Miksi sote-uudistusta tulisi kannattaa?

Tällä hetkellä sote-uudistuksen osalta odotetaan enää saadaanko se äänestettyä eduskunnasta valmiiksi ennen heinäkuuta, joka on hallituksen asettama takaraja. Muussa tapauksessa valmistelutyö jatkuu pitkälle syksyyn ja maakuntavaalit siirtyy kevääseen 2019. Mikäli uudistusta ei saada aikataulussa valmiiksi jatkuu hirveä lobbaaminen äänestäjistä puolesta ja vastaan. Hallituksen siimat on jo vesillä, kun he yrittävät saada oppositiosta kannattajia uudistukselle ja samaan aikaan oppositiopuolueet vikittelee hallituspuolueiden jäseniä äänestämään hallituksen esitystä vastaan. Varmasti nähdään vielä huikea loppunäytös.

Miksi sitten olisi syytä kannattaa hallituksen esittämää uudistusta?

Sote-uudistuksessa on paljon hyviä puolia ja siksi sitä on syytä kannattaa. Tällä hetkellä ihmiset eivät saa yhdenvertaisesti palveluita tai eivät pääse koskaan palveluiden äärelle. Suomalaiset ikääntyvät, jonka vuoksi hoidontarve kasvaa. Uudistuksen myötä suomalaiset saavat laadukkaampia ja yhdenvertaisempia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Ihmisten hyvinvointi- ja terveyserot vähenevät. Palvelut tulee olemaan toiminnaltaan parempia ja tehokkaampia. 

Mikäli uudistus ei mene läpi voidaan sosiaali- ja terveydenhuollossa luopua kaikista sellaisista termeistä, jotka viittaa millään tavalla tasa-arvoon, tehokkuuteen tai kattavuuteen. Nämä ovat kuitenkin länsimaisessa terveydenhuollossa täysin fundamentaaleja pilareita. Oppositiossa istuu tällä hetkellä kaikki vasemmisto- ja populistipuolueet joille uudistuksen läpi meno olisi täydellinen tyrmäysisku uskottavuuteen. Heidän narratiivissaan porvaripuolueet ovat riistäneet ja sortaneet vähävaraisia, jotta "eliitti" pääsee käyttämään sorretuilta ihmisiltä ryöstämänsä rahat ties mihin hurvitteluun. 

Opposition kannalta poliittisessa valtataistelussa on tietysti katastrofaalista, että hallituksen uudistuksen jälkeen opiskelijat, eläkeläiset, työttömät ja muuten vähävaraiset ihmiset, eli kaikki joiden puolustajana oppositio on edustautunut tuodaan terveydenhuollossa tasavertaiseen asemaan "rikkaiden" kanssa. Jatkossa siis kaikki ihmiset varallisuudestaan riippumatta pääsee nopeasti hoitoon, kun jonot lyhenevät. 

Uudistuksen läpimennessä vasemmiston itse keksimässä tarinassa tarinankertojasta tulisikin kirjan pääpahis, kun ihmiset huomaisivat saaneensa heiltä pelkkää kurjuutta ja kärsimystä. Sen sijaan oikeisto olisikin juhlittu sankari, kun ihmiset huomaisivat miten heidän elämänsä helpottuu aikaisempaan verrattuna. 

Mikäli taas uudistus kaatuisi eduskunnassa näkisimme vasemmiston juhlivan sitä, että ihmiset jatkaisivat julkisen terveydenhuollon jonoissa sairastamista vakavin seurauksin. Irvokasta! On todella surullista nähdä, että joillekin poliitikoille ihmiselämä ei ole minkään arvoista oman valta-aseman rinnalla. Vasemmistopuolueiden yksi sairaimmista taktiikoista, johon olen monesti kirjoituksissani viitannut on heidän tapansa luoda maahan mahdollisimman paljon köyhyyttä ja kurjuutta, josta he sitten syyttävät porvareita ja esiintyvät sitten itse näiden kurjistamiensa ihmisten pelastajana. Tätä ajattelua vahvistaa SDP:n entisen puoluesihteerin Facebook-päivitys:

"Todellista vastuullista valtionhoitajuutta on pitää julkinen talous jatkuvasti kuralla. Silloin ei haittaa vaikka populistit voittaisi aina silloin tällöin vaalit. Tyhjästä kirstusta kun on paha jakaa yhtään mitään yhtään kenellekään"

Häneltä pääsi kuitenkin unohtumaan, että ainakin viimepäivien valossa SDP näyttäytyy pahimpana populistipuolueena lupaamalla jakaa miljardien eurojen edestä valtion ihmisiltä ryöstämää rahaa sinne tänne mikäli nyt sattuisivat voittamaan seuraavat eduskuntavaalit. Rahat puheenjohtaja Rinne lupasi saada riistoverottamalla työntekijöitä, joiden puolestapuhujana hän on edustautunut koko vaalikauden. Valhetta on kaikki laulut maan.

Maakuntavaalien aikataulu

Hallitus yrittää saada maakuntavaalit järjestettyä tämän vuoden syksynä ja sitäkin tietysti oppositio vastustaa, koska miksipä ei. Kannattaa aina vastustaa kaikkea niin näyttäytyy oikein edistyksellisenä puolueena.

Mielestäni on aivan yhdentekevää milloin vaalit järjestetään siinä tuskin mikään muuttuu. Maakunnissa äänestetään keskustaa, nuoret, korkeastikoulutetut ja kaupunkilaiset äänestää kokoomusta ja vanhemmat ihmiset äänestää vasemmistopuolueita. Sillä ei ole mitään merkitystä mitä kukakin lupaa tai mitä joku poliitikko tekee, kaikki ovat kaivautuneet niin syville omiin poteroihinsa ja puoluekanta kulkee veressä. 

Tietysti sinänsä olisi kohtuullisen järkevää järjestää maakuntavaalit eduskuntavaalien yhteydessä keväällä 2019, niin ei tarvi jatkuvasti kampanjoida ja kulkea vaaliuurnilla. Se että miten tämä järjestettäisiin niin, ettei äänestykset mene sekaisin jää oikeusministeriön ratkottavaksi. Mutta samantyylisiin ratkaisuihin on päädytty muuallakin maailmassa, joten se tuskin näin sivistyneessä maassa muodostuu ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi. 

Ville-Joonas Engman

VikkeEngman
Kokoomus Rovaniemi

Yrittäjä. Opiskelija, Liiketaloustiede. Urheiluseuran puheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu