Edustuksellinen demokratia

Euroopan unionin määräykset demokratian periaatteista.
– Unionin toiminta perustuu edustukselliseen demokratiaan.

Edustuksellisessa demokratiassa äänestäjät valitsevat puolueitten listaamista ehdokkaista edustajia, joilla on valtuudet tehdä päätöksiä heidän puolestaan.
Yleensä edustaja ei ole velvollinen noudattamaan äänestäjiensä tahtoa, vaan voi vapaasti harkita, minkä päätöksen tekee.
Edustajalle joka noudattaisi äänestäjien tahtoa kirjaimellisesti pitäisi olla imperatiivinen mandaatti.
Imperatiivinen mandaatti tarkoittaa periaatteessa sitä, että kansanedustaja on velvollinen vastaamaan poliittisista päätöksistä äänestäjilleen omia vaalilupauksiaan vastaavalla tavalla, eli pakko pitää kiinni vaalilupauksistaan.

Länsimaissa imperatiivisen mandaatin puuttuminen on yleinen oikeusperiaate, koska kansanedustajan lupausten pettäminen imperatiivisen mandaatin alaisuudessa johtaisi esim. varoitukseen, viranmenetykseen tai raingaistukseen.

Suomessa kansanedustajilla ei ole imperatiivista mandaattia.

29 pykälä: Kansanedustajan riippumattomuus
– Kansanedustaja on velvollinen toimiessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset.

29 pykälä pyrkii suojaamaan kansanedustajaa asiattomalta painostuksilta, mutta myös vähentää vastuuta äänestäjille vaalilupausten pitämisestä.

Äänestäjänä olisi erittäin tärkeätä tietää ehdokkaitten henkilökohtaisista sidoksista. Asiaa helpottaisi kovasti media ja varsinkin tutkivat journalistit, jotka toisivat epäselvyydet esille.

Mietin jos kansanedustajilla olisi imperatiivinen mandaatti niin äänestäjätkin saisivat oikeasti vasta painoa vallan luovuttamiselle äänestäessään. Saattaisi jopa edustajille kasvaa selkärankaa ajaa Suomen etua, kun mielessä olisi oikea vastuu nappia painaessa.
Toisaalta valitun edustajan olisi vaikea kysyä mielipidettä äänestäjiltään, koska vaalit käydään salaisesti, eikä edustajalla olisi tietoa äänestäjistään.
Kyseisen ongelman voisi ratkaista vaikka niin, että kun kuitenkin äänemme menevät puolueelle. Puolueet esittelisivät ohjelmansa vaaleissa, koska puolueilla on käytössä tiedot Suomen tulevaisuuden näkymistä. Puolueista tulevat kansanedustajat toimisivat vaaleissa saadun luottamuksen mukaisesti.

Miksi otin EU: määräyksen mukaan, koska toiminta on samanlaista. Koskee vain koko Eurooppaa.
Lopuksi muistutus että edustajia saattaa sitoa lobbarien vaatimukset, aatteen tai ideologian kova kannatus, puoluekuri(tiedetään), henkilökohtaiset hyödyt uran jälkeen.

Kenelle ääneni annan?

VesaNuutinen

Kaikesta tiedosta rakentuu kokonaisuus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu