Korona – Niinistön koronanyrkki olisi tarvittu

Jokainen koronavirus on tullut Suomen ulkomailta. Vuosi on kulunut eikä hallitus ole pystynyt tuottamaan lakiesitystä siitä, että Suomeen saapuvilta matkustajilta vaadittaisiin negatiivinen ennakkotestitulos. Rajat ovat vuotaneet ja vuoto vahvistuu, kun matkailukausi käynnistyy. Presidentti Niinistön koronanyrkki olisi tarvittu.

Suomen ilmaantumisluku on viime viikkoina kiitettävästi alentunut. Hallitus on päätellyt, että koronaongelma on hallinnassa ja että rokotekattavuuden vahvistuminen hoitaa loput. On silti hyvä muistaa, että Suomi on harvaanasuttu maa ja se on pääselitys. Virusten korkea ilmaantuvuus tiheämmin asutulla pääkaupunkiseudun alueella tukee käsitystä siitä, että asukastiheydellä on merkitystä.

Ilmaantuvuusluku eli tautitapausten lukumäärä viimeisen 14 vuorokauden aikana 100 000 ihmistä kohden on tätä kirjoitettaessa 55,9. Kannattaa huomata, että ilmaantumisluku ei kerro todellista tilannetta, koska kaikkia ei voida testata.

Muualla Euroopassa ilmaantuvuusluvut ovat selvästi suuremmat: Ranska 585, Ruotsi 727, Belgia 400, Saksa 321, Viro 409. Tämä on Suomelle riski turistikauden alkaessa. Etenkin Ruotsin korkea ilmaantuvuus on riski merirajoilla ja Tornion alueella. Myös nuuskan hakijoita Ruotsista riittää. Samalla tulee koronaa. Suomen väestöstä on rokotettu 30 %, mikä tarkoittaa sitä, että 70 % on yhä rokottamatta.

Koronan brittiviruksen tuloa matkustajien mukana hallitus ei pysynyt torjumaan. Virosta jatkettiin käyntiä Suomen työmailla, joiden työnantajat ohjeistivat työntekijöitä siitä, miten koronakyselyihin kannattaa vastata.

Ministeriöt ja THL viestittävät, että vain 10 % tartunnan saaneista saadaan rajoilla kiinni ja että rokotustodistuksia väärennetään. 10 % ei ole mitätön luku. Jokainen tapaus johtaa jälkitartuntoihin Suomen sisällä.

Rokotus antaa vasta-aineita 8 kuukaudeksi; sen jälkeen elämä jatkuu taas riskillä. Virus käyttäytyy arvaamattomasti. Ensin tuli brittivariantti, sitten variantit Etelä-Afrikasta ja Brasiliasta. Etelä-Afrikan epidemia hiipui keväällä, mutta niin tapahtui Intiassakin loppuvuodesta 2020, kunnes nyt ollaan keskellä katastrofia. Virus on nopeampi kuin ihminen. Se kehittää uusia variantteja. Intian variantti ei jää viimeiseksi. Tutkijat sanovat kysyttäessä, että he eivät tiedä, miten variantit käyttäytyvät. Juuri siksi, että ei tiedetä, olisi pelattava varman päälle ja saatava tuontivirusta kiinni rokotustodistusten avulla.

Miksi rokotustodistuksen vaatiminen on Suomelle niin vaikea, kun muut maat ovat siihen päätyneet? Miksi EU ei ole kyennyt tuottamaan EU-laajuista todistusta?

Australia on päättänyt kieltää omien kansalaistensa saapumisen Intiasta, jossa epidemia on tosi paha. Vähin, mitä Suomi voisi tehdä, on estää matkat Intiaan, kunnes tilanne siellä saadaan hallintaan. Mikä järki on sallia matkustaminen Intiaan ja sieltä viruksen tuominen Suomeen?

Rokotustodistuksen vaatiminen ei ole mahdotonta. Aluehallintoviranomaiset ovat väärä taho päättämään valtakunnan tasoisista asioista. Se on hallituksen ja lainsäädännön tehtävä. Oikeus matkustaa on perustuttava ennakkotarkastukseen ja vastuu siitä sälytettävä lento- tai laivayhtiölle.

Koronatilanne ei maailmanlaajuisesti ole paranemassa. Globaalisti pahin voi olla vielä edessä. Rokotteet auttavat, mutta kilpavarustelu virusmutanttien kanssa on jatkuva. Taistelun voitto ei tarkoita sitä, että sota olisi voitettu. Vaikka odotetaan, että Eurooppa saisi laumasuojan elokuuhun mennessä, virus on nokkela kehittämään uusia variantteja. Rokotekehityksen on pysyttävä mukana kaiken aikaa. Kilpavarustelu ei ole ohitse.

Evoluutiobiologiaan perehtyneenä käsitykseni on aina ollut – ja tätä en mielellään markkinoi, että pitkässä juoksussa ihminen tulee häviämään sodan, jos ei tälle virukselle niin jollekin seuraavista.

Koronavirusta vastaan Niinistön koronanyrkki olisi Suomessa tarvittu.

+1
Vesa Kanniainen
Sitoutumaton Helsinki

Kansantaloustieteen emeritusprofessori (Helsingin yliopisto),
Sotatieteiden tohtori (Maanpuolustuskorkeakoulu),
Kauppatieteiden tohtori (Itä-Suomen yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu