Lainsäätäjien oikeudenkäynnit kaikkien nähtäväksi

Tänään Oulun käräjäoikeudessa on kansanedustaja Sebastian Tynkkysen niin kutsuttu sananvapausoikeudenkäynti. Oikeudenkäynnistä on pyydetty videointilupaa, koska asia kiinnostaa laajaa yleisöä ja koskee sananvapauden tilaa maassamme. Videointilupaan vetosi adressin muodossa yli 3 200 henkilöä, mutta sitä ei kuitenkaan tullut. On huomattavaa, että aikaisemmin vastaavia lupia on myönnetty, joten käytäntö tältä osin ei ilmeisesti ole kovinkaan johdonmukaista.

Mielestäni pitäisi olla ilmiselvää ”kansanvallan” maassa, että mikäli valtion ylintä lainsäädäntövaltaa käyttävä henkilö – tässä tapauksessa kansanedustaja istuu syytettynä oikeussalissa, se tulisi olla kaikkien nähtävänä. Ja se ei missään nimessä riitä, että sitä joku käsittelyyn osallistuvista henkilöistä kuvaisi samalla omalle sosiaalisen median kanavalleen. Tällaiset asiat tulee näyttää valtiollisia kanavia pitkin kaikkien saatavaksi, joko Ylen suorana lähetyksenä tai oikeusministeriön kanavia pitkin. Meillä kun kansa valitsee lainsäätäjät, pitää kansan myös pystyä seuraamaan lainsäädännön muutostilaa.

Poikkeuksena kuitenkin pitää olla sellaiset oikeudenkäynnit, jotka sisältää arkaluonteisia asioita ja on syytä pitää koko maailman ulottumattomissa esimerkiksi kansallisen turvallisuuden vuoksi. Silloin ei tietenkään ole perusteltua antaa videointilupaa.

Kuitenkin juuri nyt Oulun käräjäoikeudessa käsiteltävä asia on sellainen mihin varmasti moni haluaa perehtyä juuri siksi, että kysymys on sananvapauden tilasta maassa, jossa ollaan totuttu verrattain laajaan sananvapauteen – ainakin ennen vuosikymmenen taitetta.

Tällainen suljettujen ovien takana käytävä oikeudenkäynti poliittisista mielipiteistä on omiaan rapauttamaan kansan luottamusta oikeusjärjestelmään ja demokratiaan.

Tänään tuli myös gallupit, jossa perussuomalaisten kannatus kasvaa edelleen ja tämä tempaus tulee varmasti myös näkymään seuraavassa Ylen gallupissa perussuomalaisia hyödyttävällä tavalla.

Ville-Joonas Engman

0
VikkeEngman
Kokoomus Rovaniemi

Yrittäjä. Opiskelija, Liiketaloustiede. Urheiluseuran puheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu