Miksi nyt vasta herätään katastrofaaliseen taloudelliseen tilanteeseen?

MIKSI NYT VASTA HERÄTÄÄN KATASTROFAALISEEN TALOUDELLISEEN TILANTEESEEN?

 

Nyt vasta tämän hallituksen aikana on herätty huomaamaan, kuinka katastrofaalinen taloudellinen tilanne on. Mutta sehän oli nähtävissä vuosia sitten. Katsokaa kirjoitelmaani vuodelta 2019. Ja minä olen tavallinen tossunkuluttaja.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/vilhomakela/268962-suomi-on-taloushistoriansa-syvimmassa-lamassa-tulevaisuus-nayttaa-synkalta/

Panin tammikuussa 2019 Helsingin Sanomiin alla olevan ilmoituksen. Josko se herättäisi keskustelua.

 

Tapahtui vain, että esim. mainostelevision ” talousasiantuntija” ihmetteli, onko kyseessä Persusuomalaisten avaus. Eiköhän hänen olisi pitänyt keskittyä ilmoituksessa olevaan TALOUSASIAAN. Mutta ei. Näyttää nykyään olevan Talouselämä -lehdessä.

Miksi vasta nyt tapahtunut herääminen? Alla on lista nukkuneista hallituksista ennen Orpon hallitusta.

Hallitus   Aika
Orpo 20.6.2023 –
Marin 10.12.2019 – 20.6.2023
Rinne 6.6.2019 – 10.12.2019
Sipilä 29.5.2015 – 6.6.2019
Stubb 24.6.2014 – 29.5.2015
Katainen 22.6.2011 – 24.6.2014
Kiviniemi 22.6.2010 – 22.6.2011
Vanhanen II 19.4.2007 – 22.6.2010

 

Kataisen tilkkutäkkihallitus ei voinut tehdä talouden vaatimia uudistuksia. Sehän oli Vihreiden ja Vasemmistoliiton panttivankina. Nehän jarruttivat kaikkia esitettyjä uudistuksia. Minun tulkintani on, että  Kataisen piti päästä komissaariksi, joten hänelle kelpasi mikä hallituspohja tahansa. Yleisesti ottaen, Kokoomuksessa puhutaan usein ”Isänmaan Edusta”, mutta minusta tuntuu usein, että ”Oma Etu” on päämäärä.

 

Stubbin hallitus sekoili ja jopa äänesti omia esityksiään vastaan!!

 

Sipilän hallitus koetti saada työmarkkinauudistuksia aikaan, mutta joutui luopumaan Senaatintorilla olleiden hulinoiden takia. SAK:n puheenjohtaja Lyly nosti jopa keltaisen kortin hallituksen toimenpiteitä vastaan. Nyt kansanedustaja. En ole huomannut, että hän olisi tehnyt mitään järkeviä vastaehdotuksia hallituksen esityksille. Mutta ole myöskään heilutellut keltaista korttia istuntosalissa.

 

Marinin hallitus nukkui silmät auki ja ei nähnyt todellista tilannetta. Tämä johtuu siitä, että hallituksen jäsenten koulutuksella ei ymmärretä, kuinka talous toimii. Tämä pätee myös Eduskunnassa oleviin kansanedustajiin. Ei pystytä tulkitsemaan edes yksikertaisia aikasarjagraafeja. Viimeinen kyselytunti oli kaikessa karmeudessaan huvittava. Yksi edustaja puhui ”lukoista ja avaimista”. Mitähän tälläkin tarkoitetaan?  Toinen kansanedustaja kertoi ”Tältä maalta on loppumassa rahat, Jos suuntaa ei muuteta, edessä on Suomen vararikko……. Emme leikkaa keltään. Emme kiristä työn ja yrittäjien verotusta……” Samalla hän puhui velkaongelmasta. Kysymys: Ymmärtääköhän hän, miten velkaongelma ratkaistaan talouskasvun avulla. Pitäisi hallita velkayhtälö ja  Solowin kasvumalli. Voin opettaa ja ohjata tähän teoriakehikkoon. Hinta 700 euroa tunti plus ALV.  Toinen lausahteli sanalaskuja tyyliin ”Parempi laiha sopimus kuin lihava riita” jne. Yleistä jorinaa, joka johtuu heidän heikkoon koulutukseensa talousasioiden suhteen.  Katsokaa heidän CV:tä verkosta. Varsinainen sirkus oli koronakriisin hoito. Vieläkään ei ole selvillä, ketä asiantuntijoita hallitus kuunteli, kun teki koronaan liittyviä päätöksiä: koko Uusimaa suljettiin, koululaiset ajettiin kotiin ilman mahdollisuutta kunnon etäopetukseen jne. Pitäisiköhän meilläkin pitää Britannian ja Puolan tapaan julkisia kuulemisia, joissa kysytään, MITÄ TULI TEHTYÄ JA MIHIN PÄÄTÖKSET PERUSTUIVAT?

 

Mitä pitäisi tehdä ja mitkä selittävä pitkän laman? Minun määritelmässäni lama on sama kuin havaitun bruttokansantuotteen pysyminen trendin alapuolella. Yksi tekijä on kiinteä valuuttakurssi ja siihen liittyvä sopeutumaton palkkapolitiikka. Katsokaa kirjoitelmaa vuodelta 2019.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/vilhomakela/276174-suomi-on-euroloukussa/

Toinen tekijä on työmarkkinoiden ”rakenne”. Katsokaa kirjoitelmaa vuodelta 2019.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/vilhomakela/270185-tyomarkkinauudistukset-ovat-duunarin-paras-ystava/

Ja myös kirjoitelma vuodelta 2019.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/vilhomakela/273652-kyse-on-taloudesta-toopet/

 

Eniten minua häiritsee korvia huumaava hiljaisuus tutkimuslaitoksissa ja Yliopistojen Kansantaloustieteen laitoksilla. Ei ole ainakaan minun tietooni tullut kunnon selvityksiä kiinteän valuuttakurssin (EUROn) vaikutuksesta talouteen ja miksi talouskasvu on laantunut. Antakaa minulle 5 – 30 miljoonaa euroa ja kasaan ryhmän, joka pystyy kunnon analyysiin, joiden pitäisi olla talouden rakenteiden uudistamisien taustalla. Uudistusten aikaansaamien muutosten suunta on helposti analysoitavissa. Ongelma on määrällisten muutosten ennakointi. Se vaatii rahaa, koska en kelpuuttaisi yhtään Suomessa olevissa tutkimuslaitoksessa tai muissa taloudellisissa instituutiossa olevaa ryhmääni. On jonkinlaista kokemusta työaikana heidän kyvyistään. Pitää mennä ulkomaille haalimaan pätevää väkeä. Omat tietoni ovat jo ruosteessa ja tilastot sekä tietokoneohjelmat vaativat rahaa. Tiedän kuitenkin, mihin asioihin pitää keskittyä. Työ veisi noin 2 vuotta, koska ryhmän kokoaminen vie aikaa ja koska ryhmän jäsenten pitäisi myös paneutua Suomen talouden institutionaalisiin rakenteisiin, jotka eroavat muista maista.  Ennen rahoituksen hyväksymistä, haluan tunnustella, onko tarpeeksi rohkeita ja kyvykkäitä naisia ja miehiä alkamaan selvitystyötä, analyysiä ja ehdotuksia talouskasvun ja velkaongelman ratkaisemiseksi KIINTEÄN valuuttakurssin tapauksessa. Rahoitusta odotellessa menen kävelyllä.

Vilho Mäkelä Senior

vilhomakela.fi

Facebook

Whatsapp

Ja muutama vain pienien ryhmien jäsenille avoimet kanavat.

 

VilhoMakela
Perussuomalaiset Vantaa

Eläkkeellä.
Enemmän tietoa www.vilhomakela.fi
Ja Facebookissakin on juttuja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu