Aluevaltuustoon uudistajia vai säilyttäjiä

Ehdokkaiden nimeäminen aluevaaleihin on loppusuoralla. Ainakin suurimmat eduskuntapuolueet nimeävät ehdokkaita täyden määrän. Yksi huolen aihe on, että hyvinvointialueen kaupungit asukasmärältään suurimpana vievät valtaosan paikoista ja muut jäävät sen jalkoihin. Pelko on aiheellinen, mutta tuskin toteutuu sellaisenaan. Kysymyksessä on koko maakunta. Ääniä saavat parhaiten ne, jotka maakunnassa tunnetaan asuinkunnasta riippumatta.

Kolme selkeää linjaeroa siitä, miten terveydenhoitoa pitää kehittää on jo noussut esille: Säilytetäänkö alueen kaikki nykyiset terveysasemat vai ei? Hajautetaanko palveluja entistä enemmän yksityiselle sektorille? Miten henkilöstö ja kalusteet, kuten ambulanssit alueelle sijoitetaan, jotta sairauksien ja pelastustoimen hoito olisi alueella mahdollisimman joustavaa ja tehokasta.

Minä en äänestä ehdokasta, joka vaatii kaikkien nykyisten terveysasemien säilyttämistä. Se olisi erittäin kallis ja tehoton ratkaisu. Ei ole mitenkään mahdollista, että kaikki tutkimukseen ja hoitoon tarvittavat koneet ja laitteet ovat joka terveysasemalla. Seinät eivät hoida ketään. Kansalaisten palveluja voidaan parantaa etäyhteyksiä kehittämällä ja lisäämällä pyörien päällä liikkuvia yksiköitä.

Paljon tarpeellisempaa kuin oma vajaakäyttöinen terveysasema on se, että kylillä on riittävästi lähihoitajia, joihin kyläläiset saavat helposti yhteyden ja jotka ohjaavat asiakkaita hoitoon tarpeen mukaan. Huomiota pitää kiinnittää siihen, että sairaskuljetukset ja tarvittavat muut tukipalvelut toimivat joustavasti.

En kannata myöskään terveydenhoidon hajottamista yksityiselle sektorille ja yhdistyksille. Kyllä päävastuu pitää olla valtion ohjauksessa toimivilla hyvinvointialueilla. Yksityisiä palveluja tarvitaan sen tueksi, mutta siihen se pitää rajata. Terveydenhoito ei saa olla valtion rahoittamaa voittoa tavoittelevaa yritystoimintaa.

+2
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu