Vihapuheen metsästystä, osa 2

Vuoden 1994 presidentinvaalikampanjan aikana ehdokkailta kysyttiin, olisivatko he valmiita lähettämään armeijan joukkoja pysäyttämään rajan yli pyrkivät turvapaikanhakijat ampumalla, jos muu ei auta. Martti Ahtisaari oli ainoa presidenttiehdokas, joka vastasi ”kyllä”.

Ahtisaari ei saanut rikossyytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan eikä muustakaan. Sen sijaan hänet valittiin tasavallan presidentiksi, ja myöhemmin hän sai Nobelin rauhanpalkinnon.

Tuoreempi tapaus on A-studion islam-ilta vuodelta 2013. Ohjelmassa haastatellaan suomalaista imaamia, joka kertoo, että sharia-lain mukaan todistettavissa olevasta homoseksuaalisesta käytöksestä seuraa kuolemantuomio.

Kun haastattelija kysyy, haluaako imaami Suomeen sharia-lain, hän vastaa ”kyllä”. Myös toinen paikalla oleva imaami kertoo kannattavansa sharia-lakia. Ohjelma on nähtävissä edelleen Youtubessa.

Imaamien puheet ovat tietenkin rikos, kiihottamista kansanryhmää vastaan ja laiton uhkaus. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ei kuitenkaan kiihottunut niin paljon, että olisi aloittanut rikosoikeudelliset toimenpiteet. Saahan omaa uskontoaan esitellä, hän muistaakseni totesi.

Päivi Räsänen esitti myöhemmin julkisuudessa kristinuskon sukupuolivähemmistökriittisiä näkemyksiä. Rumaa puhetta sekin, mutta siinä ei sentään uhattu ketään tappamisella. Tällä kertaa valtakunnansyyttäjä kiihottui niin, että nosti syytteen Räsästä vastaan.

Nyt Suomessa pohditaan, miten kovia otteita viranomaiset voivat käyttää, jos Venäjä taas lähettää turvapaikanhakijoita rajan yli. Olisiko Ahtisaaren menetelmien kannattaminen rikos?

Sitähän ei voi etukäteen tietää, kuten ei Päivi Räsänenkään voinut arvata miten suuri numero hänen puheistaan syntyy. Kun ne imaamitkin…

 

 

 

 

VesaHijer
Jyväskylä

Informaatioalan ammattilainen. Maltillinen maahanmuuttokriitikko. Sananvapauden puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu