Oliko Mauno Koivisto Suomen laman 1990-93 pääkonna?
Asiasanat: Mauno Koivisto, valuuttakurssipolitiikka, Suomen lama
Loppuvuodesta 2019 TV1:ssä esitettiin kirjailija Jari Tervon juontama 8-osainen dokumenttisarja presidentti Mauno Koivistosta. Sen seitsemännessä jaksossa kysyttiin, oliko Mauno Koivisto Suomen 1990-luvun laman pääkonna. Haastateltu, valtiot. tri, nykyinen kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen totesi olevan kohtuutonta sanoa, että konna olisi ollut Mauno Koivisto. Jälkikäteen tiedämme Vartiaisen mukaan, että vaikeudet olivat suurempia kuin kukaan olisi koskaan arvannut.
Noista ajoista on kulunut aikaa. Monilla sen aikaisilla ekonomisteilla ovat kuitenkin tapahtumat muistissa. Ehkä niihin on aiheellista palata siksikin, että tämä antaa perspektiiviä tarkasteltaessa raha- ja valuuttakurssipolitiikan periaatteita ja niiden tuomia opetuksia yleisemminkin.
Henkilökohtaisesti muistan erityisesti sen, miten suomalaiset joutuivat kohtaamaan laman tuskat ja että tuo tuska jaettiin hyvin epätasaisesti. Vartiainen on varmaan oikeassa siinä, että noiden tuskien vaikutuksia yhä eletään. Kyseessä oli pahin länsimaissa koettu lama sitten 1930-luvun suuren ja pitkällisen lamakauden. Mauno Koivistoa koskevan televisio-ohjelman lisäksi pontta käsillä olevalle arviolla antoi valtiot.tri Pekka Korpisen tuore kirja ”Suomi kääntyy länteen”. Siinä sisäpiiriläisenä ja lähellä päätöksentekoa monessa yhteydessä toiminut Korpinen valottaa tapahtumien taustoja ja vallinneita mielialoja. Korpisen teksti edustaa huimaa puheenvuoroa ja on syvällisyydessään yksi parhaista, mitä valuuttakurssikysymyksistä (mutta laajemminkin Suomen kansainvälisestä asemasta) maassa on kirjoitettu. Mauno Koivisto on näkyvästi esillä. Euroopan keskuspankin rahapolitiikka saa pyyhkeitä.
Tätä ei ymmärretty: kiinteät valuuttakurssit ja vapaat pääomaliikkeet ovat yhteensovittamaton yhdistelmä
Suomen 1990-luvun laman taustalla oli 1980-luvulla vaiheittain tapahtunut rahoitusmarkkinoiden vapauttaminen ja harjoitettu valuuttakurssipolitiikka. Rahoitusmarkkinoiden sääntelyä purettiin vaiheittain. Lopulta pääomaliikkeet vapautettiin. Mitä silloin ilmeisesti ei ymmärretty, oli kiinteiden valuuttakurssien ja vapaiden pääomaliikkeiden yhteensovittamattomuuden ongelma ja rahapolitiikan autonomian menetys.
Jälkikäteen on pidettävä ilmeisenä, että enempää suomalaisilla päättäjillä hallituksessa ja keskuspankissa kuin suomalaisilla makroekonomisteillakaan ei ollut valmiutta arvioida tuota yhteensovittamattomuuden ongelmaa ja tehdä siitä ajoissa oikeat johtopäätökset. Perustelen tätä väitettä.
Vasta jälkikäteen on ollut nähtävissä ja tätä ovat sekä maailmantalouden kriisit että makrotaloudellinen tutkimus käyneet tukemaan, että kiinteään valuuttakurssiin perustuva järjestelmä sisältää suurimmat riskit. Siksi markkinoilla määräytyvät valuuttakurssit olisi oikea valinta sekä suurille että pienille kansantalouksille. Joustavien valuuttakurssien maailmassa valuuttakurssi on joka päivä oikea. Vain kiinteä kurssi voi olla väärä. Valuuttakurssiodotuksia ei voi syntyä ja jos niitä syntyy, ne näkyvät heti valuuttakurssissa. Käsitys valuuttakurssien liiallisesta volatiliteetista myös on murtunut. Valuuttakurssiriskit eivät ole sen suurempia kuin ovat pääomamarkkinoiden tai muiden vaihtuvahintaisten sijoituskohteidenkaan riskit.
Etenkin pienten valtioiden kiinteä valuuttakurssi on altis spekulaatiolle. Eikä tämä riski puutu suuremmiltakaan valuutoilta. Muistetaan, kuinka sijoittaja George Soros kaatoi Englannin punnan vuonna 1992 tehden miljardin punnan spekulatiiviset voitot.
Myös Suomen Pankin johtavat ekonomistit olivat 1980-luvulla hirttäytynyt ajatukseen kiinteästä markan ulkoisesta arvosta kansantalouden ankkurina (exchange rate targeting). Siinä Mauno Koivisto pääjohtajana ja sittemmin puheenvuoroja julkisuudessa käyttävänä tasavallan presidenttinä oli toki vahvasti mukana.
Vain 10 vuotta katastrofaalisen 1990-93 laman jälkeen Suomi teki dramaattisen ratkaisun: se liittyi ensimmäisten joukossa 12 valtion euroalueeseen. Rahaliiton jäsenmaiden valuuttojen arvot sidottiin peruuttamattomasti toisiinsa. Syntyi euro. Sillä on toki markkinoilla määräytyvä arvonsa suhteessa rahaliiton ulkopuolisten valtioiden valuuttaan. Olen omissa kirjoituksissani lausunut, että euron luominen oli vuosisadan virhe.
Lyhyt johdatus valuuttakurssiteorian historiaan
Ymmärtämys monimutkaisen kansantalouden toiminnasta on vuosikymmenten kuluessa kehittynyt pienin askelin. On myös tehty päätelmiä ja päätöksiä, jotka sittemmin ovat osoittautuneet virheiksi. Ne tehdään kuitenkin aina kulloinkin vallinneen parhaan tiedon valossa. Syyllisten etsiminen on inhimillistä, mutta tiettyä nöyryyttä on syytä harjoittaa. Jokaisesta lamasta on myös opittu jotain. Myös taloustieteellinen tutkimus on kehittynyt merkittävästi tutkimusmenetelmien, valmiuksien ja datapankkien avulla.
Yllättävänä ei nähtävä sitä, että avotalouden makrotalousteorian ja aineistojen tutkimuksessa oltiin vielä 1970-luvulla paljolti keskitytty kiinteiden valuuttakurssien tapaukseen. Olivathan maailmantalouden päävaluutat kiinnitetty toisiinsa vuoden 1944 Bretton Woods sopimuksella. 1970-luvulla LSE:ssä (London School of Economics) professori Harry Johnson oli suuria persoonia. Vuosisadan kolmatta neljännestä on taloustieteessä kutsuttu Harry Johnsonin aikakaudeksi. Johnson oli tunnettu maksutaseteoriaa koskevasta analyysistaan. Siinäkin pääpaino oli kuitenkin kiinteiden valuuttakurssien tapauksessa ja devalvaatioiden vaikutusanalyysissa. Sittemmin saksalainen mutta Yhdysvalloissa työskennellyt Rudiger Dornbusch ja suomalainen Pentti Kouri onnistuivat kehittämään valuuttakurssiteorian, jossa valuuttakurssien yhteys rahan tarjontaan oli selkeä ja jossa markkinoiden odotukset oli integroitu teoriaan.
Dornbuschin ”overshooting-malli” viittasi valuuttakurssien herkkään vaihteluun maailmassa, jos hyödykkeiden ja työvoiman hinnoissa on jäykkyyksiä – niin kuin niissä on. Tämä kuvaus vastaa sittemmin toteutunutta valuuttakurssien keskinäistä vaihtelua. Etenkin Pentti Kourin häikäisevä ja esteettisesti ylivertaisen kaunis Scandinavian Journal of Economics-lehdessä vuonna 1976 julkaistu artikkeli (”The Exchange Rate and the Balance of Payments in the Short Run and in the Long Run: A Monetary Approach”) osoitti, miten valuuttakurssit määräytyvät valuuttamarkkinoilla niiden tulevaa kehitystä koskevien odotusten kautta.
Itse olin väitellyt kansantaloustieteessä 1976 ja siirtynyt vierailevaksi apulaisprofessoriksi kahteen amerikkalaiseen yliopistoon 1977-79. Väitöskirjan jälkeen avotalouden makroteoriaan perehtyminen alkoi minuakin suomalaisena kiinnostaa. Muistan opettaneeni joustavia valuuttakursseja koskevan osion tohtoriopiskelijakurssillani Washington State Universityssä vuonna 1979. Julkaisin jopa artikkelin (”Notes on the Asset Market Approach to Exchange Rate Determination”) tieteellisessä lehdessä vuonna 1982. Lehti oli Schweizerische Zeitschrift fur Volkswirtschaft und Statistik. Artikkeli edusti itselle tietynlaista sisäänajoa uuden teeman saloihin. Laman iskiessä 1990 minulla oli jo yli 10 vuotta akateemista tutkijanuraa takana. Eväät valuuttakurssipolitiikkaa koskeville arvioille olivat tahollani kuitenkin tuolloin perin heiveröiset. Ei ollut kanttia ajatella ottavansa perusteltavissa olevaa kantaa Suomen valuuttakurssipolitiikkaan. Näin oli asianlaita oletettavasti myös muilla kollegoillani Suomessa. Ei ollut ainakaan tieteellisin julkaisuin hankittua ja osoitettua perusosaamista avotalouden makroteoriassa, vaikka muissa teemoissa julkaisuin osoitettua osaamista monilla jo oli runsaasti. Tutkimusaiheet itse kullakin olivat laajan taloustieteen aivan muilla osa-alueilla. Eivät kirurgi tai silmälääkärikään anna lausuntoja toistensa osaamisalueista. Sama koskee rikosoikeuden ja kilpailuoikeuden edustajia juridiikassa. Mikä tahansa muukin tieteenala käy samalla tavalla esimerkistä.
Sitä paitsi ei maassa ollut traditiota valuuttakurssipolitiikasta käytävästä avoimesta keskustelusta. Ekonometrian professorin Ahti Molanderin lausuttua jotain Suomen Pankin rahapolitiikasta politiikasta hänen kehotettiin keskittymään trumpetinsoittoon, missä hän tunnetusti oli hyvä. Ahdin persoonan hyvin tuntien tuo kehotus ei ollutkaan huono idea! Itse politiikantekijöillä ei ollut käytännön kokemusta muusta kuin kiinteiden valuuttakurssien järjestelmästä, jonka puitteissa devalvaatioilla aika ajoin hoideltiin menetettyä kilpailukykyä. Suomeen pesiytyi käsite devalvaatiosykli ja hyvästä syystä. Pekka Korpinen on mainitsemassani kirjassaan argumentoinut menetyksellisesti sen tulkinnan puolesta, että Suomessa toteutetut suurdevalvaatiot aikaisempina vuosikymmeninä olivat olleet ylisuuria ja ruokkineet inflaatiota. Vielä hätkähdyttävämpi on Korpisen huomio: Työskennellessäni Suomen Pankissa kauan sitten tein kummallisen havainnon. Pankin laaja tutkimustoiminta kattoi kaikkea mahdollista paitsi pankin omaa toimintaa. Raha- ja valuuttakurssipolitiikan tutkimus oli hyvin vähäistä.
Suomen Pankissa ei tehty tutkimusta siitä itsestään ja pankin politiikasta! Eikä tässä mikään ole muuttunut jälkeen päinkään. Erkki Liikasen pääjohtajakaudella eurojärjestelmästä ei Suomen Pankissa ollut lupa tehdä ainakaan kriittistä tutkimusta eikä nostaa kiusallisia kysymyksiä. Julkisuudessa Suomen Pankki jatkoi vaikenemistaan koko suuren ekonomistikuntansa voimin. Tekee tuskaa kirjata tämäkin asia aikakirjoihin.
Kun kiinteät kurssit romahtavat
Teoria sikseen. Maailmantalous oli vuodesta 1944 lähtien rakentunut kiinteiden valuuttakurssien pohjalle. Vaihtokurssit oli määrätty suhteessa dollariin, jonka arvo taas sidottiin kultaan. Dollarin arvo määriteltiin siten, että unssi kultaa oli arvoltaan 35 dollaria. Tämä ns. Bretton Woods-järjestelmä, jossa oli mukana 44 valtiota, kaatui vuonna 1971. Vietnamin sodan rahoitus oli johtanut eurodollareiden hyökyaaltoon. Uskon dollariin heiketessä ja Yhdysvaltain kultavarantojen huvetessa presidentti Richard Nixonin hallituksen oli purettava dollarin ja kullan kytkentä. Bretton Woods -järjestelmän valuuttapolitiikka romuttui lopullisesti vuonna 1976, jolloin kelluvat valuuttakurssit yleistyivät.
Maailma sopeutui mainiosti joustavien valuuttakurssien tulemiseen. Esimerkiksi 1980-luvulla Saksan D-markan ja Yhdysvaltain dollarin välinen vaihtokurssi saattoi vaihdella vuodessa jopa 40 prosenttia ilman minkään sortin vaikeuksia maiden väliselle kaupalle. Pitkän ajan minimi- ja maksimiarvot DEM/$ -kurssille olivat noin 1,37 ja 3,50, kun keskitasona pidettiin yleisesti kurssia 2 DEM/$. Yritykset olivat oppineet suojautumaan kurssivaihtelulta. Euroopan sisäisessä kaupassa tavoiteltiin kuitenkin yhä kauppapainotteisia kiinteitä valuuttakursseja.
Olisi ajateltavissa, että sellaiset maat kuten Australia ja Uusi Seelanti olisivat valinneet yhteisen valuutan tai kiinteän kurssin valuuttojensa vaihtoarvolle. Sama olisi voinut koskea myös Yhdysvaltain ja Kanadan valuuttoja tai vaikka Pohjoismaiden valuuttojen keskinäisiä arvoja. Kaikilla näillä mailla (Suomea lukuun ottamatta) on kuitenkin oma kelluva valuuttansa. Pohjoismaat tulevat hyvin toimeen vaihtuvalla valuuttakurssillaan myös EU:n sisäisessä kaupassaan.
Empiirisessä makrotaloustutkimuksessa on arvioitu kiinteiden ja joustavien valuuttakurssiratkaisujen aiheuttamia hyvinvointitappioita häiriöiden ilmaantuessa kansantalouteen. Luen näitä tutkimustuloksia niin, että vaihtokurssien kiinnittäminen on aikaansaanut suurimmat tappiot. Taylorin sääntöön, inflaatiotavoitteeseen ja joustavaan valuuttakurssiin perustuva rahapolitiikka pienentää hyvinvoinnin menetyksiä verrattuna kiinteiden kurssien järjestelmään. Evidenssi puoltaa ajatusta, että jos ”etsit vaikeuksia, kiinnitä valuutan arvo”.
Takaisin 1990-luvun Suomeen
Yhdysvalloissa väitellyt Ph.D Urho Lempinen oli julkisuudessa kirjoittanut ja puhunut joustavien valuuttakurssien puolesta. Tämä oli ennen kuulumatonta eikä vähiten siksi, että Lempinen sentään työskenteli Suomen Pankissa. Tavatessamme Lempinen kertoi, että hän oli joutunut pankin sisällä aika kovaan prässiin. Suomen Pankin johtavat ekonomistit olivat sitoutuneet kiinteän valuuttakurssin näkemyksen puolustamiseen. Tämä näkemys eittämättä oli rantautunut vaikutusvaltaisen ruotsalaisen ekonomistikunnan kautta Suomeen.
Kansantaloustieteen professorikunnassa ei ollut ketään, joka olisi kokenut voivansa lausua jotain valuuttakurssipolitiikasta. Maassa vieraileva Pentti Kouri puhui ajoittain Suomen markan revalvoinnin puolesta, mutta ei hänkään joustavasta valuuttakurssista. Julkiseen väittelyyn eivät lähteneet enempää jo pitkään palvelleet professorit Jouko Paunio tai Pekka Ahtiala. Silti edes palkansaajien tai elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen johto ei esittänyt arvioita tuloillaan olleista joustavista valuuttakursseista. Nousussa oleva professori Bengt Holmström tuli laman aikoihin Suomeen ja ihmetteli, miksi devalvaatioista ei saa keskustella. Hän herätti kysymyksellään pahennusta. Ekonomisteista vain professori Antti Tanskanen vaati Suomen Kuvalehden kirjoituksellaan ja yhdessä metalliliiton kanssa julkisuudessa devalvaatiota (mutta ei hänkään joustavia valuuttakursseja). Hänellä oli aikanaan valmistunut työpaikallaan Suomen Pankin pöytälaatikossa teoreettinen väitöskirja, joka koski valuuttakursseja ja hän julkaisi siitä artikkelin tieteellisessä Weltwirschaftliches Archiv-lehdessä. Hän oli myös hakenut oppia Kansainvälisestä valuuttarahastosta Yhdysvalloista 1970-luvun lopulla.
Holmström ja Tanskanen tekivät maalle palveluksen. Aiheen devalvaatiomahdollisuudelle oli tosin jo luonut Suomen Pankin pääjohtaja Rolf Kullberg. Hänen kaudellaan markka oli revalvoitu vuonna 1989 ja hän oli todennut, että tarpeen vaatiessa voidaan mennä toiseenkin suuntaan. Professori Jouko Paunio liittyi oppilaidensa kanssa sittemmin niihin, jotka vaativat markan ulkoisen arvon muuttamista. Siirtymistä joustavaan valuuttakurssipolitiikkaan ei tuo vaatimus toki kuitenkaan sisältänyt.
Oman ikäluokkani akateemisia väitelleitä ekonomisteja oli useita, mutta valuuttakurssikysymykset eivät olleet kenenkään tutkimusagendalla. Muistan kirjoittaneeni akateemisen arvion kiinteiden ja joustavien valuuttakurssien erilaisista vaikutusmekanismeista osaamatta ottaa kantaa siihen, kumman kannalla olisin, vaikka teoriat olin siinä vaiheessa jo opiskellut. Tarkoitukseni oli arvioida Urho Lempisen näkemystä joustavien valuuttakurssien paremmuudesta. Kirjoitus oli kuivan asiallinen. Se julkaistiin Kauppalehdessä 12.5.1992 otsikolla ”Kelluva valuuttakurssiko avuksi?”
Suomessa oli Pekka Korpisen mukaan kuitenkin ollut esillä ”molempiin suuntiin joustavan, aktiivisen valuuttakurssipolitiikan ajatus”. Tämän mukaan Suomen Pankissa johtajat Markku Puntila ja Kari Nars olivat esitelleet 14.4.1980 pankin johtokunnassa keskuspankkipoliittisen toimikunnan muistion, jossa oli suositeltu ”molempiin suuntiin joustavaa valuuttakurssipolitiikkaa”. On ymmärrettävää, että tällainen kaavailu ei kuitenkaan voinut tulla julkisuuteen. Se ei myöskään tarkoittanut samaa kuin markkinoilla enemmän tai vähemmän vapaasti määräytyvä joustava valuuttakurssi, jonka suhteen keskuspankilla ei olisi valuuttakurssitavoitetta. Se ei myöskään olisi eliminoinut sitä, että ajoittainkin kiinteäksi ilmaistu valuuttakurssi on altis spekulatiivisille hyökkäyksille. Kirjassaan Korpinen itse toteaa myös, että näin hienostunutta rahapolitiikka on vaikea harjoittaa ja että se vaatisi suurta ammattitaitoa ja uskottavuutta.
Tässä yhteydessä on kuitenkin mainittava erikseen Suomen Pankin johtokunnan, sittemmin pääjohtajan Matti Vanhalan vieraskynäkirjoitus Helsingin Sanomissa 22.8.1993. Sen otsikkona oli ”Markan kellutus 1980-luvulla olisi estänyt ylikuumentumisen”. Vanhala kirjoitti, että markan kelluttaminen jo 1980 luvulla olisi leikannut liiallisen noususuhdanteen. Vanhala piti kelluttamista ainoana tehokkaana keinona, jolla olisi estetty talouden ylikuumentuminen ja sitä seurannut jyrkkä pudotus. Hän epäili kuitenkin, että silloinen poliittinen realismi ei olisi sallinut kelluttamista. Ph.D Urho Lempisen ajatus oli vihdoin – jälkijättöisesti – saanut ansaitsemansa huomion.
Suomen eurojäsenyys ja valuuttakurssin uusi kiinnitys
Suomen 1990-93 talouskatastrofin jälkeen piti olla selvää, että kiinteän valuuttakurssin politiikkaan ei Suomessa enää pitäisi palata. Hinta oli osoittautunut kovin suureksi. Ensin markasta tuli liian vahva ja sitten se devalvoitiin ja jouduttiin laskemaan kellumaan.
Markka kellui devalvoitumisen jälkeen yli kuusi vuotta 8.9.1992-31.12.1998. Koskaan Suomen markka ei kuitenkaan ole ollut yhtä vakaa kuin kelluessaan. Tämä johtui eittämättä siitäkin, että Suomen Pankki tuki markan vakautta valuuttaoperaatioin kellutuksesta huolimatta. Kyseessä oli siis ns. managed floating, mutta ilman julkilausuttua valuuttakurssitavoitetta.
Talous- ja rahaliiton kansantaloudellisia vaikutuksia Suomelle selvitti Työväen taloudellisen tutkimuslaitoksen johtajan valtiot.tri Jukka Pekkarisen johdolla toiminut työryhmä. Työryhmän mukaan rahaliittoon osallistuminen toisi mukanaan ongelman siitä, miten Suomen talous sopeutuu, jos se altistuu sellaisille häiriöille, joita muut maat eivät kohtaa. Työryhmä ei siksi antanut suositusta EMU-jäsenyydestä. Sävyltään se oli kuitenkin EMU-myönteinen ja siinä mielessä (pääministeri Paavo Lipposen) poliittista tahtoa myötäilevä. Sillä ei ollut kanttia määrätietoisesti vastustaa Lipposen tahtoa Suomen eurojäsenyydestä, vaikka professori Lars Calmforsin johdolla toiminut Ruotsin vastaava komitea jo oli päätynyt kielteiseen johtopäätökseen rahaliiton jäsenyydestä.
Turvallisuuspoliittista näkökulmaa en käy arvioimaan. Kansallista turvallisuutta koskevasta vakuutuksesta kannattaa aina maksaa oma hintansa, mutta tuo hinta kannattaisi arvioida. Itse en ollut rahaliiton jäsenyyden hyödyistä ja kustannuksista tuohon aikaan sen valistuneempi. Oletin, että Euroopan rahaliiton myötä työmarkkinoille tulee kunnon kuri ja saadaan Suomen krooninen vaihtotaseongelma hallintaan. Näin pääministeri oli julkisesti luvannut. Käsitys euron vaikutuksista perustui naiviin uskoon siitä, että korporatiiviset työmarkkinat järkiintyvät ja siirtyvät ajattelemaan vastuullisesti koko kansantaloutta. Turha toivo!
Euron jouduttua vaikeuksiin kokosin tutkijaryhmän (EuroThinkTank) arvioimaan euroa ja sen tulevaisuutta. Ajatuspaja Libera julkaisi raporttimme Euron tulevaisuus vuonna 2014. Raportti näki euroalueelle kolme vaihtoehtoista tulevaisuutta. Raportti korosti joustavien valuuttakurssien etuja hyöty-kustannusvertailussa. Raportissa arvioitiin euromaiden kansalaisille aiheutuneen kumulatiivisen hyvinvointitappion vuoden 2014 loppuun mennessä kohonneen 10 prosenttiin. Tätä kirjoitettaessa tuon arvion voi kertoa kahdella.
Ruotsin pankkeja edustavan Svenska Bankföreningenin ekonomistina toimiva Björn Olsson julkaisi syksyllä 2019 Ekonomisk debatt lehdessä selvityksen, jonka mukaan Ruotsin kansantalouden vuosikasvu on nykyisellään 1,5–3 kertaa suurempaa verrattuna siihen, mitä kasvu olisi ollut euron kanssa. Hän raportoi, että Ruotsi olisi tähän mennessä menettänyt yhden vuoden bruttokansantuotteen verran tuloissa, jos se olisi liittynyt euroon.
Jopa Nobel-palkittu Robert Mundell erehtyi. Nuori Mundell oli päätynyt ajatukseen, että epäsymmetristen shokkien mahdollisuudesta johtuen Euroopan rahaliitto ei muodosta optimaalista valuutta-aluetta. Vanha Mundell arvioi sittemmin asian toisin. Hänen mukaansa valuuttakurssiriskin poistuminen tuo markkinakorot lähemmäs toisinaan, mikä tehostaa investointeja. Juuri näin euroalueella sittemmin tapahtui. Mitä vanha Mundell ei nähnyt. oli että valuuttakurssiriski korvautuu velkaantumisriskillä. Se olikin kaataa koko eurojärjestelmän.
Makrotalousteorian perustajana 1930-luvulla tunnettu J.M.Keynes oli nähnyt, että kiinteiden valuuttakurssien Bretton Woods järjestelmä voi säilyä vain, jos sen sisään rakennetaan pysyvät tulonsiirrot vaihtotaseen ylijäämämailta vaihtotaseen alijäämämaille. Näin ei tapahtunut. Bretton Woods järjestelmä kaatui vuonna 1971. Keynes oli ollut oikeassa. Kun tämä oli tiedossa ja kun valtiot olivat jo tottuneet joustavien valuuttakurssien järjestelmään, käynnistyivät Euroopassa silti suunnitelmat integraation vauhdittamisesta yhteisen rahan avulla. Olen eri yhteyksissä pitänyt tätä vuosisadan virheenä!
Toisaalta on ilmeistä, että ei myöskään Yhdysvallat edusta optimaalista valuutta-alue. Siksi liittovaltio tukee osavaltioita monin tavoin, vaikka maan keskuspankki ei koskaan osta osavaltioiden velkakirjoja portfolioonsa. Suomessa heikon taloudellisen menestyksen alueilla on aina ollut ”kiinteä valuuttakurssi” Suomen markan ja nykyisin euron kanssa. Voi keventäen jopa sanoa, että Jos Lapilla olisi aikanaan ollut oma Lapin markka, sen taloudelliset kärsimykset olisivat vuosikymmenten aikana olleet rajatummat kuin, mitä ne ovat olleet. Suomen valtionapujärjestelmä edustaa keynesiläistä maan sisäistä tulonsiirtomekanismia.
Tämä kaikki on kuitenkin jälkiviisautta.
Euron dollarikurssi vaihtelee
Euro otettiin käyttöön tilivaluuttana 1.1.1999 ja käteisvaluuttana 12 EU-maassa 1.1.2002 Suomi mukaan lukien. Euro on kelluva valuutta eli sen kurssi suhteessa maailman muihin valtavaluuttoihin määräytyy kansainvälisillä valuuttamarkkinoilla. Euron arvon tärkein mittari on sen valuuttakurssi Yhdysvaltain dollariin nähden. Euron dollarikurssi on euron olemassaolon aikana vaihdellut voimakkaasti. Alussa pariteetti oli yhden suhde yhteen ja pian 1 euro oli vahvistunut hiukan alle 1,20 dollarin. Vuoden 2000 lokakuun lopulla euro heikkeni tähänastisen historiansa alimpaan arvoonsa, noin 0,83 dollariin. Sen jälkeen euro alkoi kuitenkin vähitellen vahvistua (väliaikaisista laskukausista huolimatta) niin, että 15. heinäkuuta 2008 yhden euron arvo oli tähänastisen historiansa korkein, lähes 1,60 dollaria. Vuoden 2012 alkuun tultaessa euron arvo oli jälleen heikentynyt noin 1,30 dollariin. Sittemmin euron arvo on devalvoitunut niin, että tätä kirjoitettaessa se on liikkunut 1.1:n tasolla.
Euroon liittyminen ja euron dollariarvon vuoristorata herättävät kysymyksiä. Eurojäsenyys tarkoittaa sitä, että valuuttakurssipolitiikka on poistunut Suomenkin politiikka-arsenaalista. Kun euromaiden osuus kaupastamme on noin 38 prosenttia, tämä ei ole aivan merkityksetöntä kilpailukyvyn kannalta etenkin, koska Ruotsi säilytti oman valuuttansa. Euron arvo on kuitenkin vaihdellut rajustikin suhteessa Yhdysvaltain dollariin. Sen vahvistuminen vuoteen 2008 saakka edusti yli 50 prosentin revalvoitumista suhteessa euron lähtöarvoon ja 70 prosentin revalvoitumista suhteessa euron alimpaan dollariarvoon nähden. Mistä tämä johtui? Voiko joustava valuuttakurssi tämän valossa sitenkään olla hyvinvoinnin maksimoiva valinta?
Miksi euro revalvoitui?
Euron alkuperäinen vahvistuminen ei johtunut Saksan vahvuudesta. Itse asiassa Saksa tunnettiin Euroopan sairaana miehenä Saksan yhdistymisensä 1990 jälkeen. Yhdistyminen oli tullut kalliiksi. Saksa myös rikkoi Euroopan vakaus- ja kasvusopimusta budjettivajeensa osalta eikä sillä ollut vaihtotaseessa ylijäämää. Harz-reformit sen työmarkkinoilla olivat vielä edessäpäin. On ajateltavissa, että euron vahvistuminen olisi johtunut kahden tekijän yhteisvaikutuksesta. Euroeuforia oli huipussaan ennen finanssikriisiä 2007-2008. Euroon uskottiin ja sitä pidettiin vielä tuolloin suurena menestystarinana. Syyskuun 2001 terrori-isku Yhdysvalloissa puolestaan oli saanut sen keskuspankin käynnistämään taantuman pelossa voimakkaan rahapoliittisen keventämisen vuonna 2001. Federal funds ohjauskorko pudotettiin neljäksi vuodeksi matalalle alkaen lokakuusta 2001 (2 prosenttia) lähtien. Syyskuun 2003 ja toukokuun 2004 välisellä jaksolla se oli niinkin matala kuin 1 prosenttia ja vasta vuoden 2004 lopussa se saavutti uudestaan 2 prosentin tason. Euron vahvuus oli siksi samalla dollarin heikkoutta. Euron ylivahvistumisen aikaan ei silti ole raportoitu minkään sortin vaikeuksista Yhdysvaltain ja Euroopan rahaliiton välisessä kaupankäynnissä: yritykset olivat oppineet elämään joustavan valuuttakurssin kanssa!
Sittemmin euron devalvoituminen on hyödyttänyt saksalaista vientiteollisuutta, joskin koko euroalueella on ollut vaihtotaseen ylijäämä. Euroalueen yhteenlaskettu vaihtotaseen ylijäämä vielä vuonna 2019 oli 3 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Saksan ylijäämä oli 7 prosenttia ja Hollannin 9 prosenttia.
Vuosisadan menestystarinat ja vuosadan poliittiset virheet Euroopassa
1900-luvun suuria menestyksiä Euroopassa olivat kommunismin kaatuminen Neuvostoliitossa ja Itä-Euroopan maissa, Saksojen jälleenyhdistyminen, Euroopan Unionin luominen ja Naton itälaajeneminen. Hyvinvointitappioita sen sijaan on aiheutunut vuosisadan poliittisista virheistä, joita ovat olleet Euroopan rahaliiton luominen ja Euroopan unionin liian nopea laajaneminen Itä-Eurooppaan. Euron menestyksen juhlijoita on nykyisin harvassa. Jälkimmäistä johtopäätöstä perustelen sillä, että Euroopan unioni on joutunut olemassaolonsa pahimpaan kriisiin Ison-Britannian irtaantumisen ja EU:n Itä-Euroopan jäsenmaiden poliittisten irtiottojen johdosta.
Koiviston kaudella Suomi jätti jäsenhakemuksensa Euroopan Unioniin
Kun Mauno Koiviston kaudella Suomi jätti jäsenhakemuksensa Euroopan Unioniin, tämä on Suomen lähihistorian merkittävimpiä ratkaisuja. Euroopan Unionilla on ollut historiallinen tehtävä Euroopan kansojen yhdistäjänä. Samalla sen puitteissa rakentunut talousalue on tuonut taloudellisia hyötyjä jäsenmailleen, kuten talousteorian mukaan sopii olettaa tapahtuvan. Nämä perustuvat kollektiivisesti tuotettuihin julkishyödykkeisiin. Niitä ovat yhteismarkkinoiden kehittäminen, yhteinen kilpailupolitiikka ja vielä kehitteillä olevat energia- ja ilmastopolitiikka. Suomen osalta on erityisesti mainittava kansalliseen turvallisuuteen liittyvä lisäarvo. Yhteinen raha ei tähän listaan kuulu.
Suomen traumaattisesta valuuttakurssihistoriasta on sanottavissa, että Mauno Koivisto oli niissä vaiheissa mukana Suomen Pankin pääjohtajana. Vielä presidenttinä ollessaan hän käytti julkisuudessa markan arvon puolustamisesta puheenvuoroja. Tukenaan Koivistolla ei ollut varsinaisia taloustieteen opintoja. Hän oli sosiologi. Osaaminen voi tällöin perustua vain kokemukseen – joustavista valuuttakursseistahan ei Suomessa ollut kokemusta. Koivisto ajatteli intuitionsa avulla, mutta ilman kokemusta toisenlaisesta valuuttakurssimaailmasta, kuin missä isänmaa oli elänyt. Kun Suomi ajautui devalvaatioon vuonna 1991, Koivistolle tämä oli varmaan henkilökohtainen tragedia. Tämän kirjoituksen valossa uskon Juhana Vartiaisen tavoin, että konnia on turha etsiä. Virhearvioihin syyllistyivät lukuisat tahot niin päätöksentekijöiden kuin makroekonomistienkin suunnalla. Uskon, että syyllisiä on turha hakea silloin, kun kenelläkään ei ole ylivertaista viisautta ylitse muiden.
Taisi olla nykyinen presidenttimmekin merkittävien konnien joukossa silloisena valtionvarainministerinä.
Pankkien pelastus etenkin yrittäjien kustannuksella oli paha suonenisku tuleviksi vuosikymmeniksi.
Ilmoita asiaton viesti
Syyllisiä on turha hakea siksikin, koska heidän löytämisestään ei ole mitään hyötyä. He eivät mitenkään voi korvata yhteiskunnallemme töppäyksiään.
Ihan sama tilanne on kaikessa poliittisessa päätöksenteossa. Valitettavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Väärä suunta alkoi 1987 Koiviston junaileman Holkerin hallituksen vakaan markan politiikalla ja valuuttamarkkinoiden vapauttamisella. Toinen suuri virhe oli liittyä euroon, joka lienee ollut kansaa harhauttaen sovittu jo unionin liittymisneuvotteluissa. Laman hoito oli epäoikeudenmukaista valuuttalainojen uhreiksi joutuneille.
Ilmoita asiaton viesti
On ekonomisteille tyypillistä, etteivät he tykkää ottaa vastuuta mistään päätöksistään tai neuvoistaan, mutta he mielellään esiintyvät hyvin tietävinä talousasioissa.
On käsittämätöntä, että tutkijakoulutetut eivät kykene ajoissa näkemään suurimpiakaan talouskriisejä. Niiden jälkeen vain toteavat, ettei auta ketään syyttää vaan on hienoa, että saadaan kriiseistä otettua opiksi.
Kyse on siitä, ettemme ole oppineet yhtään mitään talouskriiseistä emmekä sodista. Samat rikkiviisaat jatkavat kvasitieteellisiä pohdintojaan ilman mitään hyotyjä tutkimuksistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Luettuani Kanniaisen mielenkiintoisen ja itsekriittisenkin blogikirjoituksen olin varma että kaikkien alojen erikoisasiantuntija Juha Hämäläinen kommentoi lyttäämällä taloustieteilijät kuten on aikaisemmin lytännyt mm. juristit.
Enkä erehtynyt. Juha ei petä koskaan. Minkä suurenmoisen, parempaan tulevaisuuteen vievän johtajan Suomi ja koko maailma on hänessä menettänytkään …😂😂
Ilmoita asiaton viesti
Olen täysin samaa mieltä prof. Kanniaisen kanssa siitä, että eurokokeilua voidaan pitää vuosisadan virheenä.
Eikä tässä vielä kaikki, vaan pahin on vasta tulossa, eli olemme kovaa vauhtia menossa kohti euroalueen hallitsematonta purkaantumista, sillä kiinteät valuuttakurssisidokset ovat aina lopulta purkaantuneet.
Eikä tässäkään vielä kaikki, vaan koko nykyisen rahajärjestelmän perusta on virheellinen, sillä valtio täysin omaa tyhmyyttänsä toimii pankkien yksityisen rahanluonnin takuumiehenä, mikä johtaa toistuvasti pankkien yliluototukseen suhdannhuipuilla, vaikka keskuspankki yrittää sitä korko-ohjailulla epätoivoisesti hallita.
Tällähetkellä keskuspankit ovat loukussa, eivätkä voi enää normalisoida korkoja, mikä johtaa lopulta inflaation karkaamiseen käsistä.
—
Patricio Lainan toimittama erinomainen artikkelikooste euron ongelmista:
Kirjoittajina: Lauri holappa, William Mitchell,
Katarina Sehm patomäki, Antti Ronkainen & Yanis Varoufakis
http://vasemmistofoorumi.fi/uusi/wp-content/uploads/2016/08/EurostaUlos_taitto_netti2.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Syyllisiä ei kannata etsiä mutta virheet on tunnistettava kuten Kanniainen tekee. Nyt ei vaan kukaan halua keskustella virheen korjaamisesta eli eroamisesta eurosta.
Ilmoita asiaton viesti
Televisiossa esitettävän Koivisto-sarjan pahin puute on se, ettei se kerro katsojille sitä, miten Koivisto piti myös Suomen pankkia käsiohjauksessaan koko presidenttikautensa ajan. Ja ulotti vallankäyttönsä jopa oikeuden toiminnan puolelle.
Oli koomista miten Kullberg ihmetteli erottamistaan, hänhän teki vain kuten oli käsketty.
Vahvan markan politiikka on olennaisesti Koiviston luomus ja sillä hän ajatteli pystyttävän vaikuttamaan yhteiskunnan tulonjakoon.
Kelluva markka näytti nopeasti, millainen potentiaali suomalaisessa yhteiskunnassa olisi ollut ellei sitä olisi kuristettu vakaalla markalla.
Lama on hyvin vastenmielistä aikaa, silloin vääryys todellakin sai vallan.
Ja euroon liittyminen on vuosisadan erehdys josta maksamme vielä kalliisti.
EU:hun liittyminen on ollut taka-ajatuksena ja salaisena tavoitteena laman tapahtumissa. Pankkien vakavaraisuutta nostettiin asiakkaiden omaisuudella, jotta pankit saavuttivat EU-vaatimusten mukaisen vakavaraisuuden. Tästäkin suunnitelmasta saamme kiittää Koivistoa.
Kiitos Vesa kirjoituksesta, luen sitä vielä tarkemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on asiat kirjoitettu niin kuin ne meni pääpiirteittäin.
Ilmoita asiaton viesti
Totuuden paljastavat kommentit näköjään poistettu.
Ilmoita asiaton viesti
Syyllinen oli varmaan kehittymätön tiede ja puutteelliset päätöksentekomekanismit. Kanniainenkin toteaa yllä, että ”ei ollut kanttia ottaa kantaa”, tai ”kukaan ei olisi uskonut…”.
Holkerin hallitus joka tapauksessa epäonnistui kansantalouden ohjaamisessa, kun se vapautti valuuttaluotot ja -kaupan ilman rajoituksia pankeille.
Mielenkiintoista, että Kanniainen ei käsittele lainkaan sitä tahoa, jonka toiminta vaikutti paljon siihen, että markka lopulta piti devalvoida, joka puolestaan johti tuhansien suomalaisten velka-ahdinkoon.
Nimittäin vaikka SAK olisi hyväksynyt sisäisen devalvaation, käytännössä reaalipalkkojen alentamisen, yhden liiton, metallin sisäinen puheenjohtajakamppailu etunenässä Per-Erik Lund, vei jalat alta tältä suunnitelmalta. Ei auttanut edes Kalevi Sorsan vaikutusvalta.
Kovat palkankorotukset toteutuivat, ja pian kansa söi D-vitamiinia.
Oma aika ei aina tunnista riskejä ja haasteita, joita kehittymätön teknologia, tiede ja päätöksentekojärjestelmä aihettavat.
Voi vain aavistella, mitä riskejä omassa ajassamme on.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon aikaan työelämässä ja ulkomaankaupassa olleena sanon että kyllä tätä vakaata markkaa ihan yleisesti pidettiin hulluutena. Niin vakavasti se edisti tuontia ja vaikeutti vientiä. Kotimainen teollisuus ns tavallisissa tavaroissa ei ollut kilpailukelpoinen tuonnin kanssa.
Meidän ajassa suurin riski on euro. Aivan selvä juttu. Ollaan lähdetty seikkailuun josta ei palata ehjin nahoin
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Ruotsin talous on kasvanut vahvasti Euron aikana, Suomen taas ei.
Suomessa taloutta kohennetaan sisäisellä devalvaatiolla, Ruotsissa taas ulkoisella.
Ruotsiin vastaavasti investoidaan, Ruotsissa työttömyys on alhaalla, ja ruotsalaisten yritysten tilauskirjat ovat olleet täynnä jo pitkään. Huolimatta ruotsalaisten tekemistä maahanmuuttoon liittyvistä talouteen vaikuttavista virheistä Ruotsilla ja ruotsalaisilla menee kuitenkin todella hyvin.
Suomessa tuottavuus ei ole nousussa, olemassa olevaa työvoimaa Suomessa ei haluta / osata hyödyntää, eikä maahan saada koulutettua väkeä töihin. Suomeen ei investoida, mutta Suomesta lähtee yrityksiä ja työvoimaa.
Mihin on kadonneet Suomen menestyksen avaimet ?
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäinen ajatus, joka tuli mieleeni, että talousasiantuntijoiden joukossa on ainakin yksi, joka osaa ja uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
Toinen ajatus on ns. konsensus-ajattelun vakavat seuraukset. Suomen rahapolitiikan ratkaisut ovat olleet 1980-luvun alusta saakka tähän päivään asti tämän ajattelun seurausta. Koiviston ja Suomen Pankin haave oli vahva markka. He eivät koskaan ymmärtäneet, että valuutan vahvuus tai heikkous ei ole oleellista, vaan valuutan oikea arvo valtakunnan taloudellisen suorituskyvyn mukaan eli kelluva valuutta.
Kolmas ajatus oli, että edes kokemukset tästä asiasta eivät ole näkyneet millään tavalla nykyisessä rahapolitiikassa. Euroratkaisun virhettä ei myönnetä eikä tulla myöntämään, ennen kuin euro kaatuu.
Neljäs ajatus oli Axel Oxenstiernan lausuma pojalleen 30-vuotisen sodan aikana: ”“Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.”
Neljäs ajatus oli eräässä komentissa esiin tuotu ajatus, että Koivisto käsiohjasi Suomen Pankin toimintaa presidenttinä Kekkosen tapaan: valta ei pyydetä, se otetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin pelkistetty mistä tultiin ja mihin mennään– EU/EURO/EKP:n ajopuuna huppu silmillä. Tällaisia ovat meidän ”valtioviisaat” päättäjämme – luulevat aina tietävänsä – tietämättä kuitenkaan.
Tulee Peterin Periaate mieleen! Kannattaapi lukea (Peter-Hull: Peterin Periaate, WSOY)) – Maallikkopoliitikot ovat saavuttaneet pätemättömyyden tasonsa päättäjinä hierarkiologisesti: Hierarkian tehokkuus on käänteisesti verrannollinen sen kypsyysosamäärään:(ko.) (= LUKU: Hierakiologia ja politiikka ss.80-90).
pätemättömyyden tasolla olevien työntekijöiden lukumäärä X 100
(ko.) = _____________________________________________________________
hierarkiaan kuuluvien työntekijöiden kokonaismäärä
MOTTO: Hallituskoneisto on globaalisti pätemättömyyden läpitunkemaa Peterin Periaatteen mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Peruskoulu?
Ja, suuret ikäluokat eivät enää ole työelämässä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikesta tästä nähdään, että kansantalouden opetus on retuperällä maassamme. Tai sitä ei osata opettaa oikein, mikä vaikuttaa mihinkin ja miksi.
Ilmoita asiaton viesti
Syyllisiä on turha etsiä mutta tuomioita luettiin velkaisille yrittäjille ja asuntovelallisille. Moni sai elinkautisen. Toisaalta lama tuotti valtavia voittoja joillekin.
Ilmoita asiaton viesti
Silloisten päättäjien ihan itse aiheuttama talouslama oli kansalaisille ja yrityksille niin henkinstä kuin taloudellista ”teurastusta”, sillä niin karmeaa ja pitkävaikutteista tuhoa nämä toimenpiteet aiheuttivat. Kellutukset sekä devalvaatiot, joita ei pitänyt tulla, mutta josta suuryritykset, kuinka ollakaan, osasivat suojautua…
Ruotsalaiset selvisivät tästäkin ongelmasta paljon paremmin ja pääsivät nopeammin kiinni uuteen talouskasvuun. Miksi tässä ei seurattu Ruotsin jälkiä, niin kuin yleensä useissa isoissa asioissa on maassamme laajasti historiassa toimittu? Osaamisen puutetta vai mikä/kuka/ketkä ratkaisi(vat) silloin Suomen tulevan suunnan?
Ilmoita asiaton viesti
Se on juuri näin kuin Vesa kirjoittaa, valuuttajärjestelmien osaaminen oli erityisen huonoa maailmalla ja varsinkin Suomessa Mauno Koiviston aikaan.
On käsittämätöntä että näin on vieläkin.
Vahva suositus koko tekstille.
Ilmoita asiaton viesti
EU:lla ja eurolla on iso merkitys Suomessa harjoitettavaan politiikkaan. Väitän, että Suomessa ei osata harjoittaa omaa politiikkaa vaan täällä tehdään EU:ta ja euron olemassaoloa mielyttävää politiikkaa. Tästä syystä kotimainen politiikkamme on täysin sekaisin. Hallitukset vaihtuvat ja seuraava hallitus peruuttaa edellisten tekemiä toimia. Poliittinen kenttä on sekaisin eikä johtajuutta löydy mistään.
1990-luvun ”opit” ovat monen yrittäjän muistissa eikä investointihalukkuutta löydy epäjohdonmukaisen ja hajanaisen politiikan oloissa. Keskusjärjestöiltä on myös järki kadonnut ja yhteistä näkemystä ei löydy vaikka se olisi talouden kehityksen kannalta oleellista.
Suomessa on saatava aikaan poliittinen johtajuus, johon oppositiokin on saatava mukaan. Ei Suomen hyvinvoinnista huolehtiminen voi olla repivien ristiriitojen etsimistä, sen pitää olla yhteisten näkemysten löytämistä ja jämäkkää poliittista johtamista kohti asetettuja (oikeita) tavoitteita. Hyvinvointi syntyy työskentelyn kautta ja juuri siihen pitää löytää oikeat ja reilut kannustimet niin yrityksille kuin työntekijöille. Syyttelyllä tätä maata ei saada kuntoon.
Ilmoita asiaton viesti
Toistuvat talouskriisit eivät toisaalta ole mikään suuri yllätys, kun ajattelee ettei juuri kukaan edes tiedä mikä rahajärjestelmä nykyisin on käytössä ts. velkarahajärjestelmä.
Jos sen hyvällä tuurilla sattuu tietämään sen, ei kuitenkaan tiedä kuinka ko. järjestelmä luo rahaa ts. valtio kuluttamalla keskuspankkirahaa talouteen ja pankit luomalla tilirahaa myöntäessään luottoja asiakkaileen. Molemmat osapuolet lisäksi kiistävät näin tapahtuvan.
Valtio allokoi keskuspankkirahalla resursseja julkisiin tarkoituksiin ja pankit tilirahalla yksityisiin tarkoituksiin.
Tietokoneista eivät numerot lopu, joten rahanluonnin todellisena rajoitteena toimii vain niiden resurssien määrä johon kulutuksen voi kohdentaa.
—
MMT-guru Warren Moslerin white paper valtion rahanluonnista:
https://www.realprogressivesusa.com/news/economic-justice/2019-09-03-white-paper-modern-monetary-theory-mmt
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 1971 Nicholas Kaldor varoitti suunnitteilla olevan Euroopan yhteisvaluutan tulevista ongelmista. Teoria kehikko rahatalouden toiminnan ymmärtämiseksi oli siis olemassa, ainakin jollakin taloustieteen suuntauksilla.
Mutta kuten aina, talous on enemmän politiikkaa kuin tiedettä, ja siksi historiasta ei opita mitään.
Lisäys, oikea linkki:
https://equitablegrowth.org/must-read-nicholas-kaldor-1971-common-market/
Ilmoita asiaton viesti
Hyvinhän tuo Euro on pärjännyt, kun suomalaiset poliitikot eivät ole päässeet säätämään…
Ilmoita asiaton viesti
Öööööö……… 27 miljoonaa lisätyötöntä Euro-kriisissä……..ja tuoko on hyvin pärjätty ?!?!?!
Ilmoita asiaton viesti
Valuuttahan ei ole ollut kriisissä.
Ilmoita asiaton viesti
…..vaan kansaliset ja heidän hyvinvointinsa.
Ilmoita asiaton viesti
”Finanssit” vaan pikkuisen siellä sun täällä…
Ilmoita asiaton viesti
No ei nyt niin kauheen hyvin oo menny:
Euro pysyy kasassa ainoastaan EKP:n LTRO-ohjelman ansiosta, jonka puitteissa EKP on ostanut jo n.25% eurovaltioiden veloista supressoidakseen niiden valtionvelkakirjojen välisiä korkoeroja.
Supressiosta huolimatta EKP on joutunut lisäksi rahoittamaan n. 1000 mrd edestä välimerenmaiden paikallisia keskuspankkeja, koska niiden eurot ovat valuneet Target2-euromaksujärjestelmän kautta turvallisenpiin euromaihin, lähinnä Saksaan, Hollantiin ja Suomeen.
Kuvasta näkyy hyvin (valitse static-graafi):
http://sdw.ecb.europa.eu/browseChart.do?node=bbn4859
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni ilman EKP:n voimakasta väliintuloa ja valtionlainojen ym. osto- ohjelmaa sekö euro että EU olisi nyt historiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Koivisto epäilemättä hääri tuon ajan tavan mukaan taustalla käskyttäjänä, kun Holkerin hallitus oli laittavinaan Suomea EU-jäsenyyskuntoon.
Samalla Holkerin hallitus vapautti liikepankkien ulkomaisen lainanoton kertarysäyksellä, ja alkoi hillitön lainojen kylväminen väestölle, ja sitä ei edes Rata pystynyt valvomaan.
Vaalit pelastivat Holkerin, ja katastrofi rysähti heti Ahon hallituksen niskaan.
Pelastuja oli myös Erkki Liikanen, joka ajoissa livahti Holkerin hallituksesta EU-komissaariksi.
Holkeri pohjusti 1990-93-jättilaman, ja Koivisto oli taustalla käskyttäjä.
Tosin he eivät tienneet, mitä tekivät.
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin niin.
Ilmoita asiaton viesti
Mauno Koiviston kassakaappisopimuksen ohi rustaama Harrri Holkerin hallitus on Suomen lähihistorian surkein hallitus. Se jakoi rahaa vailla huolta huomisesta ja talous kuumeni. – Ensin valtiovarainministerinä oli Erkki Liikanen (sdp) – myöhemmin Suomen Pankin johtaja, ja sitten Matti Louekoski (sdp) jatkoi samalla leväperäisellä jakolinjalla.
Iiro Viinanen (kok) heilui kuin heinämies kokoomuksen ek-ryhmän puheenjohtajana ja vaatimalla vaati lisää rahaa levitykseen. Mutta hälytyskellot eivät soineet, vaikka olisi pitänyt.
Hallitusta rakennemuutoksesta tuli hallitsematon rakennemuutos Suomea EU-kuntoon laitettaessa.
Mutta mikä oli Suomen paras hallitus , se selviää alta? Vai selviääkö?
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005781765.html
Ilmoita asiaton viesti
Irvokasta oli se, miten presidentti Halonen ikään kuin palkitsi terminaattori Holkerin nimittämällä hänet rauhanneuvottelijaksi Balkanille, jossa hänen hermot eivät kestäneetkään ja löi hanskat tiskiin.
Irvokasta oli myös valtioneuvoksen titteli ja valtion maksamat hautajaiset.
Ilmoita asiaton viesti
Poliittinen sivuunsiirto pois näyttämöltä ja jaloissa pyörimästä…Sir Harry: Verotus kevenee, kivenee ja kovenee! Mutta ”minä juon nyt kahvia!”
Ilmoita asiaton viesti
Poliittinen sivusiirto pois näyttämöltä ja jaloissa pyörimästä…Sir Harry: Verotus kevenee, kivenee ja kovenee! Mutta ”minä juon nyt kahvia!” Tai teetä Englannissa…
Ilmoita asiaton viesti
>Koivisto sanoi joskus ennen varsinaista julkista poliittista uraansa, että suljetun talouden oloissa ja normivalvonnan suitsimana pankinjohtajan töitä voisi tehdä kuka tahansa perheenemäntä omien askareidensa lomassa (ulkomuistista).
Ei Koiviston oma kansantaloudellinen, saati finanssipoliittinen ja finanssimarkkinoiden tuntemus ollut sen korkeammalla tasolla kuin valistuneiden kansalaisten yleinen taso. Ei hänellä todellakaan ollut talouspolitiikan koulutusta, eikä näköjään kansantaloudellisen toimintadynamiikan tuntemusta, eikä sitä myöten myöskään rahamarkkinoiden toimintamekanismien käsitystä.
Koiviston pahimmat synnyt kansantalouden parissa olivat täysin avautuvien markkinoiden olosuhteisiin soveltumaton käsitys ”vakaasta markasta”, ja toisaalta hänen aikanaan 1986 hallinnollisella toteamuksella, ilman pätevää ja syvällistä pohdintaa tapahtunut ulkomaisten lainojen saantimahdollisuuden avaaminen yrityksille ja kotitalouksille, mikä oli aivan mahdoton hazardihomma ja tuhoon tuomittu. Kun kerron että yhdessä rikosylikomisario, myöhempi kansanedustaja Sulo Suti Aittoniemen kanssa tätä jo reaaliajassa siunailimme ja kirosimme, ehkä tulen osoittaneeksi, miten heikolla asiantuntemuksella Koivisto näitä hommia veivasi. Kun mekin täällä Ikaalisissa osasimme Sutin kanssa nähdä mihin moinen johtaa, niin se siitä ”kansantalousmies” Koivistosta!
Ja jottei kyse ole jälkiviisaudesta, voin sanoa kirjoittaneeni sapekkaasti Koivistolle ja Koivistosta pitkin matkaa, mm. HS Mielipideosastolle, kun MK kovasti näyttävästi puolusti Postisäästöpankin pj Seppo Lindblomia kun pankkinsa oli ottanut NYC:n pörssin johdannaismarkkinoilla. Ks. https://fi.wikipedia.org/wiki/Seppo_Lindblom (Limppu ei sinne mennyt, mutta oli vastuullisessa asemassa).
Lattulan armahtaminen etc oli varsin ilmaisevaa toimintaa Koivistolta; siinä missä olisi pitänyt painaa päälle seikkailijoiden ja uhkapelaajien vastuulla omista virheistään, rikkeistään ja tappioistaan niin MK riensi yleensä aina puolustamaan heitä, mutta sympatiaa ei sitten herunut viattomina sivullisina kärsimään joutuneiden tappioista ja muista kärsimyksistä. Tämä on asia, joka karvastelee vielä pitkään monien aiheettomien tappioiden maksumiehiksi joutuneita, ja aivan oikeutetusti.
”Lattula tuomittiin törkeästä veropetoksesta, mutta presidentti Mauno Koivisto armahti hänet 11. syyskuuta 1987.”>https://fi.wikipedia.org/wiki/Eero_Lattula
Ilmoita asiaton viesti
Lattula tuomittiin törkeästä veropetoksesta, mutta presidentti Mauno Koivisto armahti hänet 11. syyskuuta 1987.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Eero_Lattula
Tuo oli jos mikä onnetonta ”mielipidevaikuttamista” ja yleisen mielipiteen sekä – huomio – oikeudellisen suhtautumisen ohjailua.
Ilmoita asiaton viesti
– 80 ja ja erityisesti – 90 luvulla rakennettiin tämän hetken Suomea EU;n ja euron myötä. Eikä pidä todellakaan unohtaa maailmallista finanssi kriisiä joka tunnettiin nimellä Lehman. ” Rahatalouden joukkopako ” !
Sanontaanko vaikka näin että hulluista vuosista päästiin ”kotimaiseen kikyyn” ja sen tunnelmiin kun maailma muuttui myös ympärillämme yhdessä globaalin kanssa ” alati muuttuen”.
Maamme nousi sodan varjoistaan hyvinvointiin ahkeran että uutteran edellisen sukupolvemme nostamana mutta jotain muuttui jo – 80 luvun loppupuolella,siitä huolimatta ” ettei saa jäädä tuleen makaamaan ” omaan pilttuuseensa kun maailmanpyörä muuttaa elämän menoa joka kolkkaan,ihmisiin.
Mikään onnela ei ole EU eikä euro vielä ollut tavallisen polun tallaajalle ja sen mm.todistaa yhä jatkuvat leipäjonot kuin henkinenkin pahoinvointi yhteiskuntaluokkia katsomatta _ eri juttu sitten mikä syy ja seuraus ?
Ilmoita asiaton viesti
https://www.hs.fi/talous/art-2000004044287.html
Suomen pankkivaltuuston pöytäkirjojen mukaan se meni suurin piirtein näin:
1. Säännöstely purettiin 80-luvulla => maahan virtasi suuret määrät ulkolaista rahaa=> syntyi inflaatiopaineita, eli markan arvo uhkasi heiketä => Suomen Pankki ratkaisi asian revalvoimalla markan keväällä 1989. Sillä viestittiin, että kallista markkaa ei kannattaisi enää ostaa => Muutamassa kuukaudessa maasta alkoi paeta pääomaa sellaista vauhtia, että keskuspankki joutui taistelemaan täysin päinvastaisen ongelman kanssa.
2. Puolustustaistelussa Suomen Pankki päätti kytkeä markan suuriin eurooppalaisiin valuuttoihin aiemmin revalvoidulla korkealla markan arvolla kesäkuussa 1991. Esko Seppänen pankkivaltuusmiehenä vastusti ja vaati markan devalvoimista ennen kytkentää. Hän ennusti, että devalvaatio joudutaan joka tapauksessa tekemään, ja kytkennän jälkeen tehtynä se merkitsee hyvin korkeita reaalikorkoja ja massatyöttömyyttä.
Tänään tiedämme, miten siinä kävi. Markka devalvoitiin kahdesti peräkkäin, korot syöksyivät taivaisiin ja valuuttalainojen pääomat hyppäsivät silmänräpäyksessä kymmeniä prosentteja. 60 000 yritystä kaatui, ihmiset menettivät omaisuutensa ja osa mielenterveytensä. Iso osa kokonaisesta yrittäjäpolvesta suistui velkaorjuuteen. Se oli Suomen historian suurin omaisuuden uusjako, jonka vaikutukset kestivät pari sukupolvea ja vähän pintaa raaputtamalla näkyvät yhä.
Ilmoita asiaton viesti
Luonnollisestikaan nykyiset herrat eivät ole mitään aiempien herrojen erheistä oppineet, vaan eurojunassa jyskytellään katkeraan loppuun saakka.
Jo prof. Bill Mitchellin eurokriittisen kirjan otsikko kertoo osuvasti millaisesta ”rojektista” on kyse:
”Eurozone Dystopia: Groupthink and Denial on a Grand Scale”
(Groupthink = ryhmäharha)
”
Eurozone Dystopia traces the origin of the Eurozone and shows how the historical Franco-German rivalry combined with the growing dominance of neo-liberal economic thinking to create a monetary system that was deeply flawed and destined to fail. William Mitchell argues that the political class in Europe is trapped in a destructive groupthink. Based on a flawed understanding of macroeconomic fundamentals, groupthink extols the virtues of the erroneous concept of the self-regulating free market and prevents Europe from seeing its own policy failures. As a result, millions are unemployed, with imperilled member states caught in a cycle of persistent stagnation and rising social instability.
Providing a detailed historical analysis of the evolution of the Eurozone and its failings from the 1940s to the present day, the book argues that the Eurozone lacks the necessary monetary architecture, particularly the existence of a federal fiscal function which could have resolved the economic crisis quickly. The author examines the options available to Europe and concludes that an orderly abandonment of the euro and a return to national currencies is the superior option available. The justification for this conclusion is exhaustively argued within a Modern Monetary Theory framework.
”
https://www.amazon.com/gp/product/1784716677/ref=dbs_a_def_rwt_bibl_vppi_i2
Ilmoita asiaton viesti
Takerrun tähän lainaukseen: ”Jälkikäteen on pidettävä ilmeisenä, että enempää suomalaisilla päättäjillä hallituksessa ja keskuspankissa kuin suomalaisilla makroekonomisteillakaan ei ollut valmiutta arvioida tuota yhteensovittamattomuuden ongelmaa ja tehdä siitä ajoissa oikeat johtopäätökset. ”
Kaikki pankit toimivat tuossa tilanteessa, jolloin valuuttakurssi oli kiinteä, mutta pääomaliikkeet vapaita ja valvomattomia, erityisen hölmösti. Minullekin, joka olin tavallinen palkansaaja, tuli useammastakin pankista kirjallisia tarjouksia lainasta aina 50 000 markkaan saakka ilman vakuuksia. Jos olisin ne kaikki käyttänyt, tuollainen 200 000 markan velka olisi ollut helposti haettavissa. En mennyt vipuun, mutta monet menivät. Heidän joukossaan oli paljon niitä, joilla ei ollut aikomustakaan maksaa velkojaan.
Erikseen olivat vielä yritykset, joita systemaattisesti ohjattiin ja osin pakotettiin ottamaan ulkomaista lainaa. Kun markka sitten devalvoitiin ja liitettiin euroon, tuli maksun aika. Ulkomaisen lainan arvo oli yön aikana kasvanut 40 prosenttia. Se oli konkurssiaallon alku. Valtiovalta keskittyi pelastamaan pankkeja. Yrityksillä ei ollut mitään väliä. Niiden omaisuutta realisoitiin alihintaan. Olisi pitänyt toimia toisin päin eli pelastaa yrityksiä, jolloin muutoin terveet, mutta maksuvaikeuksiin joutuneet yritykset olisivat voineet jatkaa toimintaansa ja maksaa velkaansa. Tosin pankkeja olisi pitänyt yhdistää jokseenkin samoin kuin, mikä käytännössä toteutui, mutta kansantalous olisi selvinnyt vähemmin vaurioin.
Ilmoita asiaton viesti
Loistava ja rehellinen analyysi. Tästä nähdään miten käy, kun poliittiset, maallikkopäättäjät/päällepäsmärit ovat mielestään viisaampia kuin alan asiantuntijat, joille osoitetaan ovea, jos he erehtyvät näitä yleisneroja opastamaan. Varpailleastumista ei sallita. Totuudenpuhujalle ei löydy yösijaa. Mutta jälkiviisaus on yhä aina suurin viisaus. Mitä virheitä nyt tehdään politiikassa? Kuka näkee nyt ne selkokielisesti? Historiako taas myöhemmin?
Ilmoita asiaton viesti
Europäätös on ollut suurin yksittäinen virhe suomalaisessa politiikassa ja mitä pitempään eurossa roikutaan, sen raskaammat lunnaat.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on!
Ilmoita asiaton viesti
Maailma on nytkin talousasiantuntijoiden ja -palstojen mukaan hukkumassa ennätysvelkaan ja lisää tyrkytetään. Minkähänlainen talouskriisi nyt on taas tulossa globaalisti?
https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000006376267.html TÄSSÄ lisää mietittävää päättäjille Maailmanpankilta…Maailma elää yli varojensa…
Maailmanpankki varoittaa neljännestä velkaantumisaallosta – joko siihen osataan varautua NYT? Kaikki aiemmat globaalit velkaantumisen kasvuaallot ovat päättyneet finanssikriisiin. NYT tämä neljäs velkaantumisaalto on suurempi, laajempi ja nopeampia kuin koskaan ennen. Mistä se ”tsunami” lähtee idästä vaikoi lännestä?
https://www.hs.fi/talous/art-2000006372634.html
Eikä ole kovin kauan kun tunnettu taloustoimittaja Jan Hurri kirjoitti näin: ”Markkinoita hermoromahduksen partaalla”: (VRT. virtuaaliraha-/reaalirahamäärä/pyramidissa)
http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-2000001673798.html
Ilmoita asiaton viesti
Suomineito-parka on juridisesti, poliittisesti ja taloudellisesti EU/EMU/EKP:n pakkopaidassa , eikä erostakaan taida olla enää mitään hyötyä. Suuntana selvästi EUROSTOLIITTO.
Europäätös oli suurin yksittäinen virhe vakaan/vahvan markan sekä sinipunapolitiikan ohella Koiviston Konklaavilta:
http://www.karjalankuvalehti.fi/images2/pankkikriisi_kkl_01_2017.pdf
EMU-PÄÄTÖS VUONNA 1998
http://www.youtube.com/watch?v=PwEbyUactDE
Otto von Habsburg:
”Euroopalla ei ole kansaa, ei yhteistä poliittista kulttuuria, ei riittävän voimakasta kohtalonyhteyttä eikä vastuuntunnetta, jotta sen kansalaiset voisivat hyväksyä sen perustuslakisopimuksen kansallisten lakiensa yläpuolelle.”
Ilmoita asiaton viesti
Minun mielestä niin suurimmat virheet tehtiin pankkien toimesta asuntomarkkinoilla eli asuntolainojen myöntämisessä. Vähän samaa mieltä ovat kirjoissaan, sekä Pekka Kouri että Kari Uoti. Ja kun Warren Buffett, Berkshire Hathawayn yhtiökokouksessa vuonna 2009, selosti Lehman Brothersin konkursin ja finanssikriisin syitä, niin hän puhui ihan kuin hän olisi kertonut Suomen asuntolainoista vuosina 1986-1990.
Syksyllä 1987 pankit tekivät kohtalokkaan virheen kun alettiin myöntää asuntolainoja vapaasti. Ennen oli ollut sääntönä, että pitää ensin säästää tietty summa, 15 – 20 prosenttia, ennen kuin voitiin antaa laina. Seurauksena oli, että asuntojen hinnat nousivat nopeasti ja yhtä nopeasti lainanottajat, joutuivat vaikeuksiin, korot nousivat, pankkien luottotappiot kasvoivat ja ”the rest is history”.
Pankkikriisi tai velkakriisi? Nimi on makuasia mutta Kari Uoti mainitsee mielenkiintoisen yksityiskohdan kirjassaan. Helsingin Suomalainen Säästöpankki, eli Hessun pankki, onnistui näinä vuosina tekemään yli neljän miljardin luottotappiot. Aika suuri summa jos katsoo pankin kokoa! Ja tämä pankki ei pelannut kasinopeliä, vaan oli rahoittamassa tavallisten kansalaisten asuntolainoja pääkaupunkiseudulla.
Ilmoita asiaton viesti
Esko Seppänen kertoo kirjassaan Punapääoman romahduksesta:
http://pankkikriisi.blogspot.com/2008/11/punapoman-romahdus.html
Esko Seppäneen kirjoittaa kirjassaan EMUMUNAUS/2012: ”EMU on federalistien poliittinen projekti. Siinä yhteisellä rahalla on valtava symbolinen merkitys. Sillä tuhotaan yksi merkittävimmistä kansallisen itsenäisyyden symboleista: oma raha. Maailmassa ei ole toista vastaavaa yhteisöä, jossa täysivaltaiset valtiot eivät voi vaikuttaa rahansa arvoon.SE että on otettu käyttöön poliittinen raha, on €MUMUNAUS, joka ei hevillä kulu pois kollektiivisesta muististamme lähivuosikymmenten aikana.” (sivulla 211).
Samoin A.-P.Pietilä ”Pankkiriisin peitellyistä papereista”:
https://tuomioja.org/kirjavinkit/2008/07/a-p-pietila-pankkikriisin-peitellyt-paperit-art-house-283-s-keuruu-2008
TS/Suomen pankkikriisi oli yksi rajuimmista:
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001570469.html
Ilmoita asiaton viesti
Nykyinen velkakupla, joka on paljon suurempi kuin edellinen poksahtanee lopulta yritysvelkakirjoista.
Kuvio menee näin: keskuspankkien QE-ohjelmat ovat painaneet yritysvelkakirjojen korot keinotekoisen alas, jolloin firmat ovat lainaneet lisää rahaa ja käyttäneet ne ei-tuottaviin investointeihin, kuten omien osakkeiden ostoihin, ylisuuriin yrityskauppoihin ja muutoinkin kyseenlaisiin investointeihin.
Tarjousraha on täten heikentänyt firmojen tuottavuutta, joten niiden koronmaksukyky on heikko, kun taantuma lopulta alkaa ja kysyntä hiljenee sekä korot nousevat => firmoja alkaa kaatua dominopalikoina => velat menee rästiin ja sijoittajat+pankit menettävät rahansa.
—
Rahajärjestelmä tulisi korjata niin, että keskuspankki luopuu ohjauskorko-ohjailusta ja pankit hakevat tarvitsemansa keskuspankkirahan markkinoilta oikeaan markkinahintaan.
Lisäksi valtion tulee poistaa pankeilta talletus- ja kriisisuoja, jolloin niiden luomien luottojen riskimarginaali muuttuu markkinaehtoiseksi.
Edelliset ehdotukset kuulostavat kovasti markkinataloudelta ja sitä ne juuri ovatkin.
Eikä tässä vielä kaikki vaan, valtion tulee avata kaikille kansalaisille ja yrityksille keskuspankkitilit jossa rahat ovat aina turvassa kaikilta yksityisen pankkijärjestelmän myllerryksiltä:
http://talousdemokratia.fi/sahkoinen-kateinen/
Ilmoita asiaton viesti
Brexitin kohtalolla peloitellaan, ettei vaan muut toteuttasi dominoefektiä… perässä. Kuinka kävisi euron, EMUn ja EU:n?
Ilmoita asiaton viesti
Suomen markka kaadettiin tahallaisesti voitonteon tarkoituksella. Ja yksi suurimmasta syyllisistä ja pelureista on nykyisinkin lausuntoja antava pankinjohtaja. Kaato oli aivan suomalaisten suunnittelema ja läpiviemä operaatio. Mukana kuvioissa oli myös kauan ollut tuo vasemmiston suosikkikapitalisti George Soros. Muutama vuotta aikaisemmin hän oli ollut ottmassa haltuunsa suuria osia Suomen finanssialasta ja suurimmsita yrityksistä. hän ja hänen bulvaaninsa halusivat myös osansa.
Ilmoita asiaton viesti
Vai tällainen salaliittoteoria? Ensin piti Suomessa ajaa kaikki pankit konkurssia muistuttavaan tilaan, yli 60.000 yrityskonkurssia ja yli 500.000 työtöntä. Lehtitietojen mukaan noin 14.000 teki itsemurhan, kun menetti kaiken omaisuutensa Suuren Laman pyörteissä. Sitten vasta markka osattiin laskea kellumaan, kun katastrofi oli valmis.
Ilmoita asiaton viesti
Luin pikaisesti kaikki kommentit läpi, enkä huomannut yhtäkään Euroa puolustavaa kommenttia. Tavallisesti Euron ongelmia käsittelevissä blogeissa niitä on kymmeniä, mutta kun asia tullaan ottamaan esille oikein professoritasolla, niitä Euron puolustajia ei sitten löydykään.
Nyt kun Euron ongelma on edes jotenkin tunnustettu, niin oikea toimenpide olisi tietenkin erota Eurosta mahdollisimman nopeasti, koska olemalla Eurossa mukana ongelmat vain pahenevat.
Ilmoita asiaton viesti
Todella tärkeä kirjoitus. Professori Kanniainen on osannut selväsanaisesti kertoa 1990 -luvun Suuren Laman syntymisen taustoista. Työpaikan sosiaalinen paine vaikuttaa myös pätevän koulutuksen saaneisiin ekonomisteihin. Suomen Pankin huippuekonomistit olivat parhaiten informoituja Suomen talouden tilasta. Hyvästä informaatiosta huolimatta pystyttiin järkyttäviin virheratkaisuihin silloin 1980 -luvulla eli jääräpäisesti sitoutumaan vakaaseen ja lopulta vahvaan markkaan. Suomen pankissa vallitsi ”jees miesten ilmapiiri”, joka ei suvainnut poikkeavia keskustelun avauksia lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Suomen Pankin pitää ottaa ohjat käsiinsä yksityisellä ja yleisellä sektorilla. Tutkijat tekemään jatkuvaa tilanne analyysiä.
Kansalaistenkin on opittava elämään suu säkkiä myöten eikä yli varojensa osamaksuilla ja ylivelkaantuneina kulutusjuhlia viettäen ja kasinopelejä pelaten. Se on rappion tie. Sulku ylikorkoa kiskoville reppuvippifirmoille.
Suomen Pankin pitää näyttää mallia talousosaamisesta , tiedottamisesta, suhdanne-ja rahapolitiikasta, järkevästä budjetoinnista sekä myös Suomen Pankin omien asioiden mallikkaasta hoidosta ja politiikasta ja suhteesta EU:hun ja muihin maihin, että tiedetään missä mennään ja mihin on varaa.
Taloussanomien mukaan Suomen Pankki ottaakin nyt ohjat suomalaisten taloustaitojen petraamisessa sekä yksityisellä että yleisellä sektorilla:
https://www.is.fi/talousanomat/oma-raha/art-2000006388104.html Jatkuu…
Jan Hurri /TS: Velkaantuminen jatkuu niin kauan kuin korot ovat nollassa:
https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000006388553.html
MUTTA MINNE MENET HYVINVOINTI-SUOMI?
Työmarkkinoilla on nähty edesvastuutonta menoa. Nykyinen ahnehtiva työmarkkinajärjestelmä tekee hallaa kansantaloudelle ja Suomen tulevaisuudelle. Ei riitä että puolueet ovat vieraantuneet ja etääntyneet kansalaisten todellisesta arjesta ja ajatusmaailmasta. Nyt myös edesvastuuttomat työmarkkinajärjestöt seuraavat kiristyspolitiikallaan perässä pilaten vuosiksi Suomen kilpailukykyä markkinoilla. Ei ole mikään ihme, ettei kukaan uskalla tai halua investoida Suomeen, kun löytyy luotettavampiakin sijoituskohteita maailmalta. Eikö Suomella ole malttia vaurastua, vaan sahata omaa oksaansa ja nakertaa vaivalla hankittua hyvinvointiaan lyhytnäköisellä politikoinnilla??
Ilmoita asiaton viesti
Hämmästyttävää, ettei talouselämän tuntijoiden nimien pudottelussa kukaan maininnut Ari Ojapeltoa:
https://blogit.kansanuutiset.fi/maailmanparantajan-madonluvut/
http://ariojapelto.blogspot.com/
Hänellä ainakin analysointi- ja ennustamistaidot näyttävät pitävän yhtä todellisuuden kanssa. Liekö sitten liian kriittinen päättäjiä kohtaan..?
Ilmoita asiaton viesti