Aluevaalit valinnan paikka
Tammikuun aluevaaleissa äänestäjä päättää siitä, miten sosiaali- terveys- ja pelastuspalveluita kehitetään tulevaisuudessa lähes koko Suomessa. Äänestäjien on tehtävä valinta sen välillä haluavatko he, että palveluntuottaja on yksityinen yritys vai julkinen palveluntuottaja. Yksityiset yritykset ovat joillakin sosiaali- ja terveyspalveluiden osa-alueilla saaneet lähes määräävän aseman, koska joko julkisia palveluita on resurssoitu huonosti, jolloin niiden saatavuus ja laatukin ovat heikentyneet, kuten on käynyt perusterveydenhoidossa tai julkista palveluntuotantoa ei ole alunperinkään ollut tarpeeksi kasvavan kysynnän tyydyttämiseksi, kuten on tilanne lastensuojelussa ja osittain vanhustenpalveluissa.
Kokoomus ja keskusta ajavat palvelujen yksityistämistä naamioiden tavoitteensa puheisiin valinnanvapaudesta, palveluseteleistä jne. mutta niiden tosiasiallinen tarkoitus on pienentää julkisen palvelutuotannon osuutta ja siirtää palvelut sekä veronmaksajien rahat yksityisten yritysten ja niiden omistajien haltuun. Palvelujen yksityistäminen voittoa tuottaville yrityksille on johtanut erittäin ikäviin tilanteisiin erilaisissa soteyksiköissä, vammaisia on sidottu tuoleihin ja sänkyihin, vanhuksia on kohdeltu huonosti, lastensuojelun huostaanottamia nuoria on pahoinpidelty, sidottu, kiinni pidetty, heidän oikeuksiaan mm. yhteydenpitoon perheisiinsä on rajoitettu jne. Jos äänestäjä haluaa tällaisen menon jatkuvan uusilla hyvinvointialueilla hän äänestää mainittuja oikeistopuolueita.
Rovaniemellä Attendo kiristää kaupunkia korottamaan palveluseteliensä hintaa uhaten palvelusetelitoiminnan lopettamisella kokonaan. Yhtiö pelottelee vanhuksia ja heidän omaisiaan palveluiden loppumisella. Lastensuojelussa yksityisten yritysten hinnat / päivä vaihtelevat 240 eurosta oli 660 euroon ja meneillään olevan neuvottelukierroksen tuloksena hinnat tulevat nousemaan. Lastensuojelu on kannattava bisness.
Vasemmistoliittilaisena minun tavoitteeni on, että Lapin hyvinvointialueeella palvelut tuotetaan julkisten tuottajien toimesta. Ylimenokaudella palveluja voivat tuottaa yksityisetkin yritykset mutta keskipitkällä (5 vuotta) ja pitkällä tähtäimellä (yli 10 vuotta) on irtauduttava suurten kansainvälisten, usein pääomasijoittajien omistamien yritysten määräysvallasta ja palvelutuotannosta. Pienempien, paikallisten, vastuullisten ja hyvin valvottujen yritysten palveluntuotantoa voidaan hyödyntää julkisten palvelujen ohella.
Kommentit (0)