Miksi nyt vasta herätään katastrofaaliseen taloudelliseen tilanteeseen?
MIKSI NYT VASTA HERÄTÄÄN KATASTROFAALISEEN TALOUDELLISEEN TILANTEESEEN?
Nyt vasta tämän hallituksen aikana on herätty huomaamaan, kuinka katastrofaalinen taloudellinen tilanne on. Mutta sehän oli nähtävissä vuosia sitten. Katsokaa kirjoitelmaani vuodelta 2019. Ja minä olen tavallinen tossunkuluttaja.
Panin tammikuussa 2019 Helsingin Sanomiin alla olevan ilmoituksen. Josko se herättäisi keskustelua.
Tapahtui vain, että esim. mainostelevision ” talousasiantuntija” ihmetteli, onko kyseessä Persusuomalaisten avaus. Eiköhän hänen olisi pitänyt keskittyä ilmoituksessa olevaan TALOUSASIAAN. Mutta ei. Näyttää nykyään olevan Talouselämä -lehdessä.
Miksi vasta nyt tapahtunut herääminen? Alla on lista nukkuneista hallituksista ennen Orpon hallitusta.
Hallitus | Aika |
Orpo | 20.6.2023 – |
Marin | 10.12.2019 – 20.6.2023 |
Rinne | 6.6.2019 – 10.12.2019 |
Sipilä | 29.5.2015 – 6.6.2019 |
Stubb | 24.6.2014 – 29.5.2015 |
Katainen | 22.6.2011 – 24.6.2014 |
Kiviniemi | 22.6.2010 – 22.6.2011 |
Vanhanen II | 19.4.2007 – 22.6.2010 |
Kataisen tilkkutäkkihallitus ei voinut tehdä talouden vaatimia uudistuksia. Sehän oli Vihreiden ja Vasemmistoliiton panttivankina. Nehän jarruttivat kaikkia esitettyjä uudistuksia. Minun tulkintani on, että Kataisen piti päästä komissaariksi, joten hänelle kelpasi mikä hallituspohja tahansa. Yleisesti ottaen, Kokoomuksessa puhutaan usein ”Isänmaan Edusta”, mutta minusta tuntuu usein, että ”Oma Etu” on päämäärä.
Stubbin hallitus sekoili ja jopa äänesti omia esityksiään vastaan!!
Sipilän hallitus koetti saada työmarkkinauudistuksia aikaan, mutta joutui luopumaan Senaatintorilla olleiden hulinoiden takia. SAK:n puheenjohtaja Lyly nosti jopa keltaisen kortin hallituksen toimenpiteitä vastaan. Nyt kansanedustaja. En ole huomannut, että hän olisi tehnyt mitään järkeviä vastaehdotuksia hallituksen esityksille. Mutta ole myöskään heilutellut keltaista korttia istuntosalissa.
Marinin hallitus nukkui silmät auki ja ei nähnyt todellista tilannetta. Tämä johtuu siitä, että hallituksen jäsenten koulutuksella ei ymmärretä, kuinka talous toimii. Tämä pätee myös Eduskunnassa oleviin kansanedustajiin. Ei pystytä tulkitsemaan edes yksikertaisia aikasarjagraafeja. Viimeinen kyselytunti oli kaikessa karmeudessaan huvittava. Yksi edustaja puhui ”lukoista ja avaimista”. Mitähän tälläkin tarkoitetaan? Toinen kansanedustaja kertoi ”Tältä maalta on loppumassa rahat, Jos suuntaa ei muuteta, edessä on Suomen vararikko……. Emme leikkaa keltään. Emme kiristä työn ja yrittäjien verotusta……” Samalla hän puhui velkaongelmasta. Kysymys: Ymmärtääköhän hän, miten velkaongelma ratkaistaan talouskasvun avulla. Pitäisi hallita velkayhtälö ja Solowin kasvumalli. Voin opettaa ja ohjata tähän teoriakehikkoon. Hinta 700 euroa tunti plus ALV. Toinen lausahteli sanalaskuja tyyliin ”Parempi laiha sopimus kuin lihava riita” jne. Yleistä jorinaa, joka johtuu heidän heikkoon koulutukseensa talousasioiden suhteen. Katsokaa heidän CV:tä verkosta. Varsinainen sirkus oli koronakriisin hoito. Vieläkään ei ole selvillä, ketä asiantuntijoita hallitus kuunteli, kun teki koronaan liittyviä päätöksiä: koko Uusimaa suljettiin, koululaiset ajettiin kotiin ilman mahdollisuutta kunnon etäopetukseen jne. Pitäisiköhän meilläkin pitää Britannian ja Puolan tapaan julkisia kuulemisia, joissa kysytään, MITÄ TULI TEHTYÄ JA MIHIN PÄÄTÖKSET PERUSTUIVAT?
Mitä pitäisi tehdä ja mitkä selittävä pitkän laman? Minun määritelmässäni lama on sama kuin havaitun bruttokansantuotteen pysyminen trendin alapuolella. Yksi tekijä on kiinteä valuuttakurssi ja siihen liittyvä sopeutumaton palkkapolitiikka. Katsokaa kirjoitelmaa vuodelta 2019.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/vilhomakela/276174-suomi-on-euroloukussa/
Toinen tekijä on työmarkkinoiden ”rakenne”. Katsokaa kirjoitelmaa vuodelta 2019.
Ja myös kirjoitelma vuodelta 2019.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/vilhomakela/273652-kyse-on-taloudesta-toopet/
Eniten minua häiritsee korvia huumaava hiljaisuus tutkimuslaitoksissa ja Yliopistojen Kansantaloustieteen laitoksilla. Ei ole ainakaan minun tietooni tullut kunnon selvityksiä kiinteän valuuttakurssin (EUROn) vaikutuksesta talouteen ja miksi talouskasvu on laantunut. Antakaa minulle 5 – 30 miljoonaa euroa ja kasaan ryhmän, joka pystyy kunnon analyysiin, joiden pitäisi olla talouden rakenteiden uudistamisien taustalla. Uudistusten aikaansaamien muutosten suunta on helposti analysoitavissa. Ongelma on määrällisten muutosten ennakointi. Se vaatii rahaa, koska en kelpuuttaisi yhtään Suomessa olevissa tutkimuslaitoksessa tai muissa taloudellisissa instituutiossa olevaa ryhmääni. On jonkinlaista kokemusta työaikana heidän kyvyistään. Pitää mennä ulkomaille haalimaan pätevää väkeä. Omat tietoni ovat jo ruosteessa ja tilastot sekä tietokoneohjelmat vaativat rahaa. Tiedän kuitenkin, mihin asioihin pitää keskittyä. Työ veisi noin 2 vuotta, koska ryhmän kokoaminen vie aikaa ja koska ryhmän jäsenten pitäisi myös paneutua Suomen talouden institutionaalisiin rakenteisiin, jotka eroavat muista maista. Ennen rahoituksen hyväksymistä, haluan tunnustella, onko tarpeeksi rohkeita ja kyvykkäitä naisia ja miehiä alkamaan selvitystyötä, analyysiä ja ehdotuksia talouskasvun ja velkaongelman ratkaisemiseksi KIINTEÄN valuuttakurssin tapauksessa. Rahoitusta odotellessa menen kävelyllä.
Vilho Mäkelä Senior
vilhomakela.fi
Ja muutama vain pienien ryhmien jäsenille avoimet kanavat.
Ei mitään heräämistä ole tapahtunut. Nykyinen hallitus jakaa rahaa mm. Ukrainan sotaan loputtomasti.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka paljon sinne on jaettu? Onko annetulla avulla työllisyysvaikutus? Entä yleensä turvallisuus? Putin aloitti tuhoamisodan YKSIPUOLISESTI. Haluatteko, että Putin saa tahtonsa läpi? Kuka olisi senjälkeen suraava? Katsokaa graafeja ja vetäkää omat johtopäätökset, mikä on Ukrainan avun suhde velan kasvuun.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten totesin, heräämistä ei ole tapahtunut. Teidän persujen kautta vain pahempaa tulossa.
Ilmoita asiaton viesti
Voisitteko ystävällisesti kertoa, kuinka talouskasvu saadaan aikaiseksi? Lakatkaa yleinen mitään sanomaton jorina. Keskustelu Teidän kaltaisten kanssa johtaa yleensä mutapainiin. Minulla on siitäkin kokemuksia työpaikoissakin Tampereen yliopistossa ja Helsingin Kauppakorkeakoulussa. Jotkut opiskelijat eivät omanneet tarpeeksi tietoa pystyäkseen taloudelliseen keskusteluun. Joutui joskus ”juupas-eipäs” mutapainiin.
Ilmoita asiaton viesti
Talouskasvua saadaan aikaiseksi, kun sitä haluavat käyttävät ylintä päätäntävaltaa. Nyt Suomessa ylintä päätäntävaltaa käyttää EU, jonka tavoite on näivettää kansallisvaltiot, jotta saavat ne valtaansa. Perussuomalaiset kannattavat EU:ta, natoa ja euroa, joten he eivät pysty Suomen suuntaa muuttaa. Ruotsin talous on toisella tolalla, kun heillä on oma valuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Pelkällä ”tahdolla” ei asioita hoideta. Eräs henkilö kuvaa tilannetta tankkerilla, jossa on iso uima-allas ja siellä soutuu ”päättäja” haluten johonkin suuntaan. Kuitenkin tankkeri menee tiettyyn suuntaan välittämättä soutajasta eli taloudella on lainalaisuuksia, joita on turha yrittää ”tahdon” voimalla rikkoa. Kyllä päätöksiä voidaan tehdä, mutta saadaanko haluttu lopputulos, on toinen asia. Katsokaa, mitä tapahtui Neuvostoliitolle. Se romahti, kun ei uskottu talouden lainalaisuuksiin, jotka riippuvat ihmisten tunteista (hyötyteoria) ja fysiikan sekä kemian lainalaisuuksista(tuotantofunktio, rajatuottavuus jne). Että näin on näreet!
Ilmoita asiaton viesti
”Kuinka paljon sinne on jaettu?” Suomesta 2,5 miljardia euroa. ”Onko annetulla avulla työllisyysvaikutus?” Ei ole. ”Entä yleensä turvallisuus?” Tuosta voidaan olla montaa mieltä, eikä kukaan tiedä totuutta. Paitsi ehkä Putin. Siksi kysymys on hölmö.
Ilmoita asiaton viesti
Oletteko selvillä, kuinka näitä apueuroja lasketaan? Mikä on vanhan tykin hinta? Mikä on vanhan panssarivaunun hinta? Mikä on ammusten hinta: tuotantokustannus vai jokin hihasta vedetty markkinahinta. Katsokaa Viroa, josta minulla on jotakin tietoa. Viro antoi Ukrainalle vanhoja ”romuja” ja veti hinnat hihasta. Sai avun näyttämään euromääräisesti suurelta. Viron pääministeri meni Brysseliin ja kertoi, että avun vuoksi Viron puolustukyky on laskenut. Vaati Brysselistä rahaa uusien ostoon. En tiedä, kuinka paljon. Mutta ostivat Turkista noin 230 Pasin kaltaisia panssaroituja ajoneuvoja Eli Viro uusi kalustoaan Brysselin rahoilla ja vaihtoi vanhat ”romut” uusiin. Että näin.
Kyllähän mm. ammustuoannon lisäys vaatii myös työntekijöitä. Luultavasti työllisyysvaikutus on pientä.
Turvallisuus, jota väitätte ”hölmöksi kysymykseksi”. Katsokaa historiaa. Herr Hitler valtasi maapaloja yhden toisensa jälkeen ennen kuin lännessä herättiin ja raja tuli vastaan 1939. Ette taida olla selvillä, mitä itä-naapurissa tapahtuu ja mihin se valmistautuu. Kannattaisiko seurata BBC:tä, FR24:ää, DW:tä jne ja lukea ulkomaisia lehtiä. Sieltä saa aivan eri kuvan tapahtumista kuin YLEn ja MTV:n uutisista. Ai niin, sehän vaatii kielitaioa, jota kaikilla ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Onpa vihan täyttämä kirjoitus. Tuli joskus asuttua Yhdysvalloissa, mutta ummikkona siellä tietenkin olin. Mieti mitä kirjoitat.
Vanhan poistamisen korvaaminen tietenkin maksaa uuden hankintahinnan. Kirjanpidossa on sitten eri tapoja. Fi-fo taitaa olla yleisin. Se on kuitenkin kirjanpidollinen arvo. Kirjanpidollinen arvo taas on verotuksen pohja, ei todellista arvoa kuvaava. Esimerkiksi poistot ja arvon alenemiset. Ei kuvaa todellista arvoa.
Tuossahan itse vastaat. Viro sai kusetettua vanhojen tilalle uudet, mutta kulut ovat nuo uudet. Niinhän tuossa itsekin kerrot.
Ammustuotannon kasvussa ei työpaikat lisäänny edes mainittavaksi asti. Luulisi sinun se taloustieteilijänä tietävän. Unohdat kokonaan, että tuo tuotanto on automatisoitu. Ei ammustuotantoa nykyään tehdä käsityönä! Esim. siirtyminen yhdestä vuorosta kahteen, lisää tehtaan tuotannossa vähän työpaikkoja, mutta ei muualla. Ja sielläkin valvonnassa yksittäisiä työpaikkoja. Esim. trukkikuskeja kuljettamaan valmiita tuotteita varastoon on koko ajan vähemmän. Sitä se automatiikka tuottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä vihaa kommentissani oli? Vihareaktio tuli joiltakin opiskelijoiltakin, kun sanoin ”Olisi parasta perehtyä asiaan ja teoriaan ennen kuin kirjoittelee ja puhuu mitään”. Kannattaisikohan Teidän perehtyä kirjoitusten graafeihin ja teoriaan. En jatka mutapainia Teidän kanssanne enää pitemmälle.
Ilmoita asiaton viesti
Kyvyttömyytesi argumentoida kestävästi esittämääni, osoittaa Sinun heikkouden.
”En jatka mutapainia Teidän kanssanne enää pitemmälle.” Faktojen esittäminen huonoihin väitteisiisi, on mutapainia. Kirjoittamasi osoittaa, että olen osoittanut sinun olevan väärässä, mutta et sitä pysty myöntämään. Voi sitä noinkin toimia.
Hyvät jatkot myös sinnekin päin.
Ilmoita asiaton viesti
Selvä. Olen aina väärässä. Pyydän kohteliaimmin anteeksi tietämättömyyttäni faktojen suhteen. Ja anteeksi nyt paljon, jos olen häirinnyt Teidän mielenrauhaanne. Häpeän syvästi käytöstäni. Over and out.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan vaan mutuilen vastausveikkauksia otsikon kysymykseen.
1) Optimismi myy politiikassakin
2) Talousviisautta ei ole jaettu kaikille
3) Joku hyötyy positiiviseksi viritetyistä talousennusteista?
Jos vielä huomautan tuosta ilmoituksesta, niin eihän tuollaista ”pahanilmanlintua” moni edes uskalla äänestää. Toki se nyt todistaa, että blogisti Mäkelä oli oikeassa jo vuosia sitten, mutta 1…3.
Ilmoita asiaton viesti
En ollut ehdokkaana. Että näin. Talousviisautta saa opiskelemalla, joka on melkein ilmaista Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen eduskunnassa kukaan ei uskalla sanoa ääneen mistä tämä talouden alamäki johtuu, luulisi että kun titteli on kansanedustaja niin jo tuon tittelin takia jonkun pitäisi sanoa totuus ääneen, siellä kuitenkin 200 henkilöä kovalla palkalla istuu.
Ilmoita asiaton viesti
Miten he pystyvät sanomaan ”totuuden”, kun suurin osa ei ymmärrä talouden toiminnasta mitään. Katsokaa kansanedustajien CV:tä ja Eduskunnan kyselytunteja. Vetäkää omat johtopäätökset heidan talousosaamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on ostovoima laskenut mm. huonon energia- ja ulkopolitiikan takia ja jos kansalla ei ole ostovoimaa ja työpaikkoja se ei tiedä hyvää maan taloudelle.
Ilmoita asiaton viesti
KYSE ON TALOUSKASVUSTA. Pitää ymmärtää Solowin kasvumalli, kiinteään valuuttakurssiin liittyvät ongelmat ja velkayhtälö. Miten ulkopolitiikka liittyy talouskasvuun, julkiseen velkaan, …..?
Ilmoita asiaton viesti
Mutta miten tuo Solowin kasvumalli liittyy siihen, että Suomi on tuhonnut talouttaan ja ostovoimaa huonolla energia- ja ulkopolitiikalla? Eikö perusasiat pitäisi ensin korjata, että talouden saa nousuun? Itse en väitä olevani mikään talousasiantuntija, mutta maalaisjärkeä yritän parhaani mukaan käyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmoita asiaton viesti
Byrokraatit ovat lisäksi saaneet työn tekemisen tehottomaksi lisäämällä paljon ns. oheistehtäviä, jotka eivät liity itse perustehtävään. Koko yhteiskunta käy paljolti tämän johdosta vajaateholla. Esimerkiksi terveydenhuollossa hoito ei ole parantunut yhtään vaikka oheistehtäviä on lisätty roimasti. Toisinpäin on käynyt. Kehnot ja hitaat tietojärjestelmät ovat piste i:n päälle. Kun tällainen kehitys tapahtuu koko yhteiskunnassa tuloksena on jossain vaiheessa romahdus.
Ilmoita asiaton viesti
Nita, moni on tehnyt noissa hyvät rahat. Eikä kyse ole osaamattomuudesta, päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä terveydenhoidon järjestelyistä. Kuitenkin lahtitietojen parusteella hoitohenkilökunnan aika menee raportointiin jne.
Toinen asia on tietojärjestelmät. Apotin kanssa taitaa olla ongelmia lehtitietojen perusteella. Olin takavuosina leikkauksessa. Huoneeseen tuli lääkäri työntäen ”kärryä” jossa oli tietokoneen näyttö. Takavuosina vuoteen päädyssä oli paperinen läpyskä, josta näki kertaheitolla lämmön ja muut tärkeät tiedot. Nyt lääkäri rullasi ruutua ylös ja alas. Minulla ainakin oli ongelmia tietokoneen ruudun kanssa, kun tein luentomonisteita. Kun rullaa ylöspäin, ei aina muista, mitä siellä oli. Piti monistaa useampi sivi PAPERILLE ja panna sivut pöydälle, jotta ei toistaisi asiaa, ettei argumentointi katkeaisi jne. Tietokonehan on lasku- ja kirjoituskone, englanniksi COMPUTER.
Olin aikanaan Tampereen yliopistossa ensimmäisillä ATK kurssilla. Luennoitsija aloitti ”Nyt on tullut titetokoneita. Se on idootti eli se ei pysty tekemään itse mitään. Jos sitä vastapäätä oleva ihminenkin on idiootti, homma menee pieleen.” Tällä hän tahtoi sanoa, että tietokonen on apuväline, jonka hyödyllisyys riippuu käyttäjästä. Olen korostanut tätä jälkipolvellekin, jotka työskentelevät peliteollisuudessa ja tietokoneen raudan ja ohjelmoinnin parissa. Paperi ja kynä on vielä joissakin tapauksissä korvaamaton yhdistelmä. Nykyään tietokoneen avulla tehdään jopa tenttejä ja opiskelijat taistelevat graafisten ohjelmien ja matematiikkatyökalujen kanssa. Aikaa menee hukkaan. Ainakin Helsingin yliopistossa teoreettisen fysiikan opiskelijat naureskelevat tälle. Kynällä ja paperilla saa esityksen tehtyä nopeammin.
Aikoinaan lehtitietojen mukaan lääkintähenkilökunta taisteli tietokoneiden kanssa, kun niiden ohjelmat olivat niin kehnoja. Onko nykyäänkin näin?
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä pointteja. Muutenkin tuntuu hullulta kun meillä terveyskeskuksia suljetaan, että voidaan ostaa aseita. Kaiken lisäksi 1500 hoitajaa jätti hoitoalan mRNA-pakkopiikitysten takia, siinäkin menetettiin valtava määrä ammattitaitoa sekä rahaa, sillä se maksaa aika lailla kun 1500 uutta hoitajaa koulutetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai ulkopolitiikka liittyy talouskasvuun ja julkiseen velkaan! Esim. Ukrainan tukeminen on suoraan velkarahalla rahoitettua. Samalla tuo raha on pois kasvua lisäävistä alueista.
Vähän kansantaloustieteitä yliopistolla opiskelin ja teoriat ovat kauniita. Todellisuuden kohdatessaan ne eivät sellaisenaan toimi. Antavat hyvän pohjan, mutta eivät ole ratkaisu. Siihen syynä on… ihminen.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan tukeminen on turvallisuuspolitiikkaa, mutta kutsuttakoon sitä ulkopolitiikaksi. Ei haittaa. Mitä ovat suuruusluokat?Kuinka euromääräiset tuet Ukrainalle lasketaan? katsokaa yllä kommenntia Virosta.
”Syynä on ihminen”: katsokaa tankkeri-kommenttia yllä. Kuinkahan paljon sitä on tullut opiskeltua. Paruskurssi ei riitä. Jotta pystyisi kunnon analyysiin, vaaditaan 5-8 vuotta. Minä ainakin huomaan virheet talousuutisissa, koska olen saanut hyvän koulutuksen. Suosittelen lämpimästi 5-8vuoden opiskelua.
Ilmoita asiaton viesti
Taloustieteissä ei tietääkseni opeteta turvallisuus- ja ulkopolitiikkaa.
Joten tulit juuri todenneeksi, että et mielestäsi ymmärrä mitä kirjoitat. Voi sitä noinkin toimia.
Ilmoita asiaton viesti
No, Tehän voitte sivistää minua näiden asioiden suhteen. Kaikki kunnon tieto on tervetullutta. Siitä vaan toimeen.
Ja tietenkään en ymmärrä mitä kirjoitan. Siitä minulle on huomautellut muutama Nobelin taloustieteen palkinnon saaja, Yhdysvaltojen valtiovarainministeri ja muutkin.
Ilmoita asiaton viesti
Millä lailla se on turvallisuuspolitiikkaa? Parempaa turvallisuuspolitiikkaa olisi sellainen politiikka joka sotia vähentäisi. Esimerkiksi Suomikin olisi heti helmikuussa 2022 voinut alkaa toimia rauhanvälittäjänä, mutta sen sijaan Niinistö lensikin heti ensimmäiseksi Amerikkaan.
Jos Suomi ja muutama muu maa olisi alkanut heti aktiivisesti rauhaa ajamaan niin rauha Ukrainaan olisi todennäköisesti jo keväällä 2022 tullut. Nythän kävi niin, että Boris Johnson kävi estämässä rauhansopimuksen Ukrainaan keväällä 2022, tuostakaan ei poliitikkomme ole mitään puhuneet. Jos tuossa olisi ollut muutaman maan paine päällä tehdä rauha, niin lopputulos olisi ollut todennäköisesti paljon parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tässä kukaan ole vasta nyt herännyt valtion surkeaan taloustilanteeseen, ovathan perussuomalaiset puhuneet ja varoitelleet tästä vuosikausia. Siksi kansa äänestikin heidät hallitukseen, jotta sille asialle tehtäisiin jotain. Mutta näyttää kyvyt olevan aivan vastaavat kuin muillakin puolueilla, velkaantuminen vain lisääntyy.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se on. Muut eivät halunneet aukaista silmiään, koska eivät ymmärrä graafisen esityksen päälle, eivät hallitsee taloustermejä (kuten mikä ero on reaalisella, noiminaalisella ja potentiaalisella bruttokansatuotteella), eivät hallitse talouskasvun teorioita jne jne Ja olisivat joutuneet pohtimaan, mikä vaikutus kiinteällä valuuttakurssilla ja siihen liittyvällä huonolla palkkkapolitiikalla on mm. työllisyyteen. Eurosidonnaisuushan on tabu. Etelärannassa ei hiiskahdetakaan euron huonoista puolista, koska ajoivat entisen pääministeri Lipposen ja entisen valtiovarainministeri Niinistö avulla käytännön järjestelyt. Olen melko varma, että he eivät pystyneet arvioimaan seurauksia, kun markka sidottiin euroon, joka on Suomen kannalta kiinteä valuuttakurssi. Heidän kopulutustaustansa ei arviointiin riitä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaupunkeissa ei kasva edes kastemadot,kela kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
30 miljoonalla kuka tahansa tuottaa talousraportin, eikä tarvitse edes pitää paikkaansa tänäpäivänä, aina voi vedota ettei otettu kaikkia muuttujia huomioon, tai jotain yllättävää tapahtui.
Hieman närästää että palkkoja pidetään syynä, vaikka mentiin 0-korotuksilla se 10 vuotta ja kiky todettiin tehottomaksi, talous ei parantunut, koska säästetyt eurot eivät mennetkään investointeihin vaan osinkoihin.
Luultavasti useampi 30 miljoonaa on käytetty generoimaan raportteja joiden kertoma totuus ei olekkaan lukijaa miellyttävä.
Ilmoita asiaton viesti
Koska meillä on menty 0-korotuksilla?
Ansiotasoindeksi 2000: 1 887
Ansiotasoindeksi 2023: 3 685
Yhtenäkään vuonna ei indeksi ole laskenut.
Lähde: Stat.fi
P.S. Koska Kiky todettiin tehottomaksi?
Sosialistithan purkivat sen heti kun tulivat valtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Palkat voi nousta muullakin tavalla kuin tes-korotuksilla kautta, 0% tesseissä oli muistaakseni sillon 20€/kk kertaluontoinen korotus useammin putkeen.
Tilastojen mukaan kiky laski tuottavuutta, se muutenkin osui alle 30% työväestä
Ilmoita asiaton viesti
Mikä kiky laski tuottavuutta? Eihän se edes ehtinyt vaikuttaa.
Muistaakseni ansiotasindeksi on tuplaantunut 2000 – 2023.
Ei siinä tarvita selityksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys on siitä, kuka pystyy tekemään hyvää ja huolellista työtä. Vain kouluttamattomat ylenkatsovat koulutusta. Ei asioita hoideta ”keittiötaloustieteen” avulla eli kun istuu keittiön pallilla ja pohtii ilman koulutusta asioita, sotkuahan siitä tulee.
Onko yhtälö P=ExK(wL)/Q tuttu? Tämä kertoo, kuinka palkkojen, tuottavuuden, valuuttakurssin ja katekertoimen muutokset liittyvät hintojen muutokseen ulkomaan valuutassa ilmoitettuna. Kun Suomessa tuotetun tuotteen tuotteen hinta nousee liikaa yli ulkomailla tuotetun tuotteen, oma tuote ei mene kaupaksi. Pohtikaa, mitkä yhtälössä on meidän päätäntävallan ulottumattomissa. Vain katekertoimen ja palkkojen joustot pelastaa tilanteen, kun kilpailukyky menee. Eiköhän se siitä selviä, kun pohtii yjtälön sanomaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulostaa ilkeältä kysymykseltä, mutta jos asia noin helppo todeta pähkinänkuoressa niin mihin se 30 miljoonaa menee?
Ilmoita asiaton viesti
Onko Teillä ongelmia luetun ymmärtämisen kanssa: ” Uudistusten aikaansaamien muutosten suunta on helposti analysoitavissa. Ongelma on määrällisten muutosten ennakointi. Se vaatii rahaa, koska en kelpuuttaisi yhtään Suomessa olevissa tutkimuslaitoksessa tai muissa taloudellisissa instituutiossa olevaa ryhmääni. On jonkinlaista kokemusta työaikana heidän kyvyistään. Pitää mennä ulkomaille haalimaan pätevää väkeä. Omat tietoni ovat jo ruosteessa ja tilastot sekä tietokoneohjelmat vaativat rahaa. Tiedän kuitenkin, mihin asioihin pitää keskittyä. Työ veisi noin 2 vuotta, koska ryhmän kokoaminen vie aikaa ja koska ryhmän jäsenten pitäisi myös paneutua Suomen talouden institutionaalisiin rakenteisiin, jotka eroavat muista maista.”
Eli tarvitaan rahaa, jotta saataisiin palkkattua henkilöitä, jotka hallitsevat teorian ja empiiriset tutkimusmenetelmät. Heille nämä asiat ovat helppoja. Huonon koulutuksen saaneilla asia on toisin. Ja myös minulla, koska iän myötä ja jatkuvan harjoittelun ja pohdintojen puutteen vuoksi taidot ovat hiukan ruosteessa. Nämä herrat, neidit ja rouvat eivät pienellä palkalla lähde tekemään selvitystä. Citibank, USA:n yliopistot jne jne pystyvät maksamaan enemmän. En osaa antaa tarkkaa rahamäärää, koska he eivät sitä kerro kysyttäessä. Tuliko asia täysin selväksi. Luultavasta Te lähtisitte alemmalla palkalla, mutta mikä on Teidän tiedon ja taidon taso. Joskus asiat on sanottava aika töykeästi, koska muutoin sanoma ei mene perille. En edes koeta olla ”mukava hymistelijä”, kun törmään huulen heittoon. Näitä on ihan tarpeeksi maassa FinlandCCP. Lähdenkin tästä muutaman tunnin päästä Pariisiin, jossa tapaa järkeviä ihmisiä. Over and out.
Ilmoita asiaton viesti
Sauli Niinistö itse myönsi, että 16 vuotta on Suomen talous polkenut paikoillaan, mutta yllättävän vähälle huomiolle tuokin lausunto mediassa jäi. Yhä edelleen Suomessa jaetaan jättiosinkoja ja maksetaan kovia erorahoja johtajille, eikä tähän asiaan eduskunnallakaan tunnu olevan halua puuttua. Luokkaerot kasvaa Suomessa entisestään tällä menolla.
Ilmoita asiaton viesti
Ketjussa on poistettuja kommentteja. Ne ovat minun. Jostakin syystä ne menivät väärään påaikkaan.
Ilmoita asiaton viesti