Ansiosidonnainen työttömyysturva kaikille

Kokoomuksen taholta on  nostettu esille, että kaikilla työttömillä pitää olla oikeus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Hyväksyn esityksen, mutta siihen ei pidä liittää mitään työehtojen tai työttömyysturvan heikennyksiä, vaan nimenomaan se laajennus, että kaikki työsuhteessa olevat ovat saman työttömyysturvan piirissä.

Tasapuolisesti se onnistuu vain siten, että kaikki ovat jonkin työttömyyskassan jäseniä ja maksavat kassan jäsenmaksua samoin perustein. En usko, että kaikki suostuvat jäsenmaksun maksuun vapaaehtoisesti. Niinpä kassan jäsenyys on toteutettava pakollisena, kuten Paavo Arhinmäki eilisessä A-studiossa ehdotti.

Se on jo oma asiansa, tarvitaanko Suomessa uudistuksen jälkeen muuta kuin yksi valtakunnallinen työttömyyskassa. Minusta se olisi hyvä ratkaisu, kun vielä säädettäisiin niin, että työttömyyskassan hallinnosta vastaavat työmarkkinajärjestöt ja valtiovalta kolmikantaisesti.

Nyt tilanne on se, että kaikki työssä olevat rahoittavat verotuksen kautta työttömyyskassojen toimintaa, mutta ansiosidonnaisen työttömyysturvan piirissä ovat vain kassojen jäsenet, jotka jäsenmaksullaan rahoittavat työntekijöiden osuuden, mikä on 5,5 % kassojen kuluista. Suurimman osuuden maksavat työnantajat ja valtio.

Jotta tasapuolisuus toteutuu, ei voi lähteä siitä, että ne, jotka eivät kassan jäsenmaksua maksa, saisivat kuitenkin samat edut. Työttömyysturvan on oltava rakenteeltaan sama kaikille eli yhtäläinen jäsenmaksu ja samantasoinen ansiosidonnainen päiväraha kaikille. Jäsenmaksu olisi siten veroluonteinen maksu, joka perittäisiin palkanmaksun yhteydessä.

En tiedä, miten lähelle oikeaa uudistuksen lisäkulut on laskettu. Yksi arvio on noin 250 milj. euroa. Ei siis kovin paljon, mutta voi osoittautua Kokoomukselle ylivoimaiseksi. Luontaisin keino rahoituksen turvaamiseksi olisi nostaa työttömyysvakuutusmaksun työntekijöiden osuutta niin, että se peittäisi kulut. Arvelen, että siihen riittää hyvinkin yhden prosenttiyksikön korotus.

Tästä mallista puuttuvat kaikki, jotka joutuvat työttömäksi suoraan koulusta, eikä heillä ole palkkatuloa ollut. Heitä ja kaikkia muita väliinputoajia varten pitää säätää jokin vähimmäisturva, ettei kukaan jää tulottomaksi työttömyyden vuoksi.

vheinonen802

Toimittaja, eläkkeellä. Seuraan maailman tapahtumia ja otan kantaa asioihin sen mukaan, mikä minusta oikealta tuntuu,

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu