Boris Johnnson on hävinnyt pelinsä

Riippumatta siitä, miten brexitin lpulta käy, Boris Johnnson ei enää pitkään sinnittele Britannian pääministerinä. Hän hävisi heti ensimmäisessä äänestyksessä, jossa hallituksen kannatusta mitattiin, vaikka ei se suora epäluottamusäänestys ollutkaan. Noista lähtökohdista hän ei enää nouse varteen otettavaksi poliitikoksi. 

Johnnsonin neuvottelutaktiikka ei pure. Hänen ainoa valttinsa on ollut uhata sopimuksettomalla erolla, ellei saa parannuksia sopimukseen, joka EU:n kanssa on jo neuvoteltu, mutta jota Britannian parlamentti ei ole hyväksynyt. Sellaista lahjaa ei ole tulossa varsinkaan nyt, kun sopimuksen kannattajilla on takanaan parlamentin enemmistö.

Ei uhkailu olisi auttanut muutenkaan. Yksikään EU:n jäsenmaa ei ole vaatinut Britannian neuvoteluille jatkoaikaa. Antti Rinne muotoili tilanteen jokseenkin selkeästi, kun häneltä sitä kysyttiin. Jatkoajalle ei ole perusteita, ellei ole esitystä jonka pohjalta voidaan neuvotella. Tuon lausuman pohjalta on vain kaksi vaihtoehtoa. Britanian parlamentti hyväksyy moneen kertaan hylkäämänsä erosopimuksen ta ero tulee ilman sopimusta lokakuun lopussa.

Selkeästi todennäköisin on Britannia ero ilman sopimusta. Siitä taas syntyy tilanne, jossa Britannia nykyhallitus edustaa parlamentin vähemmistöä ja erohan siitä seuraa. Johnnsonia eivät auta uudet vaalitkaan, jotka hän on esittänyt pidettäväksi lokakuun 15 päivä. Niitä vaaleja ei tule. Siihen päätökseen tarvitaan parlamentin kahden kolmasosan enemmistö. Sellaista enemmistöä ei parlamentti tässä tilanteessa saa kasaan.

Ilkeästi voi todeta, että Johnnson saavuttaa eropäämääränsä, mutta ei lainkaan siten kuin on halunnut.  Eroon ajaudutaan, kun hallituksella ei ole johtajaa eikä suunnitelmaa mihinkään. Britit joutuvat aloittamaan lokakuun tavallaan nollatilanteesta erossa EU:sta. Pieni mahdollisuus on olemassa, että ero peruuntuu. Se edellyttää, että brittien parlamentti nielee EU:n kanssa neuvotellun ja moneen kertaan hylkäämänsä sopimuksen. Siinä järjen pitään mennä tunteen edelle. Se on yleisestikin hyvin vaikeaa. Nähtäväksi jää.

viljoh9

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu