Globaali lama 2020
Taloudessa on nyt pisin nousukausi koskaan. Kuitenkaan talouskasvu ei tule taloudesta itsestään vaan johtuu käytännössä siitä, että keskuspankit elvyttää. Talouskasvu on siis velkavetoista. Jenkkifirmojen tulokset on toki edelleen kasvussa, mutta tulokset näyttää kääntyvän ylöspäin vasta verojen jälkeen. Tämä johtuu Trumpin veronalennuksista ja lisäksi osakekohtaiset tulokset nousee, kun yritykset ostaa omia osakkeitaan pois markkinoilta.
Edellinen finanssikriisi alkoi, kun systeemiin oli pumpattu keinotekoisesti 150 000 miljardia dollaria. Nyt sinne on pumpattu 250 000 miljardia dollaria velkaa sekä pankit laskee jatkuvasti korkoa. Käytännössä siis eletään ilmaisen rahan aikaa, kun lainaa saa nollakorolla tai jopa miinuskorolla. Jotta asia tulisi vähän maanläheisemmäksi tämä tarkoittaa yksittäisen henkilön näkökulmasta tilannetta, jossa pankki maksaa sinulle siitä, että otat lainaa, mutta toisaalla myös johtaa siihen, että sinun pitää maksaa pankille rahan pitämisestä heidän tilillään. Tämän ei missään nimessä pitäisi kenenkään mielestä olla normaalia. Sitä paitsi tällainen touhu johtaa vääjäämättä harkitsemattomiin sijoituksiin ja lainan myöntämiseen tuottamattomiin kohteisiin. Jossain vaiheessa niitä korkoja on kuitenkin nostettava ja silloin ihmisillä voi olla vaikeuksia maksaa velkojaan takaisin. Tällainen negatiivista korkoa tuottava velka kun on ennenkuulumaton ilmiö.
(https://www.hs.fi/talous/art-2000006210178.html)
Jotenkin on irvokasta lukea lehdistä tai kuunnella uutisista, kun pankkien johtajat ja valtionvarainministeriö ennustaa vielä ensi vuodelle kasvua ja ei muka näe taantuman merkkejä taloudessa. Ensinnäkin on selvää, että kun on tultu pitkään ylös, niin väistämättä tullaan myös jossain vaiheessa isosti alas. Toisekseen Saksan talous painuu taantumaan lähes 100% todennäköisyydellä ennen lumen tuloa. Saksan taantuma ennustaa laajemmin talouden syöksyä euroalueella. Myöskään Kiinassa talous ei näytä kasvavan, joten painumme globaaliin taantumaan vuonna 2020. Trumpin taloustoimet saattaa pelastaa jenkit taantumalta, mutta se olisi aika optimistinen ajatus tilanteessa jossa koko muu maailma siihen ajautuu.
Tilannetta pahentaa entisestään, että tällä kertaa rahapolitiikasta ei löydy juurikaan pelastuskeinoja kuten vuonna 2008, koska koronlaskuille ei ole enää edellytyksiä miinuskorkojen aikakautena. Keskuspankit ovat toisin sanoen saaneet aikaan velkaelvytyksellä ja koronlaskuilla pisimmän nousukauden, joka toisaalta ajaa koko maailman taantumaan mihin vastaamisen eväät on syöty jo nousukaudella. Tämäkin on taas kohtuullisen nurinkurista.
Taantuman pitkittyessä lamaksi voisi uskoa myös näkevän euroeroja, jota Italiassa varmaan jo on skenaarioitu. Suomessa tämä antaa entistä paremman tilanteen perussuomalaisille, kun hirveän kestävästi ei voi enää euroa puolustella. Kyllähän vasemmistohallituksen ajaessa laman aikana valtion maksukyvyttömäksi – on varmasti syytäkin vaihtaa valuutta sellaiseksi, jota voi itse devalvoida tällaisten tilanteiden uudelleen iskiessä tulevaisuudessa.
Suomenkin tie lienee niin sanotusti Kreikan tie, sillä erotuksella, että Suomesta ei löydy yhtä mittavia harmaan talouden markkinoita, joita voitaisiin alkaa verottaa ja saada siten valtiontaloutta tasapainotettua. Toki hallitus voisi aloittaa työllistämistoimet ja taloutta tukevat veronalennukset, sekä leikata miljardeja julkiselta sektorilta, joka aiheuttaisi talouskasvua ja voisi tuoda puskureita valtiontalouteen ennen globaalin taantuman alkua. Hallitus on kuitenkin kertonut tuovansa ensimmäisiä työllisyystoimia vasta syksyllä 2020, jolloin ollaan jo taantumassa.
Saksan taantuma ei ennusta mitään.Se on seuraus muun maailman haluttomuudesta hankkia investointituotteita.Tilaukset laskeneet vuodessa lähes 10%.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan taantuma ennustaa 100% todennäköisyydellä taantumaa koko euroalueella, koska noin puolet euromista on Saksan alihankkijoita – Suomi mukaanlukien
Ilmoita asiaton viesti
Ei kannataisi tehdä hätiköityjä ratkaisuja, jos olet kauppaamassa Saksaan kuluttajatuotteita.
Ilmoita asiaton viesti
Heh… Juuri tuota investointituotteiden kysynnän puutetta tarjottiin Suomenkin viennin romahtamisen ja taantuman syyksi v.2008 lähtien vuosikymmenen ajan. Maailman talous kasvoi kuitenkin reippaasti koko finanssikriisin jälkeisen ajan v. 2009 lähtien.
Jos Suomen vienti olisi kehittynyt kuten kaikissa muissa EU- maissa keskimäärin, olisi sen arvo nyt yli 30 miljardia euroa suurempi vuotuisesti. Totutut 2000- luvun yli 10 miljardin euron ylijäämät ovat romahtaneet v. 2018 2,4 miljardia pakkaselle.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Välillä tuossa lukija joutuu miettimään itse syy-seuraus -suhteita.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos!
Kiintoisa lause: ”Saksan taantuma ennustaa laajemmin talouden syöksyä euroalueella.”
—
Kaksi sanaa ”Saksa” (siis se Euroopan veturiksi kutsuttu suurin talous) ja ”euroalue” (yheisvaluuttaan liittyneet EU:n jäsenet, joihin mm. Ruotsi ja brexit-prosessissa oleva Iso-Britannia eivät kuulu) nousee esille.
Suomi on pitkälti ns. peesannut Saksaa poliittisestikin, mutta miksi se on väen väkisin roikkunut EMU:ssa eli yhteisvaluutassa, omaksi haitakseen asti, vaikka haitat on viimein uskallettu myöntä jo usealla eri suunnalla?
Liberan kustantama ”Euron tulevaisuus” on muuan monipuolisimpia €uron tarkasteluja. Sen mukaan olemme kärsineet sitten velkakriisin noin 10%:n ”tuotantokuilusta, hyvinvointitappiosta ja ihmisten elintason laskusta” (s. 10)
Olisiko jo aika tarttua tähän ongelmaan Suomen edun kannalta ja liittyä Ruotsin tapaiseen EU-suhteeseen?
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin tapaisella suhteella saadaan Ruotsin tapainen kaupan alijäämä Saksan kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Saksalla ei juuri ole merkittäviä kauppataseen alijäämiä muiden kuin Venäjän kanssa. Energiatuonnin vuoksi.
Eli muuttuisiko tilanne merkittävästi?
Ilmoita asiaton viesti
Ai tuomassa ensimmäisiä työllisyystoimia 2020? Eikö niitä juuri nyt esitellä syksyllä 2019? Katsotaan, että mitä ne ovat? Oletko saanut jostain etukäteistietoa? Anna linkki?
Ilmoita asiaton viesti
Uskottavuutesi vuoksi..lyödäänkö vetoa ettei Rinteen 1.hallitus tee Suomen valtiota maksukyvyttömäksi?
Vaikka 100 euroa panokseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Torstaina Suomen kaikki eripituiset velkakirjat käväisivät pakkasella.
Nyt 30 vuoden päästä erääntyvästä lainasta jälkimarkkinoilla sijoittajat tyytyvät päätähuimaavaan 0,03 prosentin tuottoon.
Siitä voi sitten miettiä maamme kasvunäkymiä ja inflaatio-odotuksia. Että nollalinjalla mentäisiin kolme vuosikymmentä.
EDIT: lähdelinkki unohtui, kas tässä:
https://www.investing.com/markets/finland
Ilmoita asiaton viesti