Henning Mankell ja maahanmuutto, osa 2

Vuonna 2007 antamassaan haastattelussa kirjailija Henning Mankell kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan enemmistö Ruotsin vankiloiden asukkaista on maahanmuuttajia. Viranomaiset yrittivät estää raportin julkaisun, ilmeisesti koska sen pelättiin lisäävän ulkomaalaisvastaisuutta. Mutta vuotihan se julkisuuteen ja sai monen ruotsalaisen raivostumaan.

Henning Mankell (1948-2015) oli poliittiselta vakaumukseltaan vasemmistolainen, ja hän oli tunnettu rasisminvastaisuudestaan. Mankellin mukaan rasismi on synneistä suurin. Varakas kirjailija harjoitti myös hyväntekeväisyyttä: hän muun muassa lahjoitti 20 miljoonaa kruunua SOS-lapsikylät -järjestölle. Niillä rahoilla rakennettiin kokonainen kylä kodittomille lapsille Mosambikiin.

Mankellin maahanmuuttokriittisyys ei ole ristiriidassa hänen rasisminvastaisuutensa kanssa, vaikka niin voisi luulla. Mankell vain oivalsi jotain mikä on jäänyt monilta muilta huomaamatta: on olemassa paljon parempiakin tapoja auttaa kehitysmaiden asukkaita kuin ottaa heitä pakolaisina Eurooppaan.

Kun turvapaikanhakija odottaa hakemuksensa käsittelyä, tekee kielteisestä päätöksestä valituksen, odottaa valituksen käsittelyä, valittaa taas uudelleen ja niin edelleen, saattaa kulua vuosia. Koko tämän ajan hänet ja tuhannet muut turvapaikanhakijat pitää elättää verovaroilla. Samoilla rahasummilla saataisiin valtavasti enemmän hyvää aikaan, jos ne käytettäisiin perinteiseen kehitysyhteistyöhön kolmannen maailman maissa.

Vuonna 2015 alkanut turvapaikanhakijoiden tulva on heikentänyt Euroopan turvallisuutta. Kuten Suomen presidentti Niinistö totesi uudenvuodenpuheessaan: ”Lyhyesti kuvattuna kysymys on siitä, miten annetaan turvaa ihmisille, joiden varalta joudutaan sitten turvaamaan muita, siis suojautumaan.”

Tanskan sosialidemokraattinen maahanmuuttoministeri Mattias Tesfaye on puolestaan todennut, että ”ei-länsimaiden maahanmuutto on tehnyt Tanskasta vähemmän vapaan ja liberaalin maan”.

Kaikki turvapaikanhakijat eivät ole samanlaisia, mutta liian moni sopeutuu huonosti uuteen kotimaahansa. Autetaan hädässä olevia ihmisiä paikan päällä, jos voidaan. Jos ei aina voida, ei mahda mitään.

Euroopan ei ole pakko ottaa turvapaikanhakijoita vastaan. Tämän on huomannut Tanskan sosialidemokraattinen puolue, jonka tavoite on nolla turvapaikanhakijaa vuodessa Tanskaan.

 

VesaHijer
Jyväskylä

Informaatioalan ammattilainen. Maltillinen maahanmuuttokriitikko. Sananvapauden puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu