Veteraanin keskusteluja

8.12.2019

Veteraanin keskusteluja

Muutama vuosi sitten kuoli äkillisesti Pravdan kirjeenvaihtaja ja Moskovan Pravdan päätoimittaja Vladimir Semenovitsh Markov. Muutama vuosi sitten hän kertoi minulle (S.G. Krjukov) keskusteluistaan kolmen NKP:n poliittisen toimikunnan jäsenen kanssa. Keskustelut koskivat Tadzhikistanin rakennusprojekteja, joista ei tullut koskaan valmista. Toinen keskustelu koski myöhempiä Neuvostoliiton johtajien valintoja.

  1. Eräässä Venäjän kansan patrioottisen liiton (NPSP) neuvottelukokouksessa Markovin puheenvuoron aikana NKP:n poliittisen toimikunnan entinen jäsen J. K. Ligatshov heitti paheksuvan repliikin. Markov kääntyi ja sanoi. ”Ja te Jegor Kuzjmitsh olisitte hiljaa mielipiteistänne. Ettekö juuri te hilannut Uralilta rakentajapahasen ja alkoholistin Jeltsinin; ettekö te yhdessä Solomentsevin kanssa keksineet alkoholinvastaisen kampanjan, jonka seurauksena aiheutettiin valtava vahinko taloudelle, pontikankeitto, narkomania ja myrkytykset lisääntyivät, jyrkästi samoin kuin kuolleisuus näistä syistä; eikö juuri teidän merkinannosta vanhuuden höperöksi tullut Gromyiko esittänyt Gorbatshovia maan korkeimmalle paikalle?” Vastauksena tähän Ligatshov kurtisti kumiaan ja vaikeni.
  2. Poliittisen toimikunnan jäsen Shelepin tapasi Markovin ja keskusteli pitkään hänen kanssaan. Shelepin kertoi Markoville pitkästä keskustelusta Stalinin kanssa ja pyysi julkaisemaan sen sanomalehdessä. Tästä keskustelusta Markov ymmärsi, että Shelepin ei tehnyt vaikutusta Staliniin ja että tämä mies ei ansaitse nostamista vastuulliselle paikalle. Sen vuoksi Markov ei julkaissut keskustelua. (Mutta miksi syntiä salata, eikö olisi parempi saattaa kaiken kansan arvioitavaksi nämä tärkeät toverit??) VH

Pjataja gazeta 8.10.2019

S.G. Krjukov

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu