Kova paketti

Kovan koronaviruksen runteleman vuoden jälkeen moni toivoi jouluksi pehmeämpää pakettia. Hallituksen lahja veronmaksajille on kuitenkin kiveäkin kovempi.

Tämän vuoden budjetti vei keskituloisen palkasta 160 euroa, mutta ensi vuonna pienituloisen tuloverotus kiristyy jopa keskituloista enemmän. Silti keskituloisen ansiotulosta on kahdessa vuodessa kaikonnut veronkorotuksiin lähes 300 euroa. Bensiinikäyttöisen auton käyttäminen on kallistunut samassa ajassa noin 88 euroa.

Öljylämmitteisen omakotitalon lämmitys kallistuu ensi vuonna 100 eurolla, kaukolämmitteisen omakotitalon 38 eurolla ja kaukolämmitteisen kerrostaloasunnon 16 eurolla. Kotitalousvähennystä leikataan ja työnantajamaksutkin nousevat keskimäärin 0,36 prosenttiyksikköä. Omistusasunnossa kerrostalossa yksin asuvalla eläkeläisnaisella menee siten keskimäärin 42 prosenttia asumiseen.

Lienee turha mainitakaan, että ammattiliitot nauttivat jatkossakin miljoonaosinkojen verovapaudesta, vaikka hallitus tyrmäsi perussuomalaisten ehdotukset veronkevennyksistä työeläkkeisiin ja omaishoidon tukeen. Yllättävänä voi pitää kokoomuksen lukuisia veronkorotusesityksiä, kuten ajoneuvoveron nostoa ja asuntolainan korkovähennyksen poistoa. Toisaalta he leikkaisivat risteilyalusten miehistötuesta, joka vaikuttaisi kotimaisen miehistön asemaan ja liikennöintiin Turusta ja  Helsingistä.

Edes terästetty glögi tai Julmust-juoma ei selviä hallituksen veronkorotuksilta. Virvoitusjuomiin tulee 25 miljoonan euron ja alkoholiin 50 miljoonan euron korotus. Julkinen velka on herättänyt paljon keskustelua, mutta nykyisestä menokehityksestä olen enemmän huolissani. Ei kaikilta veronkorotuksilta voi välttyä, mutta menojakin tulisi karsia. Onkin syytä toivottaa lukijoille oikein hyvää joulua, mutta parempaa uutta vuotta.

VilhelmJunnila
Perussuomalaiset Naantali

Eduskunnan aurinkoisin kansanedustaja. Valtiovarainvaliokunnan jäsen ja ETYJ:n Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Naantalin kaupungissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu