Sopimukseton brexit entistä lähempänä

Englannin Työväenpuolue aloittaa Jerome Corbyn johdolla tänään (4.5.-19) viimeisen taiston sopimuksetonta eroa vastaan. Tavoite on oikea, mutta saavuttamaton. Ei ole sellaista sopimusta, jonka Englannin parlamentti voi hyväksyä erosopimukseksi. Utta ei millään ehditä neuvotella, ei varsinkaan, kun neuvottelijana on Boris Johnnson, jonka tavoiteena on ero EU:sta keinoista välittämättä ja sehän johtaa sopimuksettoman eroon.

Corby on alun alkaenkin toiminut brexitin suhteen hampaattomasti. Hän on ollut eron kannalla ja kaiketi on edelleen, mutta haluaa erosopimuksen. Käytettävissä ei ole kuin EU:n tarjous, joka on moneen kertaan Englannin parlamentissa hylätty, eikä se olisi sellaisenaan kelvannut Työväen puolueellekaan. Tässä tilanteessa Corby taistelee tuulimyllyjä vastaan.

Vaikka Johnnson mitä uhoaa, ei hän sopimusta saa aikaan. Uusi sopimus pitäisi neuvella kuukauden sisällä ja saada sille kaikkien EU:n jäsenmaiden hyväksyntä. Se ei ole mahdollista. Aika loppuu, vaikka tahtoa löytyisikin. Ainoa toivo on, että parlamentti kaikesta huolimatta pystyy päättämään EU:ssa pysymisen puolesta.

Tuskin sellaista puolueista irrallista päätöstä saadaan aikaa. Asiaa hankaloittaa erityisesti vielä se, että Johnnson on uhannut erolla niitä konservatiiveja, jotka toimivat hänen ehdotustaan vastaan. Toisaalta uhkapeliä pelaa Johnnnsonkin. Jos ero sittenkin kumoutuu, on se hänen poliittisen uransa loppu.

Niin voi käydä myös sopimuksettoman eron toteutuessa. Silloin britit juotuvat tosiasioiden eteen ja joka tapauksessa neuvottelemaan jatkosta hyvin monella tasolla. Rajatarkastukset tulleineen pitää jotenkin järjestää. Se tietää ruuhkia molempiin suuntiin. Pahiten se tuntuu elintarvikkeiden tuonnissa: Elintarvikkeista suurin osa on tuontitavaraa. Sen päälle hedelmät ovat herkästi pilaantuvia. Siinähän sitten syövät itse keittämäänsä soppaa.

viljoh9

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu