Henning Mankell ja maahanmuutto
Henning Mankellin vuonna 1991 ilmestyneessä romaanissa Kasvoton kuolema rikoskomisario Wallander tutkii poliisin arkistoja: ”Kävi ilmi, että oli olemassa ällistyttävän laaja tiedosto ulkomaalaisista, jotka olivat syyllistyneet tai joiden epäiltiin syyllistyneen rikokseen Ruotsissa. Viimeksi kuluneen vuoden aikana ainakin neljä henkilöä tai neljä liigaa oli hyökännyt Skånessa yksinäisten vanhusten kimppuun.”
Wallander miettii: ”Kykenivätkö hallitus ja maahanmuuttovirasto todellakin valvomaan, millaisia ihmisiä Ruotsiin etsiytyi? Kuka oli pakolainen ja kuka onnenonkija? Oliko rajanveto ylipäätään mahdollista?”
Haastattelussa vuonna 2007 Mankell vahvistaa, että Wallanderin ajatukset ovat hänen omiaan: ”Ruotsalainen maahanmuuttopolitiikka on katastrofi”, sanoo Mankell ja jatkaa: ”Meillä on tehty runsaasti virheellisiä, näennäisen humaaneja päätöksiä. Tästä tilanteesta syytän yksinomaan sosialidemokraatteja, jotka ovat olleet valtapuolue suurimman osan siitä ajasta, jolloin Ruotsiin on muuttanut paljon ulkomaalaisia.”
Mankell ehkä liioittelee hieman. Mutta kysymys, ketkä ovat vain onnenonkijoita, ketkä oikeasti turvapaikan tarpeessa ja miten nämä kaksi ryhmää pystyy erottamaan toisistaan, on erittäin hyvä.
Jos tutkii Suomen rikostilastoja, huomaa että vahvasti yliedustettuina väkivaltarikoksissa ovat maat, joista Suomeen on tullut paljon turvapaikanhakijoita. Yliedustettuja ovat myös maat, joiden valtauskonto on islam.
Maahanmuutto sinänsä ei ole katastrofi, mutta turvapaikanhakujärjestelmä taitaa olla. Euroopan maat eivät juurikaan pysty vaikuttamaan siihen, millaiset ihmiset tulevat maanosaamme omin päin turvapaikan toivossa.
Kiintiöpakolaisten kanssa ongelmia on vähemmän. Jokainen valtio voi itse päättää mistä ja kuinka paljon se pakolaisia ottaa ja huolehtia siitä, että eri ikäryhmät ja molemmat sukupuolet ovat tasapuolisesti edustettuina.
Suomalaisten on myös hyvä muistaa, että on ollut aikoja, jolloin Suomesta on lähtenyt ”onnenonkijoita” maailmalle. 1960- ja 1970-luvuilla monet suomalaiset lähtivät töihin Ruotsiin parempien palkkojen takia, mutta monet parempien sosiaaliavustuksien perään. Monet Ruotsiin muuttaneet suomalaiset olivat myös rikollisia.
Jos asiaa tarkastelee ihan ihmisluonnon kannalta, niin eihän ne populaation hissukat ole ensimmäisinä lähdössä kohti tuntematonta matkaa Eurooppaan. Sieltä lähtevät toisaalta ne joilla -syystä tai toisesta- ’maa polttaa jalkojen alla’ sekä ne, jotka muutoin ovat vähän vikkelämpää sorttia.
Ilmoita asiaton viesti
Epäonnistunut pohjoismainen maahanmuuttopolitiikka juontaa juurensa 1900-luvun epäonnistuneeseen paljolti sosialidemokraattien johdolla tapahtuneeseen yhteiskunnan kehittämiseen.
Hyvää tarkoittaneisiin uudistuksiin tuli liian paljon valuvikoja, joiden seurauksena saamme sitten nauttia mm. epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan seurauksista esim. täällä Ruotsissa.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyinen turvapaikkajärjestelmä on tullut tiensä päähän. Se ei toimi, eikä ole tuonut mitään hyvää miljoonille pakolaisille, jotka ovat vaeltaneet kriisialueista pakolaisleireille. Systeemi on hyödyttänyt eniten juuri mainitsemiasi”ongenonkijoita”. Lisäksi valtava määrä ihmisiä on kuollut salakuljettajien käsiin.
Järkevintä olisi sanoutua irti toimimattomasta järjestelmästä ja sen sijaan auttaa ihmisiä pakolaisleireillä, ja tuoda sieltä vain ne haavoittuvimmat perheet esim. Eurooppaan. Pakolaisleirejä pitää myös kehittää. Ne pitää muuttaa oikeiksi kaupungeiksi, joissa terveydenhoito ja lasten/nuorten koulustus toimivat. Nyt valtava määrä rahaa käytetään nuoriin miehiin, jotka lausuvat rajoilla asylum. Tämä toiminta ei auta pulaan joutuneita ihmisiä pakolaisleireillä. Haluammeko ratkaista ongelmia, vai lisätä niitä?
Ilmoita asiaton viesti