Yhteiskunnan vaurauden pohjalla on yrittäjyys

Suomen hallitus on kipuillut työllistämisen kanssa jo ennen koronapandemiaa. Puheet ovat olleet ajoittain kovia, mutta mitään konkreettista, nöyrän kansalaisen työpaikan saamiseen liittyvää ei ole saatu aikaan. Kun on tarkalla korvalla kuunnellut niin pääministerin kuin hallitusta vaa`ankieliaseman vuoksi otteessa pitävän Ohisalon puheita, tulee väkisin ajatus, että ei se hallitus asian kanssa edes kipuile.  Kaikki muu humppa tuntuu olevan tärkeämpää. Välillä ministerit näyttävät puuhastelevan sellaisten toissijaisuuksien kanssa, että esim. yksityissektorilla saman veronmaksukyvyn johtajia yksinkertaisesti kiellettäisiin käyttämästä aikaansa vastaavaan. EU:lle lahjoitetuista, velaksi ottamistamme miljardeista saamme kolmasosan takaisin, mikä jo sekin on uskomattoman huono ”diili”.  Tämäkään raha ei pala työllistämistoimissa. Päinvastoin, osalla jopa mielestäni heikennetään suomalaisten työtilannetta.

Melko harva ehkä tulee arjessaan miettineeksi, mistä yhteiskuntamme pyörittämiseen tuleva vauraus on peräisin. Se ei tule ”päätösperusteisista” työpaikoista eikä jättimäisten jääpalojen kuljettamisesta Helsinkiin sulamaan. Vaurautta ei myöskään synnytä nelipäiväinen työviikko eikä yksityisen turvevoimalan rahoittaminen Ruandassa. Kansantalouteemme tulee rahaa ja vaurautta siitä, että teemme lisäarvoa tuottavaa työtä. Työntekoon tarvitsemme työpaikkoja ja niitä on yrityksissä. Ne työllistävät ihmisiä ilman mitään ”poppakonsteja”, mikäli niillä on mahdollisuus toimia kannattavasti ja poliittinen ilmapiiri on sellainen, että yrittäjäriski kannattaa ottaa. Pohjan kaikelle jaettavalle luo pitkälti työpaikkoja ja verotuloja tuova yksityinen yrityssektori – niin vastemielistä kuin se ideologiavasemmistolle tulkintani mukaan onkin hyväksyä.

Yrittäjä on ihmistyyppinä siinä mielessä kenties erikoinen, että hän satsaa omat ja lainatut varat yrityksen toimintaan heti, kun tunnelin päässä näkyy valoa ja hän voi luottaa siihen, ettei hallitus koko ajan kasaa esteitä raiteille. Nyt punavihreän hallituksen aikana ei näin ole ja se mm. näkyy Suomen muuta Eurooppaa heikommassa talouskehityksessä ja työttömien määrässä. Paljon puhutut kohtaanto-ongelmat työttömien ja avoimien työpaikkojen välillä ovat hyvin pitkälti ratkaistavissa. Yritys pystyy hyvin monessa tapauksessa itse hoitamaan koulutuksen kuntoon, mikäli saa siihen hieman tukea ja ennen kaikkea varmuuden hallituksen yrittäjämyönteisestä poliittisesta tahtotilasta.

Toivoisin, että hallituksemme avainministerit ymmärtäisivät toimivan yksityisen sektorin tärkeyden hyvinvointimme perustana. Tämän ymmärryksen pitäisi myös johtaa harjoitettavan politiikan ja päätösten kautta yrittäjä- ja yritysmyönteisiin linjauksiin.

Sunnuntaina 5.9.2021 on Valtakunnallinen Yrittäjän päivä. Se on hyvä päivä miettiä, mitä yhteiskunnallemme merkitsee yrittäjyys. Yrittäjien ja yritysten ansioista meillä Suomessa on työpaikkoja ja verotuloja – sen vaurauden mahdollistajia.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu