Macronin ehdotus on suuraluemallin ranskalainen muunnos
Ranskan presidentti Emmanuel Macron kehotti EU:ta luomaan oman Taiwan-strategiansa, joka ei olisi riippuvainen Washingtonista, Pekingistä eikä varmaan Moskovastakaan.
Macron ehdotti, että EU:n pitäisi nousta kolmanneksi jalaksi Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä. Samalla EU:n pitäisi vähentää riippuvuuttaan Yhdysvalloista.
Macronin ehdotus on suuralueita koskevan idean uusi ja ennen kuulumaton muunnos. Ensimmäisenä suuraluemallista puhuivat saksalaiset tutkijat jo vuodesta 1915 alkaen. Myös englantilaiset ja amerikkalaiset tukijat osallistuivat myöhemmin idean kehittelyyn.
Suuralueteoriasta tunnetuin esitys on George Orwellin teos Vuonna 1984 (Nineteen Eighty-Four), edelleen ja varsinkin taas suosittu teos, jota luetaan Suomen kouluissakin. Ehkä huomaamatta sitä, että totalitarismi ei edes perversiona synny itsestään, vaan on tulos suuralueiden välisestä sodasta.
Saksalaiset ehdottivat Saksa-johtoisen suuralueen muodostamista Venäjän ja Länsi-Euroopan (Yhdysvaltojen) väliin. Englantilainen tutkija hyväksyi perusajatuksen, mutta katsoi johtoaseman kuuluvan Englannille. Amerikkalainen tutkija taas tarjosi johtoasemaan Yhdysvaltoja, jopa myöhemmin toivoen sen ottavan haltuunsa koko maailmanherruuden atomiaseen avulla.
Orwell poimi ideansa amerikkalaiselta tutkijalta (James Burnham), ja rakensi kolmen suuralueen mallin: amerikkalaisjohtoinen Oseania, Venäjä-johtoinen Euraasia, ja Kiina-johtoinen Itä-Aasia.
Kun aikaisemmat suuralueteoreetikot olivat puhuneet suuralueista kansainvälisen poliittisen järjestyksen turvaajina, valtion epäonnistuttua siinä tehtävässä ensimmäisen maailmansodan aikana, Orwellin varoitus oli niiden synkkä vastakohta.
Orwell katsoi suuralueiden johtavan jatkuviin ja julmiin sotiin suuralueiden välillisellä alueella. Tästä sodasta tuli jatkuvaa sotaa, joka ei pyri rauhaan vaan sodan jatkamiseen loputtomasti (”sota on rauhaa”). Tämä jatkuva sota ja myös sisäisen kapinan uhka oikeuttivat totalitaristisen mielivallan. Myös Orwellin kuvaamalla päänäyttämöllä Oseaniassa ja sen yhdessä kaupungissa Lontoossa.
Macronin ehdotus on perinteisen linjan mukainen siinä, että se tähtää maailmanyhteisön poliittisen järjestyksen rakentamiseen. Eli on toisin sanoen vaikutukseltaan positiivinen. Sen tavoite on perinteiseen tapaan rauhanomaisen kanssakäymisen turvaaminen ja sodan riskin ja sodan tuhojen vähentäminen. Orwell ei tätä lupausta ostaisi.
Macronin mallissa on uutta vain se, että EU olisi siinä yksi suuralueista. Uutistekstin perusteella ehdotuksessa ei näy mitään mainintaa Ranskan mahdollisesta roolista siinä. Ranska olisi kuitenkin ydinasevaltana EU:n johtovaltio, jota Saksan tulisi tukea nykyisen Saksa-vetoisen yhteistyön sijasta vähemmän tärkeänä apulaisjohtajana.
Macronin ehdotuksen realismia voi vahvasti epäillä sekä EU:n ”itsenäisyyden” että Ranska-vetoisen sotilaallisen voiman suhteen. Sekä EU:n että Ranskan kyky Yhdysvaltojen haastamiseen mallin mukaisesti on täyttä utopiaa.
Suuralueteorian kannalta katsottuna on kuitenkin samantekevää, onko Macronin idea hyvä vai huono, kannatettava vai tuomittava. Myöskään ehdotuksen realismin heikkous ei kumoa sitä, että tieteellisessä katsannossa Macronin ehdotus on kiinnostavalla tavalla osa suuralueita koskevaa ”akateemista” keskustelua.
Tutkijakammioon Macronin ehdotus ei tosin kokonaan kuulu. Se on osa voimistuvaa ajankohtaiskeskustelua uudesta maailmanjärjestyksestä, joka tosin näyttäisi olevan kulkemassa kohti suursotaa. Tässä maailmassa ei enää uskota siihen, että rauhanaikainen valtapolitiikka ja valtakamppailu riittäisivät tyydyttämään ”tahtoa valtaan”. Nyt on aseiden aika puhua.
Macron ja häntä ennen Scholtz pyrkivät vaan varmistamaan että vienti Kiinaan sujuu vaikka Kiina vähän hyökkäisikin Taiwaniin. Siksi myös irtiotto lännen rintamasta. Ihmisoikeuksista, ympäristöstä ja oikeusvaltioperiaatteesta viis kun kyseessä kommunistidiktatuuri Kiina joka ostaa ranskalaisia viinejä ja saksalaisia autoja.
Ilmoita asiaton viesti
Macron aika ajoin esittää jotain Euroopan valtaa lisäävää suunnitelmaa, mutta kukaan ei häntä lähde komppaamaan – sen verran todellisuuspakoisia Macronin ideat ovat.
Eurooppa on kymmenien kansallisvaltioiden sekamelska, josta puuttuu suurvalta-asemaan tarvittava koheesio. Ainoastaan Euroopan valtansa alle nujertava diktaattori pystyisi tekemään Euroopasta vastavoiman Kiinalle, USA:lle tai Venäjälle.
Ilmoita asiaton viesti
Katsokaa dokumentti herra Macronin toiminnasta ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan 2022. Macron keskusteli Putinin kanssa koko Euroopan nimissä ilman mandaattia. Antoi Putinille vapaat kädet Ukrainan suhteen ja tulos on tämä. Macron on vahingoksi koko Euroopalle. Ranska on Euroopan heikoin lenkki.
Ilmoita asiaton viesti
”Se on osa voimistuvaa ajankohtaiskeskustelua uudesta maailmanjärjestyksestä, joka tosin näyttäisi olevan kulkemassa kohti suursotaa. ”
Suursotaa on odoteltu nyt 78 vuotta ja asevarusteluun käytetään roimasti vähemmän rahaa (suhteessa BKT:n, ainoa järkevä mittari) kun kylmän sodan päivinä. Ydinaseiden määrä on murto-osa 1980-luvusta.
1980-luvulla oli ainakin teoreettisesti reaalinen uhka laajasta konventionaalisesta sodasta Euroopassa jossa NATO:n vertaisvastustaja Varsovan liitto olisi pyyhkäissyt läpi Euroopan ja sota olisi voinut eskaloitua hyvin nopeasti ydinsodaksi ydinaseiden ollessa integroituja sotasuunnitelmiin joka tasolla.*
Nyt ainoa reaalinen suursodan alku voisi olla Kiinan yritys Taiwania vastaan jolle yksikään ajatuspajakaan ei anna onnistumisen mahdollisuuksia, paitsi toki tilanteessa jossa Taiwan jäisi yksin. Miksi Kiina aloittaisi sodan jonka se voisi vain hävitä – nopeasti tai hitaasti?
Eli pyytäisin tarkennusta mistä se kauan odotettu suursota alkaisi? Toki voimme reaalisesti rakentaa skenaarioita vaikkapa EU:n ja USA:n hajaannuksesta ja tätä kautta avautuvasta Kiinan mahdollisuuksien ikkunasta, ei suursota mahdoton ole, mutta kuinka monta ”mutta” ja ”jos” sanaa on matkalla?
* Toki Varsovan Liiton voittoisa blitzkrieg olisi voinut muuttua isoksi liikenneruuhkaksi ja ryöstelyksi, mutta mitäpä siitä…
Ilmoita asiaton viesti
Macron on kerta kaikkiaan säälittävin ihminen EU-kerhossa. EU on vasta viides voimakeskus, jos voimakeskukseksi edes voidaan luonnehtia. EU:n varpaille ei kukaan pelkää astua. Intiasta on noussut jo suurempi suurvalta kuin EU:sta. EU:n suuruus on yhtä suuri, kuin mikä on EU:n sotilaallisesti vahvimman Ranskan heikkous ja EU:n sotilaallisesti heikoimman maan vahvuus.
Ilmoita asiaton viesti
Macron nyt on vain säälittävä pelle. Kiinalaiset komppasivat ja nauroivat päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka muistaa Ranskahan oli vaan suupala Hitlerille.
Ilmoita asiaton viesti
Realismista voidaan keskustella moneltakin kannalta. Onkohan suurikin tulevaisuus sellaisella kulttuurilla, jonka on pärjätäkseen kiellettävä TikTok ja Huawei?
Ilmoita asiaton viesti
Montanan edustajainhuone käsittelee tänään lakia, jolla kiellettäisiin pääsy TikTokiin. Osavaltion senaatti on sen jo hyväksynyt.
Operaattorit ja sovelluskauppiaat ovat kohteliaasti ihmetelleet, miten he voisivat rajoitusta käytännössä noudattaa.
Ilmoita asiaton viesti