Kapitalismin kahdet kasvot
Kapitalismi herättää tunteita. Kuvataiteilija Riina Tanskasen ja väitöskirjantutkija Samu Kuopan kirjan ”Kapitalismin suuri illuusio” (Into Kustannus) ideana on ei-akateeminen arjen tasolle viety talouden anatomian ja kapitalismin ruumiinavaus. Eikä se ole kaunis.
Taloushistoria ja oikeusjärjestelmän kehitys paljastavat kapitalismin tiedostamattomat toiset kasvot. Nekin näkyvät ihmisen arjessa, mutta arkitodellisuudella on tapana rajoittua epätäydellisen maailmamme rumiin yksityiskohtiin. Niistä ammentavat voimansa taiteilijatkin, jotka ilmoittavat vastustavansa kapitalismia – samaan aikaan, kun kuitenkin hankkivat elantonsa osana markkinataloutta.
Taloutta on ollut yhtä kauan kuin ihminen on maata asuttanut tehden kauppaa toisen ihmisen kanssa. Tästä todistaa jo Mika Waltarin Sinuhen häikäisevä kuvaus faaraoiden Egyptin kiinteistökuplasta, riskisijoituksista ja niiden hinnanmuodostuksesta 1300-luvun Egyptissä ennen ajanlaskun alkua.
Varsinainen kapitalismi kuitenkin syntyi vasta, kun rahoitussopimuksille luonteva rajoitetun vastuun periaate ajettiin sisään Britannian osakeyhtiölakiin. Tämä tapahtui vuonna 1855.
Tuon periaatteen mukaan osakepääomaan sijoittava on vastuussa vain omasta sijoituksestaan, ei yhtiön velasta. Tämä periaate suojasi sijoittajia. Riski siirtyi jaettavaksi rahoitusjärjestelmän toimijoiden kesken. Ilman tätä etua kuka olisi rohjennut hajauttaa sijoitustaan, kun tämä olisi maksimoinut riskin hävitä kaiken.
Kun rajoitetun vastuun periaatteeseen liitetään kaksi muuta vaatimusta ts. omaisuuden suoja ja oikeus vapaaseen taloussopimusten solmimiseen, ovat koossa ne kolme periaatetta, jotka täsmällisesti määrittelevät kapitalismin sisällön taloustieteen ja juridiikan näkökulmasta. Nämä periaatteet samalla auttoivat kehittämään markkinataloutta. Kapitalismi oli syntynyt, kuten sen nykyisin tunnemme. Se tuotti toisen teollisen vallankumouksen ja sen myötä sähkön uudeksi energiamuodoksi. Rahoituspääomaa syntyi ja syntyivät suuret yhtiöt. Rakennettiin rautatiet ja muu logistiikka. Lukuisat toisen teollisen vallankumouksen tuotteet kuten sisävessa tulivat palvelemaan ihmisen arkea.
Sadassa vuodessa kapitalismi 10-kertaisti läntisen elintason henkeä kohden lasketulla bruttokansantuotteella mitattuna. Kun rutiköyhän Kiinan johtaja Deng Xiaoping vieraili vuonna 1980 Yhdysvalloissa ja näki, miten niin monet elävät yltäkylläisyydessä, hän kutsui kapitalistisen pääoman rantautumaan Kiinaan. Ilman kehitysapua Kiina nousi ostovoimalla korjatulla bruttokansantuotteella mitattuna maailman suurimmaksi taloudeksi ja ohitse USA:n. Samalla
kapitalistinen pääoma puolitti 30 vuodessa maailman absoluuttisen köyhyyden eli 2$ ja 1$ päivätuloilla elävien ihmisten osuudet maailman väestöstä. V.1970 nuo osuudet olivat 44 % ja 16 % ja v.1998 19 % ja 5 %. Tulonjaon eriarvoisuutta mittaava ginikerroin oli v.1970 0.653, nousi v.1979 pistelukuun 0.662, mutta laski v.1998 0.637:ään.
Kaikella on hintansa. Vaurastumiskannusteen ja -kyvyn luonut turbokapitalismin menestys oli perustunut fossiilin polttoaineisiin: ilmakehään tuli surutta hiiltä ja lämpötila alkoi nousta. Syyllinen löytyy ihmisen rajattomista kulutustarpeista mutta samalla omistusoikeuksien määrittelemättömyydestä: kun ilmakehä ja valtameret ovat olleet yhteisesti omistettuja resursseja, ei ole ollut kannustetta niitä varjella. Ympäristöpolitiikka on pudonnut maailman kansojen johtajien syliin, mutta heillä ei ole ollut rohkeutta nostaa kulutuksen hintaa riittävästi. Ahne ihminen saa sellaisen maailman, kuin hän ansaitsee.
Etteikö patruunavetoinen kapitalismi olisi varsinaista kapitalismia?
Kirjoittiko Marx kapitalismin kritiikin ennenaikaisesti?
Oliko Engels tehtaanomistaja vai osakkeenomistaja?
Uskoakseni kapitalismi syrjäytti edeltäneen feodalismin.
Myös laivanisännistö (Volter Kilven Alastalon salissa kirjan mukaisesti) on ollut varsinaista kapitalismia olematta silti varsinaisesti oy).
Seurauksistakin olen hiukan eri mieltä. On olemassa tarina että ihminen olisi sadan vuoden aikana nostanut asteella maapallon lämpötilaa. Sen tarinan pohjana on tarina nousseesta hiilidioksidipitoisuudesta sadalla miljoonasosalla. Sata miljoonasosaa on perhanan vähän ilmastomielessä varsin tehotonta hivenkaasua. Hiilidioksidipitoisuuden nousun voisi selittää yhtä hyvin lämpeneminen joka myös nostaa pitoisuutta (lämpimämpi meri luovuttaa hiilidioksidia).
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka Marx ei tehnyt nimenomaista numeroa uudesta osakeyhtiölaista, ne keskeiset tekstit, joissa hän erotti kapitalismin mistä tahansa markkinataloudesta, julkaistiin 1859 ja 1867.
Tietenkin kapitalismin juuret ovat siellä keskiajan pankkilaitosten synnyssä ja kaikessa, mitä Marx kutsui ”alkuperäiseksi kasautumiseksi”.
Ilmoita asiaton viesti
Kapitalismia on jo se että torikauppias ottaa perunakapasta enemmän kuin on itse maksanut. Ei tarvita kapitalismiin osakeyhtiötä, ei.
Ilmoita asiaton viesti
No juu, alustaja otti käyttöön termin ”varsinainen kapitalismi”. Kukaan ei voine kieltää, että nykymuodossaan kapitalismi nojaa käytännössä osakeyhtiömuotoon.
Ilmoita asiaton viesti
Nähdäkseni kapitalismilla vaihdannan muotona ei ole mitään kytköstä mihinkään yhtiömuotoon.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, ”varsinainen kapitalismi” on huono termi. Kyllähän voitontavoittelun voi yksinkertaisista markkinoista erottaa ilman osakeyhtiöitäkin.
Jos perunakauppias on yksinyrittäjä, häntä harvemmin kuitenkaan kutsuttaisiin kapitalistiksi, jos hän ei hallitse lisäarvoa luovaa työvoimaa.
Viimeistään vuosista 2007–08 lähtien ymmärrämme myös, että finanssikapitalismi ei vältämättä tarvitse muuta tuotetta kuin rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä pitäisi kirjoittaa että Varsinainen kapitalismi on kapitalismi plus koko maan sähköistäminen (tiedät kyllä keneltä lainaus on).
Vähintään yhtä tärkeää kuin osakeyhtiömuoto on suurtuotannon vaatima sähkövirta sekä suurpankkien vaatima sähköinen tiedonvälitys ja sähköiset laskukoneet.
Ilmoita asiaton viesti
Ei hassumpi kirjoitus Juha Drufvalta muinoin:
https://www.ku.fi/artikkeli/2506751-osakeyhtio-takaa-nimettomyyden
Ilmoita asiaton viesti
Kapitalismin peruskeinoja lienee sosiaalisen vastuun ja ympäristöriskien ulkoistaminen. Lisäksi jos loppu ei häämötä parin kvartaalin takaa, niin täysillä eteen päin, kuitenkin varjellen tarkasti julkisuuskuvaa.
Noista ihmisen rajattomista kulutustarpeista sen verran, että kapitalismi luo uusia tarpeita ja selittää tehokkaasti ihmisille, kuinka tulee elää ja olla, siis kuluttaa. Markkinointi on muutakin kuin mainontaa. Se on kaikenkattava kulttuurinen kokonaisuus ja siinnä ihminen koettaa tulla hyväksytyksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmaston hätätilaa ei ole. Ihmisiä on enemmän kuin koskaan ja sadot ovat suurempia kuin koskaan ja ruokaa riittää. Lisäksi maapallo vihertyy eikä aavikoidu. Ilmastohumpan takia poliitikot ovat ajamassa useita maita energiapulaan ja etukenossa menijät tulevat kärsimään ja kärsivät jo nyt kuten Saksa.
Sen sijaan merien saastuminen ja niiden kalakantojen ehtyminen on ongelma. Perusongelma on myös raha ja sen arvon määrittely. Seteli- ja bittiraha on tuomittu romahtamaan jossain vaiheessa, koska nytkin rahan arvo on ns. uskon asia. Jos ihmiset menettävät uskonsa rahan arvoon, niin pankkimaailma romahtaa. Sitä ei voi mikään estää.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on normaali eläinten käyttäytymistä ihmiseläin kerää vain turhaa roinaa mitä terve eläin ei tee.
Ilmoita asiaton viesti
Voi veljet lakot jatkuu,mikä neuvoksi?mielestäni hallitus julistaa poikkeustilalaki voimaan duunarit töihin.Mielestäni enää kysymyksessä tekstikysymyksestä vaan hallituksen kaadosta demarit ja SAK potevat sitä menettävän otteen elinkeinoelämän kakun jaosta tekemättä työtä.Suomi on polarisoitunut jota demarit harjoittaa saa voimansa poliittisesta vastakkainasettelusta, jossa asiattomalla ja loukkaavalla kielenkäytöllä eduskunnassa pyritään demonisoimaan vastapuoli. Omien rivien kokoaminen viholliskuvia rakentamalla on vastuutonta ja vaarallista vehkeilyä joka rapauttaa yhteiskunnan ajavat elinkeinoelämän
kaaokseen,välittämättä siitä minkä tuhon aiheuttavat elinkeinoelämälle pääsevät kuin koira veräjästä.Mielestäni jokainen kotitalous viedä laskut SAK ja demareitten maksettavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastolla ei todellakaan ole mitään hätää. Suosittelen katsomaan tuoreen Martin Durkinin dokumentin Climate The Movie, joka löytyy Vimeon osoitteesta https://vimeo.com/924719370 tai osoitteesta https://wattsupwiththat.com/2024/03/20/climate-the-movie-watch-here/. Katsoessa kannattaa cc/subtitles -asetuksesta panna englanninkielinen automaattitekstitys päälle.
Ilmoita asiaton viesti