Poliisille oikeus pitää Suomen lippua virkapuvussaan

Eduskunta on tällä viikolla ollut istuntovapaalla, mutta se ei ole oikein siltä tuntunut. Olin neljä päivää Pohjoismaiden neuvostossa ja tänään muissa tehtävissä eduskuntatalolla. Viikolla on vellonut kohu, koska osa poliiseista on pitänyt Suomen lippua vaatetuksessaan, vaikka nykyinen sisäministeriön asetus sallii lipun käyttämisen vain kansainvälisissä tehtävissä toimiville poliiseille.

Ymmärrän, että Suomen lippu on arvokas ja että esimerkiksi liputukseen liittyy sääntöjä, joista neuvontaa saa Suomalaisuuden liitolta. Mutta miksi lipun käyttö on jotenkin epäsopivaa virkavallan asuissa? Useat muutkin maat käyttävät joko lippua tai vaakunaa viranomaisasuissa – jopa Ruotsi. Sitä varten valtiolliset symbolit ovat olemassa.

Jätinkin päivän päätteeksi eduskunnassa toimenpidealoitteen poliisin virkapuvusta annetun asetuksen muuttamiseksi. Mielestäni poliisihenkilön tulisi niin halutessaan voida käyttää virkapukineessaan Suomen lippua vasemmassa hihassaan myös kotimaassa toimiessaan.

Suomen lipun ei voida katsoa vaarantavan poliisin puolueettomuutta yhteiskuntajärjestyksen ylläpitäjänä ja siksi ei ole perusteltua syytä estää lipun käyttämistä myös kotimaassa toimivilta poliiseilta, heidän näin tahtoessaan. Suomalaiset nähdään ulkomailla yleisesti luotettavina ihmisinä. Onkin sopivaa, että kansainvälistyneessä Suomessa virkatyössä olevat poliisit ovat halunneet korostaa tätä laittamalla vielä Suomen lipun hihaansa.

Poliisihallitus on jo pitkään halunnut Suomen lipun osaksi poliisin kenttävaatetusta. Sisäministeriö on selvittänyt asiaa, mutta asetukseen ei ole tehty muutoksia kotimaan käytön mahdollistamiseksi.

Pidän tärkeänä, että samassa yhteydessä mahdollistetaan myös Poliisin Tuki ry:n Thin Blue Line – merkin käyttö. Merkillä on poliisihenkilöille suuri symbolinen merkitys, koska samalla on voitu tukea virkatehtävissä menehtyneitä ja haavoittuneita poliiseja. Merkissä Suomen lipun siniristin yli kulkee vaakasuorassa sininen viiva. Osa poliiseista käyttää merkkejä, vaikka nekin ovat nykyisen asetuksen vastaisia. Merkkejä myydään töissään vammautuneiden poliisien tukemiseksi.

 

 

VilhelmJunnila
Perussuomalaiset Naantali

Eduskunnan aurinkoisin kansanedustaja. Valtiovarainvaliokunnan jäsen ja ETYJ:n Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Naantalin kaupungissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu