Aktiivimallin mahdollisuudet

Viime päivinä on tuhlattu paljon aikaa sen arviointiin, miten paljon hallituksen kaavailema uusi työn hakemisen malli lisää työllisyyttä vai onko sekin vain työttömille asetettu uusi riesa. Työhakemuksia pitää tehdä 4-0 kuukaudessa, jotta säilyy järjestelmän piirissä.

Oma näkemykseni on, ettei järjestelmän tavoittena edes ole työpaikkojen isääminen. Sen tarkoituksena on nopeuttaa työn löytymistä niille, joiden osaaminen vastaa avoinna olevien työpaikkojen ammattitaitovaatimuksia. Syvänkin työttömyyden aikana on avoinna työpaikkoja, joihin ammattityövoimaa on vaikea löytää. Tähän ammattiapu auttaa. Uusia työpaikkoja se ei luo. Työllisyyttä järjestelmä parantaa siltä osin kuin sen avulla onnistutaan parantamaan työn tarjonnan ja työvoiman kohtaamista.

Työllisyyden parantaminen tässä globaalissa tilanteessa, jossa tehtaita nyt suljetaan on mahdottomuus. Todellinen työllisyyden koheneminen on mahdollista vasta sen jälkeen, kun yritykset alkavat investoimaan ja laajentamaan tuotantoaan.

Oppositio kinuaa kieli pitkällä hallitukselta päätöksiä, joilla työllistetään muutama 10 000 työntekijää tiettyyn päivämäärään mennessä. Sellaista ei mikään hallitus voi luvata tai voi, jos palataan 1960-luvulle, jolloin pääosin tehtiin teitä sinne, missä tarvittiin töitä. Se oli kovin tehotonta työllistämistä, kun ihmistyönä teetettiin paljon sellaista, mikä koneella olisi tullut edullisemmaksi, mutta yhtä työllistävää se ei olisi ollut.

Kun tiet aikoinaan valmistuivat, niitä myöten alkoi kiihtyvä muuttovirta Etelä-Suomeen ja Ruotsiin. Virta ei ole pysähtynyt vieläkään, vaikka Ruotsiin muutto on laantunut. Nyt muutetaan asutuskeskuksiin ja varsinaisen maaseudun asutus harvenee, vaikka mitä puhutaan maaseudun uudesta vetovoimasta.

Työtä on siellä, missä on tehtaita ja muuta liiketoimintaa. Suurten maaseutumarkettien aika on kuitenkin jo ohi. Nettikauppa valtaa alaa. Se ei työllistä kaupan työntekijöitä, vaan syrjäyttää heitä. Lisää työvoima tarvitaan tavaraliikenteen ohjauksessa ja pakkaamisessa. Elinkeinorakenne on jo muuttunut radikaalisti ja muuttuu koko ajan. Tähän muutokseen pitää pystyä vastaamaan.

viljoh9

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu