Kunnat jäämässä soten jalkoihin

Jos tietoni pitävät paikkansa, uusi sote käynnistyy jo ensi vuoden alussa ja tulee voimaan 2024. Olennainen osa muutosta on se, miten käy kuntien kiinteistöille, jotka ovat nyt terveydenhuollon käytössä. Todennäköisin lopputulos siltä osin on, että kiinteistöt jäävät kunnille ja maakunnallinen sote vuokraa niitä tarpeen mukaan.

Ei tarvitse kauan miettiä, miten siinä käy. Kaikkia kiinteistöjä ei tarvita. Niitä jää tyhjiksi. Niihin on löydettävä muuta toimintaa, purettava tai myytävä alihintaan. Harvan kunnan niitä kannattaa rakennnuskantana säilyttää. Se kuitenkin on selvää, ettei maakunnan tehtävänä ole jatkaa epärationaalista toimintaa. Kyllä tavoitteena on terveydenhuollon rakenteen korjaaminen, jottas ihmisiä voidaan palvella keskitetymmin ja samalla joustavammin.

Toinen ongelma on siinä, mitä tapahtuu kuntien veloille siltä osin kuin niitä on syntynyt terveydenhuollon kustannuksista laatimalla alimitoitettuja muka tiukkoja budjetteja, joita ei ole aidottukaan noudattaa. Tällainen on tilanne pohjoisessa Keski-Suomessa toimivassa Saarikan liikelaitoksessa, joka vastaa Kannonkosken, Karstulan, Kivujärven, Kyyjärven ja Saarijärven terveyshuollosta.

Tämän vuoden säästötavoite oli 1,5 milj. euroa. Käytännössä kuluja on tullut lisää 1,4 milj. euroa. Sen päälle tulevat koronakulut 1,1 milj, euroa. Henkilöstön lomautuksilla ja toiminnan supistuksilla on saatu säästöä reilut miljoona euroa. Alijäämää kaikkineen jää noin 1,5 mil. euroa.

Kun alidudjetointia on harrastettu niin kauan kuin Saarikka on ollut olemassa, on Saarikan kunnille kertynyt mittava velkataakka. Käsitykseni on, ettei maakunta näitä velkoja maksa. Ei pidäkään maksaa, ei myöskään valtion, joka kylläkin korvaa koronan aiheuttamia lisäkuluja.

Kaikkineen tästä seuraa, että ainakin maaseutualueilla kunnat ovat suurissa vaikeuksissa itse aiheutettujen velkojen vuoksi. Saarikan alueella tilanne on vielä siten epätasapainoinen, että Saarijärvi on asukaslukunsa mukaisesti suurin maksaja. Se on sitä ilman omaa syytään sen vuoksi, että Saarikan hallinnossa pienillä kunnilla on enemmistö, eivätkä ne ole suostuneet mihinkään toiminnan järkeistämiseen, joita Saarijärvi on esittänyt.

Tietysti voidaan jossitella sillä, että siinähän maksaa, kun on aikoinaan niin hölmöön perussopimukseen suostunut. Kyllä niinkin, mutta tosiasia on sekin, ettei Saarijärven valtuuston enemmistö uskonut, että pienet kunnat yhteistyössä keskenään ryhtyvät kasamaan kuluja mahdollisimman paljon Saarijärven maksettavaksi silläkin uhalla, että joutuvat itsekin kestämättömän velkataakan alle.

vheinonen802

Toimittaja, eläkkeellä. Seuraan maailman tapahtumia ja otan kantaa asioihin sen mukaan, mikä minusta oikealta tuntuu,

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu