Globaali lama 2020

Taloudessa on nyt pisin nousukausi koskaan. Kuitenkaan talouskasvu ei tule taloudesta itsestään vaan johtuu käytännössä siitä, että keskuspankit elvyttää. Talouskasvu on siis velkavetoista. Jenkkifirmojen tulokset on toki edelleen kasvussa, mutta tulokset näyttää kääntyvän ylöspäin vasta verojen jälkeen. Tämä johtuu Trumpin veronalennuksista ja lisäksi osakekohtaiset tulokset nousee, kun yritykset ostaa omia osakkeitaan pois markkinoilta.

 

Edellinen finanssikriisi alkoi, kun systeemiin oli pumpattu keinotekoisesti 150 000 miljardia dollaria. Nyt sinne on pumpattu 250 000 miljardia dollaria velkaa sekä pankit laskee jatkuvasti korkoa. Käytännössä siis eletään ilmaisen rahan aikaa, kun lainaa saa nollakorolla tai jopa miinuskorolla. Jotta asia tulisi vähän maanläheisemmäksi tämä tarkoittaa yksittäisen henkilön näkökulmasta tilannetta, jossa pankki maksaa sinulle siitä, että otat lainaa, mutta toisaalla myös johtaa siihen, että sinun pitää maksaa pankille rahan pitämisestä heidän tilillään. Tämän ei missään nimessä pitäisi kenenkään mielestä olla normaalia. Sitä paitsi tällainen touhu johtaa vääjäämättä harkitsemattomiin sijoituksiin ja lainan myöntämiseen tuottamattomiin kohteisiin. Jossain vaiheessa niitä korkoja on kuitenkin nostettava ja silloin ihmisillä voi olla vaikeuksia maksaa velkojaan takaisin. Tällainen negatiivista korkoa tuottava velka kun on ennenkuulumaton ilmiö.

(https://www.hs.fi/talous/art-2000006210178.html)

 

Jotenkin on irvokasta lukea lehdistä tai kuunnella uutisista, kun pankkien johtajat ja valtionvarainministeriö ennustaa vielä ensi vuodelle kasvua ja ei muka näe taantuman merkkejä taloudessa. Ensinnäkin on selvää, että kun on tultu pitkään ylös, niin väistämättä tullaan myös jossain vaiheessa isosti alas. Toisekseen Saksan talous painuu taantumaan lähes 100% todennäköisyydellä ennen lumen tuloa. Saksan taantuma ennustaa laajemmin talouden syöksyä euroalueella. Myöskään Kiinassa talous ei näytä kasvavan, joten painumme globaaliin taantumaan vuonna 2020. Trumpin taloustoimet saattaa pelastaa jenkit taantumalta, mutta se olisi aika optimistinen ajatus tilanteessa jossa koko muu maailma siihen ajautuu.

 

Tilannetta pahentaa entisestään, että tällä kertaa rahapolitiikasta ei löydy juurikaan pelastuskeinoja kuten vuonna 2008, koska koronlaskuille ei ole enää edellytyksiä miinuskorkojen aikakautena. Keskuspankit ovat toisin sanoen saaneet aikaan velkaelvytyksellä ja koronlaskuilla pisimmän nousukauden, joka toisaalta ajaa koko maailman taantumaan mihin vastaamisen eväät on syöty jo nousukaudella. Tämäkin on taas kohtuullisen nurinkurista.

 

Taantuman pitkittyessä lamaksi voisi uskoa myös näkevän euroeroja, jota Italiassa varmaan jo on skenaarioitu. Suomessa tämä antaa entistä paremman tilanteen perussuomalaisille, kun hirveän kestävästi ei voi enää euroa puolustella. Kyllähän vasemmistohallituksen ajaessa laman aikana valtion maksukyvyttömäksi – on varmasti syytäkin vaihtaa valuutta sellaiseksi, jota voi itse devalvoida tällaisten tilanteiden uudelleen iskiessä tulevaisuudessa.

 

Suomenkin tie lienee niin sanotusti Kreikan tie, sillä erotuksella, että Suomesta ei löydy yhtä mittavia harmaan talouden markkinoita, joita voitaisiin alkaa verottaa ja saada siten valtiontaloutta tasapainotettua. Toki hallitus voisi aloittaa työllistämistoimet ja taloutta tukevat veronalennukset, sekä leikata miljardeja julkiselta sektorilta, joka aiheuttaisi talouskasvua ja voisi tuoda puskureita valtiontalouteen ennen globaalin taantuman alkua. Hallitus on kuitenkin kertonut tuovansa ensimmäisiä työllisyystoimia vasta syksyllä 2020, jolloin ollaan jo taantumassa.

VikkeEngman
Kokoomus Rovaniemi

Yrittäjä. Opiskelija, Liiketaloustiede. Urheiluseuran puheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu