Hoitoalalle syntyi sopimus, vaan ei sovintoa

Erimielisyys siitä, mitä on sovittu, nousi heti päällimmäiseksi asiaksi, kun riidan osapuolet arvioivat syntynyttä ratkaisua. Työntekijäpuoli ei nähnyt palkkaratkaisulla olevan mitään yhteyttä hyvinvointialueiden palkkojen harmonisoinnilla ja sopimuspalkkojen korotuksilla. Vastaavasti työnantajapuoli korosti harmonisoinnin osuutta palkkaratkaisun perustana.

Oikeastaan ainoa asia, josta osapuolet olivat samaa mieltä oli se, että työtaistelutoimet ovat päättyneet. Riitely jatkuu korotusten tasosta. Erimielisyyshaarukka on 11 prosentin ja 18 prosentin välillä jotain ja se ratkaistaan paikallisilla neuvotteluilla.

Työntekijäpuoli piti selvänä, ettei ratkaisu vaikuta mitenkään kunta-alan muihin sopimuksiin. Kukin ryhmä päättää itsenäisesti oman alansa etujen ajamisesta. Voi sen noinkin määritellä, mutta realismia se ei ole.

Kyllä kunta-alan työnantajan pitää olla huolissaan kasvavista palkkaeroista varsinkin, kun kysymys on hyvinvointialueiden palkkojen harmonisoinnista. Siihen ei sovi ilmiö, että hoitoala yksin saa muita ryhmiä suuremmat korotukset ja muut saava tulla toimeen omillaan. Tällöinhän harmonisointi rajautuisi vain hoitoalalle ja muut jäisivät vähemmälle. Sellainen tasaus lisäisi eriarvoisuutta kumta-alan työntekijöiden ja hoitohenkilöstön välillä.

Odotettavissa siis on jatkuvia uusia neuvottelua, joilla koko kunta-alan ja hyvinvointialueiden pakkojen tasapuolisuutta tarkastellaan kokonaisuutena. Eivät hoitajat voi olla sellainen erityisryhmä, jonka palkat ja työehdot eivät muka vaikuta mitenkään muihin kunta-alan työehtoihin.

+1
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu