Energiakriisi ja kotitalouksien energiatuen osittainen rahoitus ylisuuria voittoja verottamalla sekä sähköpörssi.

Muistui mieleeni eräs tapaus joskus 90-luvulta. Kollega Kauppakorkeakoulun Kansantaloustieteenlaitoksella pöllähti huoneeseeni. Istui sohvalla ja kertoi ”Tulin juuri …..Puolueen isomman sisäpiirin kokouksesta. Nyt puuhastellaan sähköpörssin luomista ensin Pohjoismaiden välillä ja sitten sitä laajennetaan. Osanottajien mukaan mennään markkinatalouteen, joka heidän mukaansa on hyväksi sähkömarkkinoille. Tosin puhujat eivät pystyneet esittämään, kuinka se olisi hyväksi kuluttajille. Väittivät vain sähkön hinnan laskevan, kun kilpailu lisääntyy.” Ja hän jatkoi ”Kun Saksa tulee mukaan, minun analyysini mukaan sähkön hinta nousee, koska Saksassa sähkö on kalliimpaa.” Ja niin siinä sitten taisi käydä.

 

Nyt noussutta sähkön hintaa pyritään alentamaan arvonlisäveroa laskemalla. Toivotaan, että se laskee hintoja. Elinkeinoelämän sähkövastaavakin kertoi TV:ssä näin tapahtuvan. Samoin Valtion rautateiden edustaja. Televisiouutisissa kuultu kuulutus kuului ”Arvonlisäveron alennus menee TÄYSIMITTAISENA hintoihin.” Mitenköhän se on? Teorian mukaan arvonlisäveron alentaminen laskee hintoja alennuksen määrällä, kun kysynnän hintajousto on nolla ja markkinoilla vallitsee täydellinen kilpailu. En lähde sen enempää avaamaan väitettä. Se vaatii aikaa ja julkaisutilaa. Jos joku haluaa perehtyä asiaan lähemmin, kerron miksi väite pitää paikkansa. Se maksaa 700 euroa tunnilta plus ALV. Ja pitää varautua 10–200 tunnin esitykseen koulutustasosta riippuen.

 

Koska sähkön tuottajilla on erilainen kustannusrakenne ja sähkön kysyntä reagoi laiskasti hinnan muutoksiin, kysynnän kasvu painaa voimakkaasti ylisuuriin voittoihin.  Alla on hyvin yleistävä esitys.

 

 

PYLVÄS I: Sähkön hinnan muodostus. Lähtökohta on tuotannon yksikkökustannukset. Siihen lisätään arvonlisävero ja muut tuoteverot. Tämän päälle pannaan voitto.

PYLVÄS II: Venäjän energiahanojen kiinni vääntäminen vuoksi kuvion yritykselle tulee YLIMÄÄRÄISTÄ VOITTOA, koska hinta sähköpörssissä määräytyy tuottajien mukaan, joilla on korkeimmat kustannukset. Näin minulle on kerrottu. Esitykseen voi panna mielensä mukaan kustannusten nousua kaikilla tuottajilla. Mutta, miksi Suomessa sähkön tuotantokustannukset nousisivat?

PYLVÄS III: Tuoteveroja (arvonlisävero ja muut) lasketaan. Hinta pysyy ennallaan, koska se määräytyy sähköpörssissä, johon vaikuttaa ulkoiset hinnan nousut. VOITTO KASVAA.

PYLVÄS IV: EI LASKETA ARVONLISÄVEROA, VAAN VEROTETAAN LISÄVOITTO POIS. Lisävoittoveroa sanotaan Windfall Taxiksi. En tiedä, mitä nimeä suomen kielessä käytetään. Sähkön hinta ei muutu.

PYLVÄS V: Annetaan Windfal Tax tukena sitä tarvitseville. Eihän kaikki joudu perikatoon sähkön hinnan noustessa. Nyt on ”sotatila” pääministeri Marinin mukaan, joten kiristetään vyötä, kunnes ”Marinilaisen Suuren Isänmaallisen Sotatilan Voiton Päivä” koittaa. Tämä toimii hitaasti valtion tulopuolella, mutta tilkitsee myöhemmin budjetin menoreikiä.

 

Kuten sanoin esitys on suurpiirteinen, mutta erittäin hyvin suuntaa antava. Kustannuksetkin saattavat muuttua ja hinnan nousu riippuu tarjonnan ja kysynnän muutoksista ja kysynnän hintajoustosta. Lukija voi mielensä mukaan spekuloida siirtelemällä kysyntä- ja tarjonta käyriä ja muuttamalla niiden kulmakertoimia.

 

Taitaa olla niin, että ylimääräinen voittovero ei esim. Fortumia miellytä. Pitäähän meidän heidän mielestään osallistua Uniper-Venäjä seikkailujen tappion kattamiseen ylisuurien voittojen muodossa. Seuratkaa energiayhtiöiden tulostiedotuksia.

 

Kokonaan toinen juttu on sähköpörssin toiminta. Hinta heiluu voimakkaasti vuorokauden aikana. Ongelma tiedetään ja ratkaisumahdollisuudetkin ovat tiedossa. Kuitenkin ratkaisujen toteuttaminen törmää jahkailuun. Helsingin Sanomien artikkeli 4.9.2022 on tästä esimerkki. Asiantuntijat kertovat: ”Sähkön hinta määräytyy tuottajan mukaan, jolla on korkeimmat kustannukset ja siten korkein hinta.” Sitten alkaa jahkailu. ”Sähkön hinta saataisiin alas, jos tehtäisiin………, mutta sitä ei voi tehdä, koska……..Sähkön hinta saataisiin alas, jos tehtäisiin………, mutta sitä ei voi tehdä, koska……..jne. jne.” Eikö asiantuntijoiden, jotka ilmeisesti antavat ohjeita päätöksentekijöille pitäisi suositella POIKKEUSTILANTEESSA voimakkaasti vaihtoehtoa, jonka haitalliset vaikutukset ovat mahdollisimman pienet. Mikä pyhä paikka se pörssi on, ettei sääntöjä voi muuttaa?

 

Nyt kehotetaan kotitalouksia säätelemään kulutusta pörssihintojen mukaan. On kuulemma olemassa laitteita, joilla kulutusta (lämmitystä, vesivaraajien käyttöä yms) voi kaukosäätää. Miksei valtiovalta ole lähettänyt kunnon ohjeita ja antanut ilmaiseksi vaadittavia laitteita tai kertonut, mistä säätelymekanismin voi netistä imuroida? Kotitalouksien kulutusosuus on noin 28 %. Muualla säätelyssä tulee ongelmia. Ei paperikoneita, sulatusuuneja yms. voi pysäyttää ja nappia painamalla pistää käyntiin. Kotitalouksillakin tulee ongelmia. Jos esimerkiksi omakotitalossa lämmitetään vain yöllä ja päivällä lämmön annetaan laskea, eikö kosteus kondensoidu rakenteisiin. Eikö tällöin meille tule homekoulujen lisäksi homekoteja?

 

Olisikohan esimerkiksi Saksan päättäjien pitänyt seurata Puolan tapahtumia? Hehän tuntevat paremmin venäläisten sielunmaiseman ja päällysmiesmentaliteetin (lue: sorto- ja alistamismentaliteetin). Seuraan melkein päivittäin TVP1 uutisia Wiadomoscia. Jo vuodesta 2005 siellä alettiin useamman kerran viikossa puhua Nordstream kaasuputkia vastaa. Sanoma kuului ”Venäläiset tulevat kiristämään kaasun ostajia kriisin tullessa.” Samalla Puola alkoi rakentaa kaasuputkea Baltic Pipe Norjan kaasukentille. Alkanut toimia. Täydessä toiminnassa vuoden lopulla. Myöhemmin rakennettiin LNG-terminaali ja nyt rakennetaan toista terminaalia. Kaasu tulee USA:sta ja Qatarista sekä Interconnector putkesta, joka yhdistää Liettuan ja Puolan. Muitakin putkia on suunnitteilla ja hiiltä poltetaan. Hinta on kuulemma korkeampi kuin venäläisen kaasun, mutta Puolan PiS-hallitus ei halunnut joutua Venäjän kiristämäksi kriisitilanteessa. Puolan läpi menee tietojeni mukaan putki Venäjältä Saksaan, mutta Puola ei ota kaasua siitä. En puutu muuhun PiS-puokueen toimintaan, jossa olisi toivomisen varaa.

 

Voi sitä vahingoniloa ja ilakointia saksalaisten kustannuksella, mitä Wiadomoscissa silloin tällöin nykyään on, kun Saksa on Venäjän peukaloruuvissa. Saksan energiapolitiikka on kokenut täydellisen haaksirikon. On ajettu alas ydinvoima ja hiilivoima. Nojaudutaan yhä enemmässä määrin maakaasuun ja uusiutuviin sähköntuotantotapoihin eli aurinkopaneeleihin ja tuulimyllyihin. Eikö ole ymmärretty säätövoimaongelmaa?  Eikö liittokansleri Merkel ymmärtänyt venäläis-putinalaista sielunelämää ja kiristysmentaliteettia? Hänhän oli elänyt miehittäjien kanssa kylkikylkeä vasten kuten naapurissa Puolassakin ja muissa Neuvostoliiton satelliittimaissa tehtiin. Minun tulkintani on, että saksalaiset halusivat riskeistä huolimatta ahneuksissaan halpaa öljyä ja kaasua Venäjältä. Ilmeisesti vanhan kansan suomalainen sananlasku ”Ahneella on ……..  loppu” ei ollut tuttu.

 

Nyt, kun puhutaan sähkön pörssihinnasta ja markkinamekanismista, tuli mieleeni 90-luvun alku. Istuin Tallinnassa reikäkorttiyhtiön saunassa eräiden Viron Tiedeakatemian osaston johtajien kanssa. Lauteilla eräs istuja sanoi. ”Kun nyt Viron talous vapautuu ja saamme kapitalistisen systeemin, elintaso nousee.” Kysyin ”Kuinka se tapahtuu?” Vastaus ”Kilpailu aina laskee hintoja ja lisää valikoimaa markkinoilla.”

 

Suomessakin vannottiin kilpailun nimiin. Taisi unohtua, että Suomen kaltaiselle pienelle taloudelle puhdas markkinatalous ei sovi, koska markkinoiden pienuuden takia markkinoilla hinnan määrääviä tuottajia on vain muutama energia-alalla, kaupan alalla jne. Eikö sähköverkkojen myynti ja siten luonnollisen yksityisen monopolin muodostaminen ole herättänyt päättäjiä huomaamaan, että yksityistäminen ja pörssiin meno sekä luonnollisten monopolien luominen johtaa ylisuuriin hintojen nousuun. Eikö kansalaisten ja maan kannalta elintärkeät toiminnat kannata pitää valtion hallinnassa?

 

Olen vankka markkinatalouden kannattaja, mutta jotain rajaa puuhastelussa pitää olla.

vilhomakela.fi

Facebook

 

.

 

 

 

+3
VilhoMakela
Perussuomalaiset Vantaa

Eläkkeellä. Enemmän tietoa www.vilhomakela.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu