Nato-jäsenyys muuttaa Suomen korkean turvallisuusriskin maasta matalan turvallisuusriskin maaksi
Sotatieteiden väitöskirjassani vuodelta 2018 arvioin liittoumien toimintaa kollektiivien teorian avulla. Se merkittävin kehittäjä oli ollut taloustieteilijä Mancur Olson. Hänen päätuloksensa oli ollut, että puolustusliiton jäsenillä on kannustin vapaamatkustaa toisten jäsenten luoman turvan turvin. väitöskirjassani tämä tulo näkyi jäsenten kannusteena alimitoittaa puolustusbudjettinsa siihen, nähden mikä turvallisuustarpeiden kannalta olisi optimaalista. Numerotiedot ovat tämän vahvistanut: Nato-maista vain kolmannes on viime aikoihin asti täyttänyt sovitun 2 %:n BKT-osuuden puolustusmenoissaan. Vaikka Yhdysvaltain puolustusmenoista vain 6 % on suunnattu Eurooppaan, se on silti suurin Naton luoman turvan rahoittaja.
Suomessa YYA-aika 1948-1991 oli suuren vakauden aikaa. Sen hintana oli kuitenkin maan ”suomettuminen”, mikä sinällään edusti viisasta strategista linjausta suhteessa Neuvostoliittoon – sisäpoliittisten pelikenttien taklaukset toissijaisina tekijöinä sivuuttaen. Kekkosesta haluan lausua seuraavaa: ”Suomettuminen oli Kekkosen jumalainen näytelmä. Ei Kekkonen ollut Neuvostoliiton johdon ystävä, vaan hän oli Suomen ystävä. Kekkonen oli loistava näyttelijä, joka piti huolen siitä, että Venäjä ei kokenut asemaansa uhatuksi Suomen suunnalta, mutta että samalla Suomi saattoi siirtyä monta piirua lännen talousjärjestelmiin ja nostaa elintasoaan.”
Väitöskirjani suuri visio kuitenkin oli, että Suomi on korkean riskiluokan maa. Riskiluokituksen maittaisia lukemia ei voi lukea markkinainformaatiosta. Tarkastelin Suomea 300-vuotisen historian valossa maana, joka kautta aikain on joutunut eurooppalaisten suurvaltojen taistelujen näyttämöksi. Asialla ovat olleet ruotsalaiset, venäläiset ja saksalaiset unohtamatta Britannian ja Ranskankaan roolia.
Matemaattisen peliteorian avulla johdin väitöskirjassani tuloksen, jonka mukaan potentiaalisen sotilaallisen uhan alla olevalle maalle on optimaalista yli-investoida omaan puolustukseensa vakuuttaakseen potentiaalisen hyökkääjän siitä, että hyökkäyksellä on hintansa. Johdin myös tuloksen, jonka mukaan pieni puolustusarmeija taistelee sodassa rajummin kuin suuri ulkopuolinen hyökkäysarmeija.
Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on paljastanut sen, että Ukrainalla on – lännen aseavun turvin – suurempi kyky ja vahvempi maanpuolustustahto kuin mitä Venäjä oli arvioinut niiden olevan. Ukraina oli kuitenkin epäonnistunut tämän käsityksen välittämisessä, signaloimisessa, Venäjän johdolle ennen Venäjän hyökkäystä.
Historiansa valossa ja geopoliittisen sijaintinsa johdosta Suomelle on ollut aiheellista ylläpitää vahvaa kansallista puolustusta. Vuoden 2012 Suomen vierailunsa yhteydessä Venäjän asevoimien komentaja kenraali Nikolai Makarov aiheutti kohun esitelmällään. Hän varoitti Suomea veljeilemästä Naton kanssa ja tarjosi tilalle tiiviimpää sotilaallista yhteistyötä Venäjän kanssa.
Nato-jäsenyyden hyöty-kustannusanalyysi
Väitöskirjassani johdin Nato-option matemaattisen arvon ja sittemmin näin aiheelliseksi esittää Nato-jäsenyyden hyöty-kustannusanalyysin. Sen julkaisi Tiede ja Ase-lehti vuonna 2020. Nato-jäsenyyden hyödyksi luin kansallisen turvallisuuden vahvistuminen artikla 5:n avulla todeten kuitenkin sen rajoitteet: yksimielisyyden vaatimus ja se tosiasia, että kukin Nato-maa päättää itsenäisesti avustaan. Jäsenyyden hinta käsittäisi Venäjän vastatoimet (sotilaallisen jännitteen kasvattaminen, ei-venäläisen väestön siirtely Suomen rajoille). Arvioin myös, että Suomi saisi vastuulleen Baltian puolustustehtävästä merkittävän osan. Näin myös riskinä, että Nato-jäsenyyden myötä puolustusvoimain ylläpitäminen saattaisi vaarantua. Totesin, että Nato-optiolla on arvoa, vaikka sitä ei lunastettaisi. Venäjän hyökkäys on nostanut aiheellisesti kysymyksen siitä, onko tilanne muuttunut ja olisiko aika lunastaa tuo optio.
Miksi Venäjä hyökkäsi Ukrainaan?
Venäjän johto on viestittänyt siitä, että Naton itälaajeneminen on ollut sille turvallisuusuhka ja Naton tulee perääntyä Euroopassa. Uusia maita ei saa Natoon enää liittyä. Missä määrin Nato on Venäjälle uhka? On totta, että kautta historian Venäjälle on hyökätty Pohjois-Euroopan tasankoalueen kautta: puolaiset v. 1605, Ruotsi v. 1708, Ranska v. 1812 ja saksalaiset ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa. Mustanmeren kautta länsimaat hyökkäsivät vv.1853-56. Noihin historian vuosisatoihin verrattuna on yksi merkittävä ero: nykypäivän Venäjä on ydinasevalta. Niin on myös Pohjois-Korea, jonne edes Yhdysvallat ei voi hyökätä, sillä hinta olisi amerikkalaisille aivan liian korkea. Diktatuurien ainoa turva ovat ydinaseet, minkä Saddam Hussein ja Muammar Gaddafi nostaisivat esiin, jos olisivat keskuudessamme. Yhteenkään ydinasevaltaan ei ole koskaan hyökätty.
Yhdysvaltain ja Naton sotilasbudjetit (685 mrd $ ja 300 mrd $) ovat moninkertaiset Venäjän puolustusbudjettiin (61 mrd $) verrattuna. Euroopan Nato-maiden väestö ja BKT ovat moninkertaiset Venäjän supistuvaan väestöön ja raaka-aineelle ja energialle rakentuvaan BKT:hen verrattuna. Nato on sotilaallisesti ylivahva suhteessa Venäjään.
Ukraina voisi olla öljy- ja kaasuesiintymiensä ja makean veden vesistöomistuksensa puolesta taloudellinen uhka Venäjälle. Silti uskottavin selitys Venäjän hyökkäykselle on tässä: venäläinen identiteetti ei ole toipunut Neuvostoliiton hajoamisen ja maan suurvalta-aseman menetyksen aiheuttamasta traumasta. Venäjän nykyinen johto haluaa jäädä historiaan sankarina, joka palautti Venäjän suurvalta-aseman. Tätä on vahvistanut se vääryyden tunne, joka on liittynyt taloudelliseen heikommuuteen ja siihen, että entiset Venäjän ”ystävät” ovat kilvan liittyneet Natoon Neuvostoliiton alistettua ne väkivallalla valtansa alle. Tosiasioiden tunnustaminen on Venäjän nykyjohdolle ja suurelle osalla kansasta perin vaikeata.
Suomen vaihtoehdot
Venäjän hyökättyä Ukrainaan naamiot siitä, mitä Venäjän johto on peitellyt naamioidensa takana, on nyt poistettu presidentti Sauli Niinistön sanoja lainatakseni. Suuri osa suomalaisista kokee Venäjän hyökkäyksen johdosta konkreettiseksi uhaksi myös Suomelle. Suomella on kaksi vaihtoehtoa, alistuminen uudelleen suomettumiseen ja uuteen YYA-sopimukseen Venäjän kanssa tai jäsenyyden hakeminen puolustusliitto Natossa.
Tiedostusvälineiden mukaan Suomen Nato-jäsenyys saisi laajaa kannatusta Nato-maissa. Miksi näin on? Olen aikaisemmin kirjoittanut: ”Nato tarvitsee enemmän Suomen kuin Suomi Natoa”. Olen kytkenyt Suomen Nato-jäsenyyden yhteen Baltian turvallisuuden takaamisen kanssa. Suomi on lähellä, sillä on Euroopan vahvin tykistö, sillä on suuri koulutettu reservi, vahva ilma-ase ja merivoimaa.
Suomen kannalta on oleellista, että Suomen liittyessä Natoon myös Ruotsista tulee Nation jäsen. Itämeren ja Suomenlahden turvallisuuden takaamisessa ja Baltian puolustuksessa olisi Suomelle ongelmallista, jos Ruotsi ei olisi jäsen. Suomen ja Ruotsin puolustusliitto ei olisi Yhdysvaltain etujen mukainen: se ei osallistuisi Baltian turvallisuuden takaamiseen, mitä kansanedustaja Erkki Tuomioja ei ole osannut ottaa huomioon omissa ideoissaan. USA:lla ei olisi mitään kannustinta tukea Suomen ja Ruotsin puolustusliittoa.
Yhdysvaltain rooli Aasiassa sisältää suuria huolia. Jos Presidentiksi nousisi uudestaan Donald Trump tai hänen kanssaan samalla tavalla ajatteleva poliitikko, Eurooppa joutuisi ottamaan entistä suuremman vastuun kansallisesta turvallisuudestaan. EU on kuitenkin osoittanut kykynsä yhtenäistää rivejään. Se voisi joutua rakentamaan Natolle vaihtoehtoisen sotilaallisen toimintakyvyn. Ilman Yhdysvaltojakin Suomen EU-jäsenyys olisi tällöin arvokas. EU:n Nato-jäsenmaat ovat vahvistamassa puolustuskykyään. Niin kauan, kun Yhdysvallat näkee tärkeäksi tukea puolustuksellisesti eurooppalaisia Naton jäsenmaita, Suomen Nato-jäsenyys sisältää saman ennaltaehkäisevän merkityksen, mistä nykyiset Nato-maat ovat jo pitkään hyötyneet. Tämä koskee myös Turkkia ja Unkaria, joiden on epäilty pohtivan muita kriittisemmin Suomen jäsenyystoiveita.
Venäjän heikko taistelumenestys Ukrainassa viestittää siitä, että Venäjä ei olisi suurvalta, ellei sillä olisi ydinasetta. Raportit myös tukevat olettamusta, että ”vanhat sotateoriat” ovat yhä valideja eli taistelijoiden sitoutuminen, moraali ja toverihenki ovat merkityksellisempi taistelumenestyksen kannalta kuin tilastot aseiden määrästä. Venäjä on arvioiden mukaan ampunut Ukrainassa 1400 ohjusta ja menettänyt satoja panssariaseita. Edes ilmaherruutta se ei ole saanut puolustajien ilmatorjunnasta johtuen.
Tällä hetkellä Venäjän asevoimat Suomen lähialueilla ovat suureksi osaksi poissa. Venäjä ei pysty uhkaamaan Suomen poliittisesti eikä taloudellisesi. Sotilasvoimaa sillä on ja kykyä hybridioperaatioihin Suomea vastaan. Ei varmaankaan ole viisasta käydä niistä spekulatiivista keskustelua.
On ilmeistä, että Suomella on tällä hetkellä historiallinen tilaisuus Nato-jäsenyyshakemuksen kautta muuttua korkean turvallisuusriskin maasta sellaiseksi, jossa tuo riski olisi minimoitu.
Lainaus: ”Sotilasvoimaa sillä on ja kykyä hybridioperaatioihin Suomea vastaan. Ei varmaankaan ole viisasta käydä niistä spekulatiivista keskustelua.”
Viisasta tai ei, niin on syytä spekuloida, mitä Venäjä voi tehdä Suomelle sekä hakuaikana että sen jälkeen. Otan esiin yhden konstin, joka ilmeisesti luokitellaan hybridivaikuttamiseksi eli GPS-häirintä. Tämä onnistuu Venäjältä ilmeisen helposti siksi, että olemme naapurimaa. Sillä voidaan saattaa maamme kaupallinen ilmailu sekaisin, niin että esimerkiksi charter-lennot Lappiin ja muualle jäävät tekemättä. Lentoyhtiöt oppivat nopeasti, että ei kannata ottaa lentojen peruuttamisriskiä. Samantien turistit oppivat, että Suomesta onkin tullut turvaton maa turvallisen sijasta. Tällä on myös toinen merkittävä vaikutus, että korkeantason osaajat eivät halua tulla Suomeen äreän karhun viereen. Ilmiö on jo nyt todellisuutta. Arvelen, että edes Nato-Suomella ei ole konsteja estää näitä operaatioita, koska Suomella ei ole varaa sotilaallisiin toimenpiteisiin. Tässäkin tulee vastaa reaalimaailman tosiasiat: iso sanoo, pieni anoo, vaikka kuinka olisimme Nato-maa.
En osta ajatusta, että nyt Suomella on ainutlaatuinen tilaisuus liittyä Natoon. Kyllä Venäjä on tehnyt asian selväksi jo aikaisemmin, että Suomi voi liittyä, mutta on muistuttanut seurauksista.
Itse olen edelleen liittymistä vastaan, koska nykyinen tilanne on toiminut erittäin hyvin. Tiedän, että vasta-argumentti on ollut koko ajan, että nyt vastassa onkin nyt ”hullun miehen strategia”. Olen siitäkin eri mieltä.
Tiedän, että tätä asiaa on tahkottu jo moneen kertaan täällä Puheenvuorossa. Vastaani olen saanut säälittäviä nimittelyjä. Tällaiset kommentithan kertoo esittäjiensä sivistystasosta ja asiakommenttien puutteesta.
Ilmoita asiaton viesti
GPS-häirinnällä ei ole merkitystä ilmailunavigointiin. Voidaan käyttää korvaavia toimintoja. Finnair on ollut siinä mm. edellä kävijänä, kuten linkistä ilmenee.
”Finnair lensi ensimmäisenä kaupallisena lentoyhtiönä Atlantin yli inertiasuunnistuksen avulla 15. toukokuuta 1969 DC-8-62CF-koneellaan.”
https://fi.wikipedia.org/wiki/Inertiasuunnistus
Natoon liittyminen eli ”suojamuuri” itärajalle on erittäin tärkeää myös taloudellisesti Suomelle.
Kansainväliset sijoittajat ovat valmiimpia sijoittamaan Suomeen, kun Suomi on Naton jäsen. Se lisää työllisyyttä/vähentää työttömyyttä ja tuo mukanaan lisää hyvinvointia.
Piensijoittajana siirsin sijoituksiani Yhdysvaltoihin ennen Ukrainan sotaa, koska olin 100 % varma siitä, että Putin hyökkää Ukrainaan. Perusteluna oli yksikertaisesti ns. Duginin oppi, jota olen monesti tuonut esille kommenteissani aina vuodesta 2016 lähtien.
“Ukraine should be annexed by Russia because ”Ukraine as a state has no geopolitical meaning, no particular cultural import or universal significance, no geographic uniqueness, no ethnic exclusiveness, its certain territorial ambitions represents an enormous danger for all of Eurasia and, without resolving the Ukrainian problem, it is in general senseless to speak about continental politics”. Ukraine should not be allowed to remain independent, unless it is cordon sanitaire which would be inadmissible.”
Tätä oppia itänaapuri toteuttaa parhaillaan julmalla tavalla Ukrainassa. Sitä en osannut arvata, että sota on saanut kansanmurhan luonteen siviileihin kohdistuvina julmina terroritekoina. Onhan sentään kysymys Venäjän veljeskansasta.
Ilmoita asiaton viesti
Teknisesti ei ole ongelmia lentää ilman GPS-signaalia. Kysymys on siitä, että suostuvatko kaupalliset lentoyhtiöt siihen, koska lentokoneet on käytännössä automaattiohjauksessa laskua ja nousua lukuun ottamatta. Voi olla, että kansainväliset turvallissuusäännöt sanovat asiasta jotain. Perustan väitteeni siihen, että kaupalliset lennot keskeytettiin Lappeenrantaan, kun GPS ei toiminut.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä GPS häirinnän merkityksellisyydestä pitää sanoa sen verran, että se kiusaa korkeintaan tavallista mattimeikäläistä, auton navi ei välttis toimi rajan-pinnassa. Millekkään muulle navigoijalle sillä ei ole mitään merkitystä.
Aiheesta löydät kirjoituksia jo reilun parin vuosikymmenen takaa, jolloin yksi nuori juippi teki kokeen 1999 ja pisti GPS:n pimeäksi osavaltion kokoisella alueella jenkeissä. Minäkin omaan ihan omana itsenäni kyvyn ja laitteet pistää eteläsuomen GPS pimeäksi L1 bandin osalta ilman hikeä. Ainoastaan sähköä siihen kuluu vähän enemmän, kuin Watti tai kaksi.
Huomionarvoista tässä on se, että GPS signaalin taso on maanpinnalla alle -120dBm, joten kohinatason nostaminen tuon yläpuolelle L1 bandin leveydellä riittää tekemään tekemään GPS:n virattomaksi.
Ilma-alusten GPS painannusta on vielä helpompi häiritä, sillä radiohorisontti on pirusti kauempana 10m korkeudessa olevalle lähettimelle, kuin maan pinnalla olevalle vastaanottimelle. Karkeasti 10km korkeudella olevaa lentolaitetta pystyy häiritsemään maanpinnalta ~400km etäisyydelle.
Eurooppalainen Galileo on sitten hitusen vaikeampi häiritä, mutta mahdollista sekin on ilman ”raketti-tiedettä” mutta sitten vaaditaankin hommaan oikeasti tehoa (100kW – 10MW) ja vaikutusalue on pirusti pienempi kuin GPS häirinnän.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Galileo_(satelliittipaikannusj%C3%A4rjestelm%C3%A4)
Lentotoiminnassa varovaisuus on pääperiaate, joten jos GPS järjestelmään tulee yllättävä häiriö, niin lento saatetaan palauttaa lähtöpisteeseen mutta jos oletus on se, että GPS ei toimi, se ei vaikuta lentoon mitenkään.
https://fi.wikipedia.org/wiki/GPS#GPS:n_h%C3%A4irint%C3%A4
Ilmoita asiaton viesti
Kannatan vahvasti ilmastonmuutokseen liittyviä blogejasi.
Politiikkaan liittyvää kirjoittelua ihmettelen.
Ilmoita asiaton viesti
Yritän katsoa joka asiaa tosiasioiden valossa. Politiikka on aivan eri asia kuin tutkimustyö. Yksi asia on kuitenkin yhteinen: tosiasiat. Kaikki teoriat pitää testata tosiasioiden avulla. Suomen on vallannut sekä Nato-kiima että ryssän pelko ja ne ovat tässä tapauksessa saman asian eri puolia.
Eihän meidän kirjoittelut täällä Puheenvuorossa ratkaise asioita, vaikka jotkut näyttävät suhtautuvan asioihin sillä vakavuudella. Päättäjät ovat jossain aivan muualla. Yritän herätellä katsomaan asioita eri kanteilta.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Ei vain viittä vuotta varten, vaan 25 :ttä vuotta varten, jolloin langat voivat olla täysin toisissa käsissä.
Ilmoita asiaton viesti
Itänaapurin diktaattoriin ja hänen myötä kulkijoihinsa ei voi luottaa. Venäjä ei kunnioita kansainvälistä oikeutta eikä kansainvälisiä sopimuksia. Tämä on kiistaton tosiasia jo pelkästään nyt Ukrainan osalta. Meilläkin on siitä kokemuksia Talvisodan ajalta, joten tosiasiat teoriaan on testattu. Itänaapuri vähät välitti ennen Talvisotaa tehdyistä sopimuksista. Yhtenä esimerkkinä oli maiden välillä tehty hyökkäämättömyyssopimus vuodelta 1932. Se uudistettiin vuonna 1934 olemaan voimassa vuoden 1945 loppuun saakka.
Ei ole kysymys mistään ”Nato-kiimasta” ja ”ryssän pelosta.” Kysymys on yksinkertaisesti itsesuojeluvaistosta ja itsenäisyydensuojeluvaistosta, jotka ovat terveen ihmisen ja terveen kansankunnan tunnusmerkkejä.
Torjuntavoitot Talvisodassa ja Jatkosodassa sekä asekätkentä pelastivat meidän itsenäisyytemme. Mitä asekätkentään tulee, niin miehityksen varalta oli valmiina aseistus 27 pataljoonan liikekannallepanolle eri puolilla Suomea (U.A. Käkönen: Miehityksen varalta s. 207).
Ilmoita asiaton viesti
Kuulostaa ihan siltä, että Baltian maat ovat kyber-iskujen avulla lamautettu ja denatsifikaatio suoritettu. Norjakin polvillaan, koska Naton jäsen. Ai, ettei ole?
Pitäisikö uskoa, että Nato-Suomella olisi negatiivinen erityissuhde Venäjään? Eiköhän tämäkin tilanne kehity vanhan kaavan mukaan. Ensin uhkailu ja sen jälkeen pään silittely.
Ilmoita asiaton viesti
Aukeelle. Olihan siinä kommentissasi yksi asiallinen kommentti: Suomen ja Venäjän välinen erikoissuhde. Sellainen nimittäin kiistatta on ollut, mutta se katosi jo. Ihmettelen, jos Venäjä ei Nato-päätöksen jälkeen tee jotain, joka yllättää Natoon uskovat. Heille voi tulla mieleen Väyrysen toteamus: Eihän tässä näin pitänyt käydä.
Arvelen, että Nato-käsittelyn aikana Venäjä ei tee mitään erikoista monen yllätykseksi. Ken elää, sen näkee.
Ilmoita asiaton viesti
Geo- ja sotilaspolitiikka on oma lohkonsa turvallisuusriski-ajattelussa.
Mutta mitä Nato -jäsenyys vaikuttaa Suomen houkuttelevuuteen taloudellisena investointikohteena?
– tuottaako jäsennys fyrkkaa a) valtiolle, b) kansainväliselle sijoittajayhteisölle sekä c) kotimaisille sijoittajille?
Miten ja millä tavoin sotilaallis-geopoliittisen turvallisuustilanteen stabilisoituminen vaikuttaa Suomen tulevaan taloudelliseen asemaan?
– Kuinka paljon polkuriippuvaiset päätöksentekoketjumme muuttuvat? Ja mihin suuntaan?
Onko teillä, arvoisa professori Kanniainen, oheisista asioista julkaisua jonka voisitte tänne linkittää? Tai ainakin viestiä bibliografiset tiedot ja se olisi helposti löydettävissä.
– ja normaalille tallaajalle myös jotenkin hahmotettavissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun EU on tiivistänyt rivejään poliittisesti ja ”idänkaupallisesti”, on Venäjä yhä pahemmassa eristyksessä. Tämä tietysti rassaa myös meitä suomalaisia, jotka olemme hyötyneet Venäjästä raaka-ainelähteenä ja esimerkiksi ostosturistien lähtömaana.
Lähitulevaisuudessa on odotettavissa Kremlin toimeenpanemaa Nato-jäynää, siis kaikenlaista Suomeen kohdistuvaa häiriköintiä. No, ainakaan se ei voi ilmetä kauppasuhteiden katkaisemisena, koska bisnes on jo poikki – läl-läl-lää!
Jäljelle jää pakolaisvirtojen annostelu Venäjältä Suomeen, digitaalinen kiusanteko, aseidenkalistelu yötä myöten itärajan pinnassa, Suomen systemaattinen mollaaminen venäläisessä valtionmediassa, ilmatilan ja aluevesien loukkaamiset, sekä:
Lukematon määrä venäläisen aivoriihen kehittämiä likaisia temppuja, jotka eivät tässä vaiheessa tule länsimaisittain ajattelevan tarkkailijan mieleenkään. Putin on saattanut menettää järkensä, mutta ei Venäjällä yleisesti tyhmiä olla. Yhteistä kaikelle kiusanteolle on, että Nato ei mahda sille mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Tuleeko Nato apuun kun putte pieni lähettää muutaman sataatuhatta siviiliä rajan yli Nato-Suomeen?
Ilmoita asiaton viesti
Jos eivät tule, niin sitten Suomen tilanne on yhtä hyvällä tolalla kuin nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Varmuudella on sijoittajia jotka eivät ole halunneet sijoittaa Suomeen maariskin vuoksi. Siinä mielessä NATO-jäsenyys parantaisi houkuttelevuutta.
Pääsisimme myös paremmin tarjoamaan turvallisuustuotteita muille NATO-maille, kun varaosien saatavuus kriisitilanteessa olisi turvatumpaa.
Joissakin turvallisuustuotteissa on olemassa NATO-alennus, jota ehkä emme ole saaneet aikaisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Kaiken tänä keväänä tapahtuneen jälkeenkin näkisin Suomen Nato -jäsenyyden eniten merkitsevän lopullista irtautumista Venäjän valtapiiristä ja jälkisuomettuneisuudesta.
Suomesta tulisi jäsenyyden myötä niin suvereeni valtio kuin se tässä maailmassa ja maantieteellisessä sijainnissa ikinä voi olla.
Ilmoita asiaton viesti
Totta!
Kun olemme Naton jäsenvaltio, niin suomettuminen loppuu, yleisesti ottaen, siihen.
Tosin on joukko suomettumisen, osin finnofobisuuden, geeneissään kantavia suomalaisia, jotka eivät tule koskaan muuksi muuttumaan maailman muuttuessa ympärillä.
Ilmoita asiaton viesti
Arvelen, että Rampanen käyttää suomettumistermiä väärin eli jonkinlaisena yleisenä haukkumasanana viitaten vaikkapa siihen, että suomettunut on henkilö, joka haluaa säilyttää rauhanomaiset suhteet Venäjään.
Wikipedian määritelmä: ”Suomettuminen (saks. Finnlandisierung) eli finlandisointi on Suomen toisen maailmansodan jälkeistä ulko- ja sisäpolitiikkaa kuvaava termi. Suomettuminen viittaa negatiivissävytteisesti Neuvostoliiton vaikutusvaltaan Suomen poliittisessa päätöksenteossa.”
YYA-sopimuksen takia Suomi ei ollut puolueeton maa, vaikka Urkin johdolla tällaista mielikuvaa haluttiin ylläpitää. Suomessa suomettumisen ikävin piirre oli NL-suhteiden käyttö sisäpolitiikassa. Siinä Suomi otti pari askelta liikaa.
Suomettuminen loppui NL:n hajoamiseen. Siihen on turha viittailla Nato-keskustelussa, koska se ei ole vaihtoehto Natolle eikä ole ollut sitä 30 vuoteen. Jos ei löydy parempia perusteluita Natoon liittymiselle, niin tällaiset argumentit eivät pure useimpiin ihmisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Näytät Antero Ollila olevan oppinut henkilö, joten kyllä Sinä ”suomettumis-termin” hyvin ymmärrät, missä tarkoituksessa sitä on käytetty ja yhäti käytetään. Kunhan saivartelet. Hyvin termiä voidaan käyttää jopa jonkinlaiseen haukkumiseenkin, jos henkilön aatteet ja ajatukset eivät ole vähääkään hyväksi maallemme.
”Argumentit eivät pure useimpiin ihmisiin.”
En tiedä teistä viisaista pureeko, mutta tavalliseen kansalaiseen kyllä. Tiedostavat termin yleisen käytön ilman suurempaa pohtimista.
”Rauhanomaiset suhteet Venäjään.”
Millä tavalla niitä nyt pitäisi säilyttää??! Vanhaan malliin nöyristellenkö?
Ei ainakaan tyyliin, että Venäjän etu on aina myös Suomen etu.
Ai niin, Natoon liitymättömyyshän on oikea tie rauhaan ja rakkauteen! Vai olisiko? Epäilen suuresti!
Usein suomettuneet henkilöt ovat, ovat varsinkin olleet, finnofobisia. Suorastaan kotimaansa syöjiä!
Kyllä Suomessa on paljon kritikoitavaa, mutta sitä ei pidä tehdä vieraan vallan mielistelemiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö kysyä Brüßelistä tai paremminkin Puolasta tai Unkarista, kuinka suvereenilta tuntuu Brüßän vallan alla? Suomen hallitusvalta on niin uussuomettunutta, etteivät edes ymmärrä kysymystä.
Ilmoita asiaton viesti
”Nato-jäsenyys muuttaa Suomen korkean turvallisuusriskin maasta matalan turvallisuusriskin maaksi”
Otsikko osuu asian ytimeen. Näin todella tapahtuu.
Katsoin juuri päättynyttä YLE:n A-Studio ohjelmaa missä Naton vaikutuksesta Suomen turvallisuuteen olivat keskustelemassa Rauhanliiton pj Laura Lodenius, kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki, ex puolustusministeriön kansliapäällikkö, kenraali Arto Räty ja Hybridikeskuksen johtaja Teija Tiilikainen.
Todella hyvä keskustelu.
Kansainvälisen politiikan professori Patomäki maalaili Naton negatiivisia vaikutuksia Suomelle leveällä pensselillä. Jos Kiina hyökkää Yhdysvaltojen kimppuun, Suomi joutuu mukaan Naton jäsenenä. Huhhuh. No Patomäki on kansainvälisen politiikan tutkija, niin, että otetaan tuokin mahdollisuus vakavasti huomioon Natojäsenyyden riskinä.
Heikki Patomäki myönsi kuitenkin, että siinä tapauksessa, että Venäjä kohdistaisi Suomeen sotilaallisen ”erikoisoperaation” Natosta olisi merkkittävä apu.
Arto Räty vahvisti sen minkä Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik on selvittänyt. Naton 5.artiklan soveltamisesta sovitaan etukäteen erilaisissa skenaarioissa, eikä suinkaan silloin kun tilanne on käsillä.
Arto Räty on ensimmäinen suomalainen upseeri, joka osallistui Naton hallinnolliseen toimintaan. Hän kertoi yllättyneensä siitä, että päätöksiä tekevät hallitukset eivätkä suinkaan sotilaat.
Siksi mielestäni nimitys ”sotilasliitto” on väärä nimi Natolle, oikea nimi on puolustusliitto. Suomalaisen median kannattaisi käyttää oikeita nimiä. En edes kansainvälisessä uutisoinnissa ole havainnut käytettävän nimitystä ”military alliance”. Virallinen nimikin on North Atlantic Treaty Organication. Siinä ei puhuta sotilaista mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Katsoin saman ohjelman, enkä ollut otettu keskustelusta. Patomäki yritti tuoda esiin kääntöpuolen Natosta, eli miten Venäjä asian näkee; oikein tai väärin, sillä ei ole merkitystä.
Kyllä se Nato voi joutua aseelliseen konfliktiin eli sotaan myös Euroopassa. Täällä puheenvuorossa monet ovat toivoneet sellaista ja Zelenskyi on haukkunut länttä (=Natoa) pelkuriksi, kun ovat jättäneet Ukrainan yksin. Että huh-huh, ei se ole teoriaa, että Suomi voi joutua suurvaltojen sotanäyttämöksi. Siinä tapauksessa jostain syytä moni haluaa paeta länteen, koska painehan olisi täällä. Panikoivat ovat jo passijonossa ja ruuhka on pahempi kuin koskaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Zelenskyi on haukkunut länttä (=Natoa) pelkuriksi, kun ovat jättäneet Ukrainan yksin” Ei pidä paikkaansa, päinvastoin Zelenskyi on kiittänyt avusta.
Ensinnäkin ”Länsi” ei ole Nato. Länsi on EU ja USA. Oletko koskaan kuullut talouspakotteista? Apu voi olla myös aseita ja varusteita, ei sotilaita. Nato on ainoastaan jäsenten välinen puolustusliitto, minkä nyt Suomikin on ymmärtänyt (viimein).
PS: olen melko varma, että ”Moskova” ohjusristeilijän upottamiseen oli jonkinverran apua ”lännestä” tai sanotaanko vaikka pieniltä vihreiltä miehiltä, joita aina voi syyttää.
Tästä on helppo tulla siihen, etä ”pienet vihreät miehet” ratkaisevat sodan. Siitä ei tule ydin- eikä kolmatta maailmansotaa, pelkästään pieni ”sotilasoperaatio” tai kuten Suomessa tapautunut ”pienin rajakahakka” vuonna 1939. Hyvät selitykset ovat aina tarpeen.
Mutta Antero, ei se passijono Putinista johdu, se johtuu koronasta. Ihan oma kokemus.
Ilmoita asiaton viesti
Passijonoselityksesi koronan aiheuttamana on varmaan parempi kuin minun selitys. Sattui vain sopivasti samaan aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin näin, nimimerkillä minäkin uusin äsken passini, koska se meni vanhaksi koronan aikana ja aika harva uusi passiaan, kun matkustusrajoitukset olivat voimassa.
Ilmoita asiaton viesti
Patomäki ainakin kerran hairahtui käyttämään sanaa ’puolustusliitto’ puhuessaan Natosta.
Noin muuten Patomäki yhä osittain hakemalla haki perusteluita jäsenyyttä vastaan. Yksi kestämättömimmistä väitteistä oli se vanha ’ei se kuitenkaan tule Suomea auttamaan’. Voimme olla satavarmoja siitä, että Naton jäsenenä Suomi saisi aina enemmän apua kuin sen ulkopuolella ollessaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tai voi olla myös niin, että Patomäki tuo esiin asioita, joita nyt ei haeta, mutta jotka on nyt nähtävä.
Ilmoita asiaton viesti
Matti Vanhanen (kesk) on alkanut ohjeistaa Suomea siitä, että Suomi ei voi liittyä, ja sen jopa täytyy jäädä Naton ulkopuolelle, jos eduskunnasta ei löydy riittävää enemmistöä Naton kannattajia.
”Myös Nato-maiden kansalliset parlamentit odottavat mahdollista sopimusta ratifioidessaan, että Nato-hakemus saa eduskunnassa laajaa kannatusta,” Vanhanen arvioi. Hän ei tiedä tätä varmasti, mutta esittää arvionsa niin, kuin se olisi faktaa.
Vanhanen näyttää tekevän jonkinlaista myyräntyötä estääkseen Suomen liittymisen.
Mitä tämä tällainen on? Matti Vanhanen on syyllistänyt niitä kansanedustaja, jotka ovat kertoneet kantansa Natoon liittymisestä.
Kaikkihan tietävät esim. Niinistön ja Marinin kannat. Lähtikö näille myllykirje?
Pieniä vihjailuja sieltä ja täältä vähän kerrassaan pelaavat liittymistä vastaan.
Vanhanen pitäisi siirtää varmuuden vuoksi pois Nato-asioiden käsittelystä.
Ilmoita asiaton viesti
Entäpä jos Vanhasen valinta on tehty nykyhetken akuuteista turvallisuussyistä? Pelkän nimen ehkä ajatellaan miedontavan kulmien kohotuksia Kremlissä. No, ei mitään teatteria! – ei niin, mutta kannattaahan se laskea mitä tekee, kun pelaajat ovat sitä mitä nyt rajan takana ovat. Kyllä Nato-haku sieltä takaa kuitenkin tulvana ryöppyää varsinaiseksi täytteeksi.
Iran on tarjoutunut ( Alarabiyan mukaan) välittämään jihadisti-ainesta Putinille. Syyrian taistelijoilla on matti kukkarossa.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä ne on lännessä matkustelleet kaikenlaiset oligarkkijänikset täysin vapaasti että sitä rataa. Hyvin ovat kelvanneet ryöstetyt rahat ahneille pankeille ja maa/kiinteistö kauppiaille!
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Venäjä hyökkäsi?
Brzezinskin The Grand Chessboardiin on kirjattu Yhdysvaltojen neocon valtaeliitin tarve ylläpitää Yhdysvaltojen hegemoniaa maailmassa. Tuossa teoksessa todetaan, että Venäjä ja Ukraina yhdessä omilla resursseillaan voivat nousta suurvallaksi.
90-luvulla näytti siltä, että länsi kykenee hallitsemaan Venäjän valtavia luonnonresursseja. Lännen ahneus ja Venäjälle työntämä talouden ”shokkiterapia” kuitenkin ajoi Venäjän koko vuosikymmeneksi lamaannukseen, joka johti vahvan johtajan kaipuuseen ja lopulta lännen karkotukseen Venäjältä.
Kun tuo Lännen Venäjän ”valloitus” epäonnistui, alkoi tuon toisen The Grand Chessboardissa mainitun maan Ukrainan ”valloitus”. Victoria Nulandin sanoin:”…sijoitimme 5 miljardia dollaria Ukrainan demokratisointiin ja muuhun…”. Noilla rahoilla rahoitettiin Ukrainan kansalaisjärjestöjä, politiikkaa ja projekteja, joiden tarkoitus oli kääntää Ukrainaa länsimieliseksi ja lyödä kiilaa Ukrainan ja Venäjän väliin. Lopulta tuo projekti onnistui 2014, jolloin sinänsä asialliset mielenosoitukset saatiin käännettyä äärioikeiston avulla vallankaappaukseksi.
2013 keskeytetty Ukrainan EU -lähestymissopimusneuvottelut loivat olosuhteet vallankaappaukselle. EU-sopimus oli Ukrainalle hyvin epäedullinen, koska se olisi tuonut sitä samaa kurjistamispolitiikkaa, joka Euroopassakin oli kurjuutta jo luonut. Lisäksi se olisi tuonut raja Ukrainan ja Venäjän välille. Ukrainan talous oli vahvasti integroitunut Venäjän talouteen, joten EU:n vaatimukset tältäkin osin olivat kohtuuttomia Ukrainalle. Janukovytsin neuvottelujen keskeyttäminen oli taloudellisessa mielessä järkevää, mutta ilmapiiri merkittävässä osassa Ukrainaa oli EU-myönteistä riippumatta taloudellisesta realismista. Näin alkoivat mielenosoitukset, jotka USA:n tukema äärioikeisto lopulta kaappasi väkivaltaiseksi vallankaappaukseksi.
Ukrainan ja Venäjän väliin oli lyöty kiila, kuten The Grand Chessboard esitti.
Kymmenet diplomaatit, tutkijat, poliitikot, sotilaat ja journalistitkin olivat jo ennen 2000 -lukuakin varoittaneet Naton laajenemisesta. Esimerkiksi nykyinen CIA:n johtaja William Burns varoitti jo 2008, että jos Yhdysvallat jatkaa Ukraina-politiikkaansa tulee Venäjä ottamaan Krimin ja etnisien venäläisien asuttama Itä-Ukraina joutuu sekasortoon………. ja silti tuota politiikkaa jatkettiin !
Looginen kysymys kuuluukin: Tehtiinkö kaikki tuo Ukrainan ”demokratisointi” oransseine -vallakumouksineen vallankaappauksineen tietoisesti vai tyhmyyttään?
On kolme syytä Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan:
1. Ylläkuvaamani Ukrainan vetäminen USA:n vaikutuspiiriin. Vastaukset, jotka Putin sai joulukuussa esittämiinsä vaatimuksiin Euroopan uudeksi turvallisuusjärjestelyksi varmasti vaikuttivat Putinin arvioon neuvottelumahdollisuuksista Lännen kanssa.
2. USA:n aseet, jotka käytännössä olivat jo Ukrainassa. Obama oli estänyt aseiden viennin Ukrainaan, mutta Trumpin kaudella niitä aloitettiin viemään Ukrainaan miljardeilla ja Bidenin aikana vienti vain kiihtyi. Ukrainan sotilaallinen voima oli kasvamassa koko ajan.
3. Ukrainan sisällissota. Ukrainan sisällissodassa oli jo kuollut arviolta 14 000 ihmistä, joista pääosa (80%) oli Itä-Ukrainan etnisiä venäläisiä. Tuon kriisin lopettamiseksi oli jo neuvoteltu Minsk 2 -sopimus vuonna 2015 Saksan, Ranskan, Ukrainan ja Venäjän kesken. Tuo sopimus on YK:n sopimuskokoelmassa, ja se on siksi osa kansainvälistä lakia. Ukraina on kuitenkin kaikki nämä vuodet kieltäytynyt toteuttamasta tuota sopimusta, eikä Saksa ja Ranska ole painostaneet Ukrainaa tuon sopimuksen toteuttamiseen.
Venäjän hyökkäystä edeltäneenä viikkona oli Ukrainan suorittamat pommituksen Donbassin alueella kiihtyneet merkittävästi OSCE -raporttienkin mukaan. Ukrainan tavoite (2021 laki) sotilaallisesta ratkaisusta LPR:n ja DPR:n itsenäisiksi julistautuneiden kansantasavaltojen alueella kävi yhä selvemmäksi.
Poliittinen paine Venäjällä kasvoi LPR:n ja DPR:n tunnustamiseksi ja auttamiseksi sotilaallisesti. Putin oli jo odottanut Ukrainan sisällissodan ratkaisua 8 vuotta, mutta nyt hänen kannatuksensa oli hiipumassa etnisien venäläisien kuollessa Ukrainan sisällissodassa.
Näin Venäjä aloitti operaationsa Itä-Ukrainassa olevien Ukrainalaisjoukkojen ja etenkin äärioikeistolaisien armeijanosien tuhoamiseksi.
Putinin kannatus nousi tämä sodan takia huippuunsa. Yhdysvaltojen tavoite oli tietenkin juuri päin vastainen. Tavoite Ukrainan ja Venäjän erottamiseksi onnistui, mutta Venäjälle ei saatu ”länsimielistä” johtajaa.
Jos Putin ei olisi hyökännyt, olisi ollut vain ajan kysymys jolloin hänet olisi syrjäytetty. Kun Ukraina olisi tuhonnut LPR:n ja DPR:n vastarinnan, olisi Putinin kannatus romahtanut……. ja tätähän kukaan johtaja ei siedä.
Venäjän hyökkäys nyt oli sen laskelman tulos, että irtaantuminen lännestä on väistämätön, ja sota Ukrainassa johtaa pienempiin tappioihin mitä nopeammin sinne mennään.
Yhdysvaltojen neoconien tavoite on ollut USA:n hegemonian ylläpito. Myös Nordstream 2 oli merkittävä uhka tuolle hegemonialle. Euroopan energiariippuvuuden kasvu Venäjästä olisi johtanut Länsi-Euroopan ja Venäjän kasvavaan keskinäisriippuvuuteen ja yhteistyöhön. Tuo olisi heikentänyt Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa Euroopassa. Nyt kun Eurooppa on saatu irtautumaan Venäjästä, on Eurooppa huomattavasti riippuvaisempi USA:n tuesta energian hankinnassaan.
Suurin häviäjä tästä sotahullujen neoconien operaatiosta oli tietenkin Ukraina, toisena oli Eurooppa ja kolmantena Venäjä. Voittaja oli USA, mutta suurin voittaja oli Kiina, joka nyt sai Venäjän resurssit omaan käyttöönsä.
Ilmoita asiaton viesti
Professori John J. Mearsheimer ei ole ilmeisesti tutustunut professori Aleksandr Duginin ajatuksiin. Mitä Suomeen tulee, niin se on kylmää luettavaa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Osnovy_geopolitiki
https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Dugin
Ilmoita asiaton viesti
Olipa erinomainen analyysi. Kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittaja osoittaa tohtorin tieteellistä asiantuntemusta, mille annan suurta arvoa. Mutta valitettavasti nyt on naivia kaikki sekin, mikä on asiantuntemusta. On toimija, mikä toimii asiantuntijoista riippumatta.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen analyysi vallitsevasta tilanteesta. Venäjän armeija on osoittautunut Ukrainan heikoksi ja sen tappiot ovat monta kertaa suuremmat kuin Venäjä on itse kertonut kansalaisilleen.
Kuten Kanniainen artikkelissaan toteaa, Venäjä on ydinasevaltio. Siksi se voi käyttää myös Ukrainassa ydinaseita, jos haluttuja tavoitteita ei saavuteta.
Kanniainen kannattaa Nato-jäsenyyttä Suomea turvaavana. Olen päätynyt omassa mietinnässäni samaan. Venäjä on arvaamaton valtio. Sen lupaamaan turvaan ei voi luottaa. Venäjän epäluulo Natoa kohtaan on sikäläisestä näkökulmasta on tavallaan ymmärrettävää. Entinen suurvalta pelkää potentiaalisen valtansa rajoitteita.
Jos ja kun Suomi nyt hakee Nato-jäsenyyttä, on mahdollista että Venäjä käyttää hybridivaikuttamisen keinoja prosessin aikana ja myöhemminkin. Se ei tapahdu kuitenkaan arvaamattomasti, sillä Suomella on nyt potentiaalia torjua hypridiuhkia.
Ilmoita asiaton viesti