Aluevaalit ja ehtoja ehdokkaille

Ensimmäisten aluevaalien vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022. Vaalikampanjoinnin oli määrä alkaa 23.7.2021. Aluevaltuuston koko määräytyi hyvinvointialueen asukasluvun mukaan: 31.8.2021.

Rekisteri äänioikeutetuista ja samalla se millä hyvinvointialueella kukin voi äänioikeuttaan käyttää, julkistetaan 3.12.2021. Ehdokashakemukset pitää jättää aluevaalilautakunnalle viimeistään 14.12.2021 ennen klo 16.

Ehdokasasettelu ja ehdokkaiden numerot vahvistetaan 23.12.202. Äänioikeusrekisteri saa lainvoimaisuuden 11.1.2022. Ilmoittautuminen kotiäänestykseen päättyy: 11.1.2022 klo 16.

Ennakkoäänestys toteutetaan Suomessa 12. – 18.1.2022 ja ulkomailla 12. – 15.1.2022. Aluevaalien tulokset selviävät 26.1.2022 mennessä ja aluevaltuustot aloittavat työnsä: 1.3.2022.

Aluevaalien vaalikampanjoiden pitäisi jo olla hyvässä vauhdissa, mutta ei. Ainakaan minä ei tiedä yhtään ehdolle asettautunutta. Kiirettä pitää. Vaalipäivä on jo 23 tammikuuta. Aikaa on noin neljä kuukautta. Ei riitä, että ehdokkuus tulee julki vasta ehdokkaiden nimien julkistamisen jälkeen kuukautta ennen vaaleja.

Tällä menolla vaalit jäävät laimeiksi ja hämäräksi jää, miten ehdokkaat aikovat tehtäväänsä hoitaa. Kuitenkin valituiksi tulleilla on vastuu koko hyvinvointialueen tervydenhoidosta.

Yksi asia pitäisi olla jokaiselle ehdokkaalle selvä. Hyvinvointialueen terveydenhoitoa pitää uudistaa. Hoitoja pitää keskittää suurempiin täydemmän palvelun yksiköihin. Useat pienet palveluyksiköt ovat vain haitaksi. Niitä ei yksinkertaisesti kannata ylläpitää.

Joka kylälle sen sijaan tarvitaan lisää lähihoitajia, jotka seuraavat alueensa ihmisten terveydentilan kehitystä ja ohjaavat heitä hoitoon tarpeen mukaan. Siihen ei tarvita rakennuksia vaan hyvin toimivia yhteyksiä niin, että jokainen hoitoa tarvitseva pääsee hoitoon mahdollisimman nopeasti.

Minun ehtoni ehdokkaille on, ettei heidän tavoitteenaan saa olla paikallisen edun ajaminen kokonaisuuden kustannuksella. Kysymyksessä on koko alueen hyvinvointi, josta heidän pitää huolehtia, ei mikään yksittäinen kunta tai jokin muu rajattu alue.

Hyvät ehdokkaiksi aikovat, tulkaa esille piiloistanne. Kertoka meille äänestäjille, miten te itse kukin hyvinvoitialueemme terveydenhuotoa kehittäisitte. Näkemyseroja saa ja pitääkin olla, mutta tulevaisuuteen tässä on tähdättävä sekä yhteistyöhön ja kompromisseihin. Kyllä meillä äänestäjillä pitää olla ennakkoon tietoa siitä, miten aiotte toimia.
Viljo Heinonen

+1
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu