Keskustan linja hukassa

Katsoin A-studion. Kulmunin ja Saarikon piti siinä kertoa, mitä Keskusta tavoittelee heidän johdollaan. Se ei ainakaan minulle selvinnyt. Kumpikin esitti uutena tavoitteena Keskustan ikiaikaisen tavoitteen poistaa alueellinen eriarvoisuus. Muutenkin Keskustan pitäisi kohentaa lapsiperheiden, syrjäytymässä olevien ja pienipalkkaisten työntekijöiden ja pienyrittäjien asemaa.

Tällaista puhetta Keskustassa on riittänyt. Tulokset puuttuvat. Syrjäseutujen väki vähenee ja työpaikat myös. Minä en käsitä, miten kannatus voi vanhojen fraasien toistamisella koheta. Luottamuksen kasvuun tarvitaan tekoja. Niihin ei puoluekokoukseen mennessä ole edes aikaa. Kysymys on siltä osin siitä, miten ihmiset saadaan uskomaan tavoitteisiin, joita Keskussa ei käytännön toimissaan ole koskaan toteuttanut.

Ei sen puoleen, eivät muutkaan puolueet ole siihen kyenneet. Maatalous on muuttunut valtiovallan tukemaksi teolliseksi liiketoiminnaksi, jota tilalliset itse eivät ole halunneet. Maaseutuelinkeinoista metsäala on muuttunut eniten. Koneet ovat syrjäyttäneet ihmistyön. Metsureita tarvitaan enää raivauksiin ja koneellisen puunkorjuun valmistelutöihin. Suomessa ei taida olla metsureita enää kuin noin 3 000.

Turhaa on tässä tilanteessa odottaa, että kuihtuville alueille saataisiin uutta tuotantotoimintaa. Ei siellä ole työntekijöitä. Mahdollisia ovat vain todella suuret hankkeet, kuten kaivokset, mutta eivät nekään mitään autuutta tuo. Esimerkkinä voi käyttää vaikkapa Talvivaaraa. Kaivos toimii ja kannattaa, mutta myös saastuttaa ympäristöään. Ilman valtion tukitoimia yritys ei olisi päässyt alkua pidemmälle.

Kyllä asia on niin, että Suomea nousuun vetävät kasvukeskukset ympäristökuntineen. Lapissa matkailulle on hyvät edellytykset, mutta sekin edellyttää, että toiminta on tarpeeksi laajamittaista, jotta turisteille voidaan tarjota heitä kiinnostavia elämyspalveluja. Tietysti siinä rinnalla pärjää jokunen pienyrittäjä, mutta ei yksinään, vaan verkostoitumalla lähiseudun muiden vastaavien yritysten kanssa.

Mihinkään todella konkreettiseen asiaan sen kummemmin Kulmuni kuin Saarikko eivät ottaneet kantaa. Yleisvisio on olemassa, mutta toteutuksen keinot hukassa. Tässä tilanteessa Petri Honkonen voi olla hyväkin ehdokas. Puheenjohtajana hän ei keikuttaisi hallitusta. Aika pyöreitä hänkin lyhyessä uutishaastattelussa puhui. Ehkä puoluekokoukseen mennessä selviää, mitä hän oikeasti tavoittelee muutakin kuin paikan hallituksessa. Jos hän tässä on aidosti tosissaan, hänen pitää tavoitella valtiovarainministerin tehtävää.

Ilkka Lintusesta en osaa sanoa mitään. Hän on minulle täysin tuntematon. Tuskin hän muuta tavoitteleekaan kuin näkyvyyttä edes väliaikaisesti.

vheinonen802

Toimittaja, eläkkeellä. Seuraan maailman tapahtumia ja otan kantaa asioihin sen mukaan, mikä minusta oikealta tuntuu,

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu