Suomessa voitaisiin siirtyä yksipuoluejärjestelmään

Suomessa on erikoinen tapa puhua puolueista, kuten ne olisivat yksittäisiä henkilöitä. Aina kuulee varsinkin vaalien alla (jotka toki ovat koko ajan tulossa) puhuttavan siitä minkälaista politiikkaa ja mitä mieltä jostain yksittäisestä kysymyksestä jokin puolue on. Tämä on hyvinkin harhaanjohtavaa pulinaa, koska itse en ainakaan tiedä yhtään asiaa, josta jonkin puolueen sisällä olisi absoluuttinen yhteisymmärrys. Tälle tavalle puhua asioista on toki ymmärrettävä selitys, joka on hyvin erikoinen vaalitapamme. Joissakin maissa on suorat henkilövaalit ja joissain, kuten Ruotsissa selkeät listavaalit. Meillä taas tämä, kuten useat muutkin asiat hoidetaan jakomielitautisesti sekoittamalla molemmat selkeät vaihtoehdot keskenään. Suomen valtiollisessa ja kunnallisessa politiikassa ei ole käytössä enempää puhdas henkilövaali kuin puhdas listavaalikaan, vaan näiden yhdistelmä, henkilökohtainen listavaali. Henkilökohtaisessa listavaalissa äänestäjä osallistuu samalla äänellä sekä listavaaliin että äänestämällään listalla esiintyvien ehdokkaiden väliseen henkilövaaliin. Tämän voi toki nähdä vaalina, jossa äänestetään ensi sijassa puoluetta ja viimeisempänä henkilöä, mutta mielestäni tähän tulisi suhtautua ennemminkin henkilövaalina, joka on verhottu listavaaliksi.

Jokaisen – varsinkin pitkään olemassa olleen puolueen periaateohjelma on jo niin yleismaailmallinen, että jokainen ihminen löytää sieltä itselleen sopivia asiakohtia allekirjoitettavaksi. Paatuneinkin sosialisti löytää varmasti kokoomuksesta itselleen mieluisia linjoja ja yhtä lailla kovanluokan pro market- ajattelija voi edustaa laitavasemmistolaista Vihreää puoluetta. Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia onkin tästä selkeä esimerkki.

Tämän takia ihmisten kannattaisi etsiä vaaleissa ennemminkin itselleen sopivia henkilöitä, eikä niinkään miettiä puoluetaustaa. Yksittäisen puolueen linja ei koskaan ole mitenkään kiveen hakattu, vaan sen määrittää ne henkilöt, jotka sitä puoluetta kulloisessakin tilanteessa edustaa.

Näillä perusteilla ja varsinkin kokoomuslaisena henkilönä on perusteltua esittää listavaalien performanssin lopettamista ja siirtyä yksipuoluejärjestelmään, jossa valtiota johtaa vain kokoomus. Kokoomus itse asiassa onkin läpileikkaus kaikista Suomessa esiintyvistä poliittisista aatesuuntauksista. Kokoomuksesta löytyy talouspolitiikasta kaikki aina anarkokapitalisteista – tulipunaisiin sosialisteihin. On maahanmuuttokriitikkoja ja maahanmuuttoon ääriliberaalisti suhtautuvia henkilöitä. Puolueesta löytyy euroskeptikkoja ja intohimoisia globalisteja. Agraariyhteiskuntaan (maatalousyhteiskunta) ja kaupungistumiseen kiihkouskovaisesti suhtautuvia ihmisiä. Lisäksi kaikkiin muihinkin asioihin löytyy mielipiteitä laidasta laitaan ja sitten puolueen sisällä etsitään jonkinlainen konsensus.

Uskallan väittää, että eripuraa herättävistä asioista saadaan paremmin aikaan konsensus, kun asia käsitellään yhden yhteisön sisällä, eikä siihen liity suurempaa poliittista jännitettä mihin koko monipuoluejärjestelmä perustuu.

Sen lisäksi, että siirrytään yksipuoluejärjestelmään tai kokonaan puolueettomaan henkilövaaliin – kannattaisi myös siirtyä perustuslailliseen monarkiaan. Meille pitäisi siis valita presidentin sijasta kuningas. Kuningas voitaisiin joko valita vaalilla tietyin väliajoin tai kruunu voisi periytyä suvussa. Joka tapauksessa tämä kasvattaisi turismia ja toisi valtiolle merkittäviä taloudellisia hyötyjä. Kuninkaan virkapaikka sijoittuisi johonkin keskiaikaiseen linnaan, jossa tämä mitäänsanomaton ph-neutraloitu toteemi istuisi kruunu päässään. Tässä ei mikään juuri muuttuisi, sillä jo tänä päivänä ja paljon aikaisemminkin meillä on ollut ph-neutraloitu presidentti, jonka mitäänsanomattomia lausahduksia ihmiset palvoo kyynelsilmin.

VikkeEngman
Kokoomus Rovaniemi

Yrittäjä. Opiskelija, Liiketaloustiede. Urheiluseuran puheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu