Amerikkaa ohjaa rahademokratia
Uutisten mukaan osa Trumpin kannattajista on kääntynyt häntä vastaan. Syynä on se, että osa poliitikkojen rahoittajista on uhannut vetää tukensa pois niiltä, jotka kongressin äänestyksessä äänestivät Bidenin valintaa vastaan. Rahavalta on puhunut. Siinä toteutuu kirjaimellisesti sanonta: ”Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.”
Tällä kertaa rahan valtiaat ovat oikeassa. Trumpista on päästävä. Aitoa demokratiaa tuo ei kuitenkaan ole, kuten ei ole sekään, että moni entinen Trumpin kannattaja on joutunut uhkauksien kohteeksi. Paljon on myös niitä trumpilaisia, jotka pelkäävät seurauksia ja ovat sen vuoksi hiljaa.
Kokonaisuutena Amerikka on raharikkaiden hallinnassa. Taustalla he voivat ohjata USA:n lainsäädäntöä haluamakseen. Tilanteen pitäisi olla toisin päin. Poliitikkojen pitää pystyä valvomaan rahankäyttöä, eikä niin että rahan käyttäjät ohjaavat poliitikkoja.
En tiedä, onko olemassa keinoa, jolla rahan valta saadaan murrettua. Erityisen vaikeaa se on siksi, että reaalitaloudesta irtaantunutta virtuaalirahaa on maailmassa kaikkein eniten. Sen turvin laaditaan mitä ihmeellisimpiä sijoituspaketteja ja niiden johdannaisia. Se kaikki on arvotonta. Näennäinen arvo tulee siitä, että sijoituskohteilla, jotka sinällään ovat tyhjää. on joku odotutusarvo ja ihmiset uskovat sijoittavansa aidosti luotettavaan kohteeseen. En jatka pidempään. Tässä on kyllin ihmeteltävää.
Enpä tiedä minäkään kumpi on lopulta parempi: tuo Amerikan meininki vaiko meikäläinen puoluetuella elätetty niin ikään omalla tavallaan kansasta irrallinen järjestelmä.
X
Ilmoita asiaton viesti
Muistapa myös Suomen seteliselkärankaiset, kuten Veikko Vennamo heitä nimitti, jota loikkasivat SMP:stä perustamaan uuden puolueen, kun Kekkosen poikkeuslakia ajavat piirit heitä siihen houkuttelivat luvaten SMP:lle maksetun puoluetuen tuolle uudelle ryhmälle pikaisesti tätä tarkoitusta varten säädetyn lain mukaisesti, tietysti edellyttäen, että uusi puolue sitoutuu tulemaan poikkeuslain taakse.
Tämän selvempää rahanvaltaa tuskin mistään löytää.
Ilmoita asiaton viesti
Trumpista on haluttu eroon, koska hän ei oikein pysynyt rahavallan talutusnuorassa. Biden on tässä suhteessa paljon helpompi, koska hänellä ei taida enää olla mitään omia mielipiteitä. Ongelmana taitaa vain olla, että rahoitusta on tullut myös USA:n ulkopuolelta, Ukrainasta, Kiinasta jne.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä, toteutuuko aito demokratia missään. Kiinassa koko maa on yhden puolueen valvonnassa. Varallisuuskaan ei auta, jos sattuu olemaan eri mieltä Kiinan poliittisen johdon kanssa. Se on rikos, josta voi seurata kuolemantuomio, vankeus vähintään ja omaisuuden menetys.
Sitä samaa on Putin toteuttanut Venäjällä. Kilpailijat on raivattu tieltä joko tappamalla tai riistämällä heiltä omaisuus jonkin keksityn talousrikoksen vuoksi. Aika harvoin niitä tarvitsee edes keksiä, kun korruptio on maan tapa. Kysymys on vain siitä, kuka poltetaan varoittavana esimerkkinä ja kenen sallitaan luottohenkilönä jatkaa.
Arabimaat ovat oma lukunsa. Koko maa on tavallaan kuninkaan omaisuutta tai siten, kuten Iranissa, vallassa on uskonnollinen johtaja, jota maan johdon on toteltava. Kolmas malli on Egyptiläinen. Valtaa pitää presidentiksi nimetty diktaattori.
Kovasti pelkistettyjä nämä mallit ovat, mutta eivät pitkät selittelyt anna sen tarkempaa tilannekuvaa. Ydinsanoma hukkuu sanapaljouteen.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa Heinonen rahademokratiasta. Mietitäänpä eteenpäin hieman…. Trump kovisteli Kiinaa. Eikö totta. Piti sitä Venäjää selvästi suurempana uhkana. Kiinassa on maailman suurin yhtenäinen markkina-alue. Kiinalaisten elintaso/ostovoima ei vielä ole kovin korkea mutta kovaa vauhtia nousussa suurimmaksi osaksi velkavetoisen talouskasvun ansiosta. Ajatellaanpa jos Kiinan johto päättääkin, että koska Facebook, Twitter yms amerikkalaisomisteiset yhtiöt suljetaan ulos Kiinan markkinoilta koska ne eivät ole sulkeneet suurta eräältä suurisuiselta presidentiltä. Mitä tehdä mietitään ko yrityksissä. Vaihtoehto on sulkea suu suurisuulta tai tulla suljetuksi maailman suurimmalta markkinalta. Money talks.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista. Suunnilleen noin minäkin ajattelen. Kiitokset myös muille kommentoijille. Kaikki kommentit tähän avaukseeni ovat hyvin asiallisia.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy kyllä sanoa, että korvaan särähti aamulla tämä. Kun lähtee pirua karkuun tulee belsepuupi vastaan vai miten se menikään.
Maalituksen ja uhkailujen kohteiksi muuten joutuivat Trumpista luopuneet republikaanit, ainakin vielä muutama päivä sitten. Tiedä kuinka sitten karman laki lienee vaihtunut.
Ilmoita asiaton viesti
En kutsuisi amerikkalaista demokratiaa edes demokratiaksi sanan varsinaisessa merkityksessä vaikka pääministeri Sanna Marin (sd.) sitä vastikään siksi kutsuikin.
Ilmoita asiaton viesti
Pelkästään se, että maassa voidaan uhkailujen keskellä pitää vapaat vaalit, ei vielä ole demokratiaa. Amerikassa ehdokkaaksi pääsee ja valituksi tulevat ne, joilla on eniten rahaa käytössään. Se oli myös Obaman valinnan keskeisin peruste. Hän onnistui varojen keräyksessä. Omaa varallisuutta hänellä oli leikkiin lähtiessä hyvin vähän. Obama oli hyvä valinta, mutta Trump ei lähellekään, vaikka hän oli jo ennestään rikas ja rahankeräys sujui niin, että valituksi tuli. Sen jälkeen mikään ei enää sujunut, paitsi suuret puheet, joiden ydinsisältö oli: ”Luottakaa minuun.” Trump pysyy vallassa kautensa loppuun, mutta surkeaa näytöstä viimeiset päivät ovat.
Ilmoita asiaton viesti