Suomen Keskusta (r.p.) tuhoaa demokratiaa eikä luota jäsentensä arviointikykyyn
Ukrainassa käydään sotaa demokratian puolesta diktatuuria ja totalitarismia vastaan. Suomi kantaa osan tämän sodan taakasta monen muun maan edellä lippua ylväästi kantaen. On selvää, että tämän linjan on oltava ehdoton myös Suomen suhteessa Venäjään.
Valtaenemmistön mielestä tähän on moraalinen velvollisuus. Myös Suomen ja suomalaisten on puolustettava demokratiaa. Tässä sodassa ei voida olla puolueettomia.
On silti toinen asia, riittääkö demokratian puolustamisessa vain vihollisen torjuminen taistelukentällä. Demokratian puolustamista tarvitaan ennen muuta myös siviilielämässä! Myös demokraattisiksi luokitelluissa valtioissa.
Edustuksellisen demokratian kriisistä on puhuttu vuosikymmeniä. Ihanne ei ole toteutunut eikä toteudu säröttömästi. Kansalaisen ja sen valitseman ”eduskunnan” väliin on tullut erilaisia vallankäyttäjiä: korporaatioita, lobbareita ja konsultteja, ja erityisesti media. Korporaatioista yksi pahimmista on ”puolue”.
Käytännössä valta on muutamalla ihmisellä, jotka mahtuvat virka-auton takapenkille. Kansa ei siinä autossa kulje.
Suomen Keskusta (r.p.) on yksi esimerkki tästä edustuksellisen demokratian rappiosta.
Näyttää siltä, että edes tiukka oppositioon jääminen ei tarjoa puolueelle pelastusta. Tuoreen kyselyn mukaan kannatus on laskenut eduskuntavaaleistakin jo 1.1 prosenttiyksikköä (siis noin 10 % vielä katastrofivaaleissa äänestänyttä on luopunut leikistä). On sama harjoittaako puolue höttöpolitiikkaansa hallituksessa vai oppositiossa. Jos sillä ei ole mitään tarjottavaa, se on tarpeeton.
Missä perusongelma siis on?
Se on siinä, että edustuksellinen demokratia ei toimi Suomen Keskustassa (r.p.). Valtaa ei käytä jäsenistö, vaan puoluejohto. Jäsenistön tai ainakin eduskuntaryhmän ja ”piiripäälliköiden” on nautittava puoluejohdon luottamusta ja seurattava orjallisesti. Malli on yhtä demokraattinen kuin eräs koulukunta muinaisessa Kiinassa. Jos johtaja kuoli tai sai surmansa taistelussa, jäsenistön oli tehtävä itsemurha.
Kun seuraavat presidentinvaalit ovat varsin pian, myös Suomen Keskusta (r.p.) asettanee siihen ehdokkaansa. Kannattaa katsoa, miten demokraattisesti se tapahtuu.
Ehdokasasettelu muistuttaa Kekkosen poikkeuslakiajan ja itänaapurimme ”demokratiaa”.
Puoluejohdolla on riittävsti ehdokasehdokkaita. Yksi. Ei jäsenäänestystä.
Joku sanoisi, että demokratiassa ehdokkaaksi pyrkivän olisi erinomaisen hyvä mitata kannatuksensa vapaassa jäsenäänestyksessä. Jos kannatusta siinä on riittävästi, vaaleissa koko puolue on kampanjassa mukana. Heitä on asiassa kuultu ja heihin sekä heidän arvostelukykyynsä on luotettu.
Mutta puoluejohto ei jäsenistöönsä luota. Mielipuolinen yritys vaikeuttaa ehdokasehdokkaiden asettamista osoittaa, että vallankäyttö puolueen sisällä on autoritaarista ja keskusjohtoista. Kekustajohto toteuttaa putinilaisesta autoritaarista totalitarismia.
Puoluejohto ei luota jäsenistöönsä. Puoluejohto on valistunut etujoukko, joka keskittyy vain viestinsä kirkastamiseen.
Kaiken lisäksi puoluejohto on sokea. Se näkee vain yhden vaaleihin kelpaavan ehdokkaan, pankinjohtaja Olli Rehnin. Joka savolaisittain sanottuna ”suattaa voettoo vualit tae olla voettamattakii”. Pääsy kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan joukkoon voi olla joka tapauksessa ylivoimaista ja ilman jäsenistön tukea mahdotonta.
Olisiko muita ehdokasehdokkaita tarjolla?
Vuorenvarmasti olisi, koska ei ehdokkaan tarvitse olla edes puolueen jäsen. Kunhan kolme piiriä tai 20 paikallisjärjestöä ehdokkaaksi asettaa.
Näkyvin tarjolla olevista olisi professori, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Hän on ilmoittanut harkitsevansa, jos joku puolue ehdokkaaksi pyytää. Kannatusta olisi sekä Suomen Keskustan (r.p.) että muidenkin puolueiden piirissä oikeistodemareista kokoomukseen, jopa Vasemmistoliitosta kannatusta voisi löytyä, vihreistä puhumattakaan.
Ehkä aiemmin mainittujen keskustalaisten nimien lisäksi voisi löytyä myös joku muu varteenotettava hahmo. Esimerkiksi Mikko Alatalo. Mikko suoritti maisterin tutkinnon pääaineena kansainvälinen politiikka. Ja oli kansainvälisten asioiden toimittajana yleisradion pääuutisissa, ja sittemmin peräti 16 vuotta kansanedustajana. Tunnetaan hyvin myös Etelä-Suomen väestökeskittymissä Tampereella, Turussa, Helsingissä ja jopa Uudellamaalla. Sydämmessään silti Lapista lähtenyt maalaispoika. Sopivan ikäinenkin, suunnilleen saman kuin Reagan ensimmäisen presidenttikautensa alussa.
Reipas jäsenäänestys saisi puolueväen liikkeelle ja tehokuntoon itse vaaleja varten. Jäsenistön kannattaisi kuvaannollisesti sanoen kokoontua jollekin suomalaiselle ”Maidanin aukiolle” ja ottaa tässä asiassa valta käsiinsä paikalleen jähmettyneeltä puoluejohdolta. Se olisi parasta taistelua demokratian puolesta.
***
Laajempaan tekstiin voi tutustua kotisivullani vilhoharle.fi
No näitä puheenvuoroja kentältä on kaivattu. Myös Laaninen on ottanut esiin kuilun puolueen sisällä.
Ilmeisesti se on juuri tämä, jota kuvaat lauseella: ”piiripäälliköiden” on nautittava puoluejohdon luottamusta ja seurattava orjallisesti.
Ja siihen liittyy arvoliberalismin ja konservatiivisuuden (Jotka määritteet eivät ole kuitenkaan samalla akselilla) – jakolinja. Miten nämä 2 tosiasiaa Vilho Harle ovat toistensa kanssa suhteessa? Vai ovatko oikeastaan sama asia.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä kysyisin, että mistä tämä kuilu aikoinaan on saanut alkunsa?
Ja vielä Alatalosta, että muuten varmasti hyvä, mutta mahtaako arvojensa puolesta olla? Koska keskustalaisuus on syvemmällä pohjalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kepun ja persujen yhteiskannatus tulee olemaan tämän vaalikauden ajan luokkaa 30%. Minulle on ihan sama miten he sen keskenään jakavat.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla niin, ettei keskustan jäsenäänestys olekaan ainoa johon puoluejohtajat eivät maassamme uskalla ryhtyä. On nimittäin niin, että EU:n jäsenyydestä pitäisi ehdottomasti kysyä kansalaisilta uusi mielipide. EU on ottanut sellaisia loikkia suuntaan johon meillä kansalaisille ei neuvoa-antavaa äänestystä edellä kerrottu hyväksyttävän vaan ns. suurten vanhojen puolueiden johtajat ovat käytännössä ottaneet vallan puolueiden kanssa omiin käsiin. EU:ssa on hyväksytty yhteistä velkaa, on muutoinkin rahoitettu perussopimuksen vastaisesti muita maita.
Keskustan jäsenet käsittääkseni voivat kerätä ”adressin” voimin riittävää voimaa sen taakse, että nykypuoluejohto on pakotettu kysymään jäsenistön mielipidettä. EU:sta ei edes adressilla ole merkitystä, sillä puoluejohtajat ovat omissa vallanhimoissaan lyttäämässä kansalaisten vaatimuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Ylen tuore puoluekannatusmittaus osoitti karulla tavalla, miten Keskustan ehdokkaita vaaleissa äänestäneet suhtautuivat puolueen oppositoon lähtemiseen.
Tuloksen luulisi olevan puoluejohdolle viimeinen varoitus ja saavan aikaan todellisen herätyksen suunnan muuttamiseen. Puoluesihteeri ja varapuheenjohtaja ilmoittivat jättävänsä tehtävät, mutta mitä teki puheenjohtaja. Ei aikomustakaan erota. Vain suuria lupauksia ja kyyneleitä puoluevaltuustossa ja ” edustuksellinen demokratia” toimi entiseen malliin.
Keskustan Suomenmaa-lehdestä en löytänyt minkäänlaista uutista tänään julkaistusta mielipidemittauksen tuloksesta. Ehkä se kertoo jotain puolueen tilasta.
Ilmoita asiaton viesti
Keskusta pitää ylimääräisen puoluekokouksen 23.9.2023 Turun messuhallissa. Kokouksen aihe presidentti ehdokkaan valitseminen. Muista aiheista en tiedä käsitelläänkö siellä puheenjohtaja asiaa.
Keskustan tila on surkeaa 10 % puolue näin ei voi jatkua. Olemme vaihtaneet puhelin johtajaa Sipilän jälkeen kaksi kertaa Kouvolassa ja ylimääräisessä valittiin Katri Kulmuni. Oikeassa puoluekokouksessa valittiin nyt nykyinen Annika Saarikko joka näytti kykynsä Sipilän hallituksen ministerinä.
Me itse olemme valinneet puheenjohtajamme on kysyttävä itseltämme miten Keskustapuolueen pitää uudistua. Nyt hallitukseen on menossa Perussuomalaiset alkuaan Veikko Vennamon kehittämä puolue joka on syönyt Keskustapuoluetta verisesti. oppositiossa haukkuen kun Keskusta oli vastuussa hallituksessa.
Nyt kun olemme reservissä uusia ideoita pitäisi löytää jotta olisi vastinetta seuraaviin vaaleihin. Muistan SDP 8 kohdan ideat joilla sai vaalikannatusta 1966. meidän ideat pitää kohdistua maaseutuun ja taajamiin.
Ilmoita asiaton viesti
No miten olis, jos vihdoin alkaisitte kuunnella jäseniänne?
Ilmoita asiaton viesti
Päivi hyvä oletko Keskustan jäsen. Ainakin minulle on tullut jäsenkirjeitä joissa kysytään mielipiteitä eri asioihin. Täällä somessa useat vain löytävät moitetta ja tuovat sen myös julki. On myös oman pesän moittijoita joille ihan äänestäen valitun puoluejohdon ajatukset ei kelpaa. Viimeksi oli vääntöä siitä pitikö Rinne/Marinin hallituksessa olla mukana. Tämän hallituksen aikana Suomi liittyi Naton täysjäseneksi, maailmalta tuli koronaepidemia sitä hoidettiin nähdäkseni kohtuu hyvin, Euroopassa syttyi sota siinä valitsimme puolemme olla hyökkäykseen joutuneen maan puolella, kauppa lamaantui sodan vuoksi, hallitus on saanut uudistetun rakennuslain hyvä juttu maaseudun elämälle.
Kuitenkin Keskustapuolue on joutunut säälimättömän propandan maalitauluksi. Olimme hallituksessa estämässä sosialisointia mutta näin tässä on käynyt kansa on puhunut. Nyt vaalivoittajat saa näyttää kykynsä olkaa hyvä vain.
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää vähän siltä, että keskusta ei kykene pesemään omaa likapyykkiään. Siihen viittaa puheenjohtajan sitkeä tarrautuminen pestiinsä. Saattaisi käydä niin, että se toinen puoli keskustaa menettäisi asemansa ja joutuisi vähemmistöön. Sipilän ja Saarikon aikana tapahtunut romahdus ei ole jäänyt joukoilta huomaamatta, ja oletettavasti paine kattilassa on alkanut kasvaa. Presidentin vaalin ennakkotemput eivät sitä ainakaan vähennä. Leirien loputon toistensa kyräily vie viimeisetkin äänestäjät.
Ilmoita asiaton viesti
Ollaan me kummallista porukkaa onneksi minusta ei sitä huomaa.Kaupunkilaisia kumminkin on liikaa kaikille ei riitä lohta.
Ilmoita asiaton viesti