Hillitkää taputuksia, vaikka kolme askelta Natoon on jo otettu

Suomi on yhdessä Ruotsin kanssa hakenut Naton jäsenyyttä. Kaikki Naton jäsenmaat ovat nyt hyväksyneet molemmat hakijat jäsenyyden hakijoiksi. Lisäksi Nato on kutsunut Suomen ja Ruotsin jäsenikseen. Varsinaiset jäsenyysneuvottelut voivat nyt alkaa. Asia ratkesi, kun Turkki, Suomi ja Ruotsi hyväksyivät yhteisen asiakirjan.

Jäsenyystien pitäisi nyt olla auki. Matkassa on kuitenkin monta muttaa. Asiakirja on monitulkintainen. Aivan varmasti siitä, kuka on terroristi ja mikä on terroristijärjestö keskustellaan vielä useampaankin otteeseen.

Keskeinen asiakohta on Turkin esitys yhteensä noin 30 henkilön luovuttamisesta Turkille. Suomi ei ole sitoutunut yhteenkään luovutukseen, mutta selvittää asian nopeasti ja tiedottaa yhdessä Ruotsin kanssa Turkille, miksi luovutuspyyntöihin ei voi suostua. Siinähän rikottaisiin kansainvälisiä sopimuksia, joihin sekä Suomi että Ruotsi ovat sitoutuneet.

Tästä tietysti seuraa, että Turkilta tulee ehkä hyvinkin tiukkasävyinen vaatimus ja moite siitä, että Suomi ja Ruotsi eivät toimi asiakirjan mukaan, van tulkitsevat asiakirjaa omalla tavallaan. Turkin lopullisen kannan ratkaisevat sen kansanedustajat.

Mielenkiintoista nähdä, miten Turkin johto informoi kansanedustajiaan. Puolueetonta tietoa on toki satavilla, mutta missä määrin Turkin kansanedustajilla on mahdollisuuksia päättää vastoin maan hallituksen eli Erdoganin kantaa.

Itse pidän Suomen ja Ruotsin Naton jäsenyyttä jokseenkin selvänä asiana, mutta aikaa siihen voi mennä kuukausia, mutta tuskin vuottakaan. Pitempi jarrutus olisi jo haitaksi Turkille. Uskon, että järki ja maltillisuus vievät jäsenyyden varmimmin perille. Taputellaan sitten sitäkin enemmän.

+3
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu