Yhdenvertaisuusvaltuutetun tutkittava: Tapahtuiko poliittista syrjintää?
Olen tänään pyytänyt yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistolta lausuntoa sisäministeriön kansliapäällikön valinnassa julkisuudessa olevien tietojen mukaan tapahtuneesta poliittisesta syrjinnästä. Tehtävään valitulla (Pimiä, Kirsi) ei ollut lainkaan kokemusta sisäministeriön hallinnonalalta, vaikka hän ohitti pitkän kokemuksen hallinnonalalta omaavan henkilön (Pelttari, Antti) ilmeisen poliittisin perustein. Erityisen raskauttavana on voitava pitää sitä, että sittemmin lakkautettu syrjintälautakunta oli ennen sisäministeriön alainen ja tehtävään valittu toimi itse yhdenvertaisuusvaltuutettuna ennen valintaansa.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu on Suomen oikeusministeriön yhteydessä toimiva viranomainen, jonka tehtävänä on valvoa yhdenvertaisuuslain noudattamista, edistää yhdenvertaisuuden toteutumista ja ehkäistä syrjintää.
Asian on voitava katsoa olevan kansallisesti merkittävä poliittisiin virkanimityksiin liittyvän julkisen keskustelun vuoksi. Merkillepantavaa on, että valinnan jälkeen on vedottu rekrytoinnissa olleisiin painotuksiin. Valtion virantäyttöohjeessa kuitenkin todetaan, että pätevyysarvioinnissa ja ansiovertailussa voidaan nojata vain sellaisiin seikkoihin, jotka on mainittu hakuilmoituksessa. Pimiän tapauksessa tuollaisia painotuksia ei löytynyt hakuilmoituksesta.
Avoimessa yhteiskunnassa merkittävien virkanimitysten tulisi tapahtua mahdollisimman johdonmukaisesti ja läpinäkyvästi, jotta kansalaisilla olisi mahdollisuus arvioida toiminnan asianmukaisuutta ja päätönsentekijöiden moraalia.
Kannattaisi nyt jo rauhoittua, eikä rasittaa turhilla kyseilyillä virkamiehiä.
Olette oppositiossa, hyväksykää jo pikkuhiljaa se, ja alkakaa esittää niitä omia vaihtoehtoja, sillä tällainen touhu on jo naurettavaa.
Ilmeisesti et ole politiikkaa seurannut, tai sitten et oikeasti ymmärrä, miten virkanimitykset tehdään.
Otan osaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä saattaa vihervasemmiston mielestä olla olan kohautuksen arvoinen, mutta kansalaiset eivät ole sitä mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitustaipaleen alussa sisäministeri Anne Holmlund nimitti erityisavustajakseen varatuomari Ilkka Salmen, joka oli entinen Ville Itälän erityisavustaja. Suojelupoliisin johtaja Seppo Nevalan jättäessä virkansa Holmlund nimitti Salmen Supon johtoon, minkä jälkeen erityisavustajaksi valittiin Sami Paatero. Paatero on Holmlundin poliisiylijohtajan virkaan nimittämän Mikko Paateron poika. Mikko Paatero kiisti Ilta-Sanomissa jo ennen nimitystään olevansa asiassa jäävi. Sekä Paaterot että Salmi ovat kotoisin Holmlundin kotiseuduilta Länsi-Suomesta. Savon Sanomien pääkirjoituksessa toimittaja Hannu Virtanen arvosteli Holmlundin suosineen virkanimityksissä kokoomusta. Salmea ja Paateroa tehtävässä seuranneet Kristiina Kokko ja Karoliina Vuopala ovat kotoisin Uudeltamaalta. Holmlundin valtiosihteerinä toimi vuoden 2009 alusta OTK Antti Pelttari. Kun Ilkka Salmi siirtyi EU SITCEN:in tilannekeskuksen johtajaksi Holmlund nimitti Supon tilapäiseksi johtajaksi oman valtiosihteerinsä Pelttarin (Kok).
Aika mielenkiintoinen kuvio kaiken kaikkiaan ja tietysti Holmlund valitsi pätevimmän joka oli ollut Ville Itälän ja hänen avustajansa.
Kyllä me kaikki ymmärrämme sen.
Ilmoita asiaton viesti
On huvittavaa, miten moni ” kansalainen” kokee itsensä asiantuntijaksi korkeissa viroissa toimineen kokeneen varatuomarin pätevyyden suhteen. Olin näkevinäni, että jopa BB- talosta valmistuneella Sebastian Tynkkysellä oli tästä vankka mielipide 😀
Ministeriöt ovat valtioelinten hierarkiassa poliisiorganisaatioiden yläpuolella.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä huvittavampaa on, että Junnila tekee eron vihervasemmiston ja kansalaisten välille. Mihin me joudummekaan, jos nämä sankarit joskus pääsevät valtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ilman muuta, olet mittaamattoman arvokas!
Ilmoita asiaton viesti
”…poliittisesta syrjinnästä”
Huti meni. Tasa-arvolain mukaan syrjintää on jos joku jätetään esim. nimittämättä hänen henkilökohtaisten ominaisuuksiensa, tässä tapauksessa poliittisten mielipiteiden, vuoksi. Pitäisi ensin osoittaa että Pelttari jätettiin nimittämättä koska hän oli jotain mieltä. Jos/kun tehtiiin poliittinen virkanimitys, se ei tarkoita että Pelttaria olisi syrjitty hänen poliittisen kantansa vuoksi.
Kehotan edustajaa panemaan panokset Itämerensuojeluun.
Ilmoita asiaton viesti
Asia ei ole näin yksinkertainen. Nimittäin hakuilmoituksessa ei mainittu niitä poliittisia painotuksia, joilla valintaa perusteltiin. Tämä vahvistaa sitä, että valinta tehtiin poliittisten mielipiteiden perusteella. Siksi asiaa on arvioitava valtion virantäyttöohjeen sekä poliittisen syrjinnän kannalta.
Itämeren suojelussa jatketaan agendaa ahkerasti.
Ilmoita asiaton viesti
Asia on juuri noin yksinkertainen kuten yllä selitin. Olen jokseenkin varma sinunkin ymmärtävän että kantelusi ei johda mihinkään.
Mihin kohtaan valtion virantäyttömenettelyssä viittaat, noin tasa-arvorikkomuksen osalta?
Ilmoita asiaton viesti
Siihen, että valintaa on perusteltu poliittisilla asioilla jälkikäteen, jotka eivät liity hakuilmoituksen sisältöön ja virantäytön perusteluihin. Virantäyttö on siis tehty ilmeisen poliittisin perustein.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa on yhdenvertaisuuslaki:
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20141325
Siis mihin pykälään vetosit lausuntopyynnölläsi yhdenvertaisuusvaltuutetulle?
Ilmoita asiaton viesti
Puhuin valtion virantäyttöohjeesta, mutta nyt kun kysyt aiheesta, niin uskon yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston tutkivan asiaa 8 §:n ja 11 §:n perusteella. Esimerkiksi 12 §:ää on vaikea täyttää, kun virantäytön perusteluina käytettyjä työtehtävien laatua ei mainittu hakuilmoituksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuomo Liljenbäck kommentoi Facebook-sivullaan hyvin tätä tyhjästä nyhjäistyä myrskyä vesilasissa:
”Poliittiset virkanimitykset.
Täytyy muistaa, että tietyt tehtävät ovat lähtökohtaisesti erittäin poliittisia, ja niihin hakee todennäköisesti henkilöitä, joilla on poliittista taustaa. On tärkeä ymmärtää, että politiikassa toimiminen pätevöittää poliittisia asioita käsitteleviin tehtäviin. Toki myös muun asiaosaamisen täytyy olla kunnossa. Jos sisäministeriön kansliapäällikön valinnassa olisi kuvitteellisesti lähdetty ohittamaan poliittisesti sitoutumatonta, mutta pätevää henkilöä, olisi tilanne voinut näyttää pahalta. Nyt kuitenkin molemmat kovat hakijat olisivat olleet poliittisia virkanimityksiä joka tapauksessa.
Varsinkin, jos poliittisessa tehtävässä pätevyydet ovat käytännössä samaa tasoa, olisi outoa nimittää muu kuin se oma tyyppi. Ministeriön johdossa saa edistettyä asioita paljon helpommin, kun ministeri ja kansliapäällikkö ovat samoilla linjoilla.
Sitten, jos enemmän epäpoliittiseen tehtävään valitaan puoluetaustan perusteella joku vähemmän kokenut henkilö ohi sitoutumattoman ja kokeneemman, niin voidaan puhua sellaisista härskeistä poliittisista virkanimityksistä, joita vihreät ovat vastustaneet.”
Ilmoita asiaton viesti
Sivut 11 ja 12:
Virkaan kuuluvien tehtävien kertominen mahdollisimman selvästi ja tarkasti jo hakuilmoituksessa on tärkeää sekä nimittävän viranomaisen että viran hakijoiden kannalta. Nimittävä viranomainen joutuu määrittelemään haettavana olevan viran tehtävät jo ennen haettavaksi julistamista, koska vasta tämän jälkeen voidaan arvioida, mitä edellytyksiä virkaan valittavalle asetetaan. Tehtävien määrittely ja mainitseminen hakuilmoituksessa vaikuttavat myös siihen, että nimitysharkinta on mahdollista tehdä tasapuolisesti.
– – –
Säädetyt kelpoisuusvaatimukset mainitaan ilmoituksessa. Edellä kerrotuista syistä myös virkaan valittavalta henkilöltä varsinaisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi toivotut, tehtävien onnistuneen hoidon kannalta tärkeät lisävalmiudet ja henkilökohtaiset ominaisuudet
tulisi mainita jo hakuilmoituksessa. Tällaisia voivat olla mm. johtamistaito, kyky itsenäiseen työskentelyyn, yhteistyökyky tai kotimaisten kielten lisäksi tarvittava vieraiden kielten taito. Säädettyjen kelpoisuusvaatimusten vähentämisen yhteydessä näiden ominaisuuksien merkitys on korostunut entisestään ja lisääntyneen painoarvon takia niiden tulisi olla selkeästi myös hakijoiden tiedossa. Säädettyjä kelpoisuusvaatimuksia tarkoitettaessa kirjoitetaan hakuilmoitukseen esimerkiksi: ”Kelpoisuusvaatimuksena on…”. Muita
edellytyksiä ja ominaisuuksia tarkoitettaessa kirjoitetaan esimerkiksi: ”Parhaat edellytykset tehtävän hoitamiseen antaa…” tai ”Lisäksi virkaan kuuluvien tehtävien menestyksellisen hoitamisen kannalta on tärkeää, että valittavalla on…”.
Hakuilmoituksen teksti on tärkeä myös viranhakijoilta edellytettävien säädettyjä kelpoisuusvaatimuksia täydentävien lisävalmiuksien ja -ominaisuuksien kannalta. Pätevyysarvioinnissa ja ansiovertailussa voidaan nojata vain sellaisiin seikkoihin, jotka on mainittu
hakuilmoituksessa, koska kaikkien hakijoiden on saatava tieto vaadittavista lisävalmiuksista ja -ominaisuuksista jo harkitessaan viranhakua ja hakiessaan virkaa. Oikeuskansleri on katsonut, että säädettyä parempaan toisen kotimaisen kielen taitoon ei voitu virantäyttöharkinnassa vedota, koska tällaista vaatimusta ei sisältynyt hakuilmoitukseen.”
https://vm.fi/documents/10623/1115054/Ohje+virant%C3%A4yt%C3%B6ss%C3%A4+noudatettavista+periaatteista+30.4.2019+valmis.pdf/aaea7cb9-8f35-17f4-720e-0cd147dc5c55/Ohje+virant%C3%A4yt%C3%B6ss%C3%A4+noudatettavista+periaatteista+30.4.2019+valmis.pdf
X
Ilmoita asiaton viesti
Sisäministeriön kansliapäällikön valintaa perusteltiin seikalla, joka ei ollut hakuilmoituksessa – professori: Pitäisi mainita
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/c24f1393-f93d-4710-b776-1ebda6da0d3f
X
Ilmoita asiaton viesti
Summa summarum: tehtävään oli kolme yhtä pätevää hakijaa, joista yksi tuli valituksi. Se että vihreän naisen johtamaan ministeriöön valitaan kolmesta hyvästä kandidaatista se joka kaiken muun hyvän lisäksi on nainen ja vihreä, ei ole niin suuri ihme että kaikki poru asian ympärillä kävisi ymmärrettäväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Laillisuuteen pohjaavassa yhteiskunnassa riittävä porun peruste on se, ettei valintamenettelyssä noudateta sääntöjä.
X
Ilmoita asiaton viesti
Mitä sääntöjä tuossa ei noudatettu?
Ilmoita asiaton viesti
Viittaamaani suositusta. Keksitkös jotain hyvää syytä, miksi sitä ei ole noudatettu kuten hyvän hallinnon periaatteiden mukaista olisi?
X
Ilmoita asiaton viesti
En kexi mixi sulla on tuo x jokaisen kommenttisi lopussa.
Ilmoita asiaton viesti
Lamminpää kuuluu nähtävästi siihen koulukuntaan, jonka mielestä ”omien” tekemisiä on puolusteltava aina ja joka tapauksessa jopa naurettavuuksiin asti.
Muiden kannattaa tosiaan miettiä, mikä on se hyvä syy, miksi tuoretta suositusta ei tässä ole noudatettu.
X
Ilmoita asiaton viesti
Kämäräinen kuuluu ilmeisesti siihen keittiöpsykologien koulukuntaan joka ei vastaa edes yksinkertaisimpiin kysymyksiin. Mutta jos nyt herra X:n kommentin ottaisi vaihteeksi vakavasti, niin vihreät painottavat maahanmuuttopolitiikassa ihmisoikeuksia ja inhimillisä tekijöitä. Se on aiheuttanut kitkaa sisiministeriössä, jossa maahanmuuto on perinteisesti nähty etenkin sisäiseen turvallisuuten liittyvänä asiana. Virkaimiesten tehtävä on tietysti edistää hallituksen ja ministerin tahtoa niin kauan kuin lakeja noudatetaan. Se on kansanvallan ajatus.
Ilmoita asiaton viesti
Kukahan muu kuin Lamminpää keksii relevantin yhteyden minun ”keittiöpsykologisen” X-lopetukseni ja tuoreen virkanimityksen kanssa?
Muiden kannattaa tosiaan miettiä, mikä on se hyvä syy, miksi tuoretta suositusta ei tässä ole noudatettu.
X
Ilmoita asiaton viesti
Kämäräinen ei taaskaan kerro mixi hänen nimensä on x. Mahtaako herra x olla hänen haamukirjoittajansa vai ”henkikirjoittajansa” kuten Husulla huhuttiin olevan?
No, jätetään nyt tämä paskanjauhaminen ja otetaan oikeita asioita esiin kuten Pesonen tekee ansiokkaasssa blogissaan:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/perussuomalaiset-kansanedustaja-mika-niikko-ja-kiinalaisyhteistyo/
Ilmoita asiaton viesti
”Oman kannan toistaminen riittävän monta kertaa on yksi keino torjua manipulointiyritys. Tätä keinoa voidaan käyttää muun muassa kun manipuloija yrittää vaihtaa keskustelun aihetta tai siirtyä sivuasioihin, jatkuvaan manipuloivaan puheenvuoron viemiseen ja tehtävistä kieltäytymisiin.[47]”
https://fi.wikipedia.org/wiki/Psykologinen_manipulointi
Ajattelevan lukijan kannattaa aloittaa kommentista #3108733.
X
Ilmoita asiaton viesti
Ei sinua yhtään kiinnosta Mika Niikon (ps) suhmurointi kiinalaisessa teknologiayhtiössä? Kovin oli muistitikku päässyt tyhjenemään kun Niikko tekemisiään selitteli. Yhtiökumppani ja puoluetoveri Ville Vähämäki pääsi vähemmällä, sillä hän vain sattui horjahtamaan sisään huoneeseen, kun firmaa perustettiin. Samalla hän sutaisi ohimennen nimensä perustamispapereihin kuten kuka tahansa kunnon kansalainen olisi tehnyt. Kyse oli loppujen lopuksi melko pienistä summista, paljon pienemmstä kuin summat jotka Vähämäki maksoi takaisin eduskunnalle asuttuaan täydellä kulukorvauksella herra Hakkaraisen (ps) saunakämppiksenä.
Ilmoita asiaton viesti
.
X
Ilmoita asiaton viesti
Okei! Kirjoituksesi, ja kommenttien, perusteella olen sitä mieltä, että nimitysasiassa on tehty rikos! Yleisen syytteen alainen virkarikos.
Ilmoita asiaton viesti
Nimityspäätös voitaneen katsoa tehdyksi vasta kun päätös on allekirjoitettu. Sitä tuo päätös ei vielä ole.
Ilmoita asiaton viesti
No tästä seuraa Junnilan 15 minuutin näkyvyyden haaliminen, jolla sitten voi taas vaalien lähestyessä hehkuuttaa persuille vaaliteltoilla.
Kun tietää persujen äänestäjien korkean älykkyyden tämä toiminta uppoaa heihin kuin kuuma veitsi voihin.
Jos tästä yhtään mitään seuraa, syön hatullisen sitä itteään.
Mutta kuten Junnila tietää, tämä on vain hänen oman nenän nostokampanja.
Kansa ei sitäpaitsi ole perussuomalaiset.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta perussuomalaiset ovat iso osa kansaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä kukakin pitää isona osana… Jäseniä perussuomalaisilla taitaa olla saman verran kuin vasemmistoliitolla.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkihan me tiedetään vastaus: vaalit. Ne on kerran neljässä vuodessa. Saa nähdä puhkeaako persukupla ennen seuraavia vaaleja. Luulisi kansalaisten siihen mennessä kyllästyvän öyhötykseen. Erityisen ärsyttävää on kristillinen öyhötys, jota edustavat akateemiset kristilliset öyhöttäjät professori Tapio Puolimatka, dosentti Arto Luukkanen ja dosentti Juha Ahvio sekä äärioikeistolainen 4H-kerho (Halme, Halla-aho, Hakkarainen ja Huhtasaari). Soini poikkeaa joukosta siinä että hän ei sorru rasistisiin letkauksiin ja Räsänen siinä että hän ei ole populisti.
Ilmoita asiaton viesti
Pelttari pitää kaulankatkojajihadisteja uhkana. Siinä voi olla yksi syy, että hänet ohitettiin, kun huomioi, miten vihreillä ei ole ollut mitään sanottavaa Hämeenlinnan murhenäytelmästä, joka oli kuitenkin sen saman maahanmuuttopolitiikan alaan liittyvä, kuin Irakiin palautetun murhenäytelmä. Jälkimmäisestä vihreät nostivat haloon.
Sitä en osaa sanoa, että olisiko Pimiä lievästi esteellinen tutkimaan tapausta?
Ilmoita asiaton viesti
Vihreä rutto nakertaa nyt Suomen sisäistä turvallisuutta…
Ilmoita asiaton viesti
Eikös sisäministeri todennut, että Pimiän nimitys on hallitusohjelman mukainen. Siinä painotentaan erityisesti maahanmuutto, ihmisoikeus ja tasa-arvo kysymyksiä. Varmaan Pimiä onkin asiantuntija mutta, mutta pystyykö hän ottamaan selkeän analyyttisen kannan esim. maahanmuutto kysymyksessä. Tästähän on kysymys. Maahanmuuttoon sisältyy asioita joita pitää ja on pakko tarkastella myös kriittisesti. On osattava ratsastaa kahdella hevosella yhtäaikaa.
Tästähän koko jupakassa on kysymys. Epäily siitä, että Pimiä kuikuilee ympäristöä ja asioita tosi paksujen vihreitten silmälasien läpi. Oma agenda on niin voimakas, että se estää tarkastelemasta asioita tavalla joka kuuluu hyvään virkatehtävän hoitoon. Silloin mennään syvälle…..
Ei voi tietenkään unohtaa sitä, että muista sisäministeriön hallinnon aloista Pimiä ei tiedä pätkääkään. Ei se mitään nehän voi delegoida alaisille ja iso pomo saa rauhassa keskittyä siihen mitä osaa.
Ilmoita asiaton viesti
No onpas merkillistä pohdintaa. Kaikkihan tietää että porukassa oli kolme tasavahvaa ehdokasta joista yksi tuli valituksi. Sisäministerin ajamat hallitusohjelman linjaukset eivät edenneet ministeriön maahanmuutto-osastolla moneen kukauteen, sanoivat asiaa tuntevat ihmiset Helsingin Sanomille (HS 14.1.2020). Asioiden hidas eteneminen on turhauttanut ministeri Ohisaloa. Ohisalon kabinetista toimitettiin loppusyksyllä maahanmuutto-osastolle ministerin prioriteettilista ja painotettiin, että sitä pitää edistää.
Ilmoita asiaton viesti