Houkuttaako aktiivimallin leikkurin poisto sohvalle?

Tässä on yhden perussuomalaisen näkemys työllistämisen aktiivimallin leikkurin poistosta. Hänen arvionsa mukaan leikkurista ovat kärsineet vain sohvalla loisijat, eivät oikeasti töihin haluvat. Siksi heidän kärsimystään pitäisi jatkaa.

”Miksi aktiivimalli puretaan?? Nythän siinä pitää olla vaan aktiivinen ja sohvalla loisijat kärsii, ei ne ketkä oikeasti haluavat töihin!! Toisekseen kun öljyjalosteiden hintaa korotetaan niin saako se henkilö joka käyttää omaa neuvoa työmatkoihinsa kompensaatiota työmatka kuluihinsa… Tai suomalaiset kuljetusliikkeet… Tod.näk. ei vaan kertautuvasti me maksamme nämäkin kulut.”

Mitään perusteita sille, että on olemassa kahden lajin työttömiä: sohvalla loisijoita ja aktiiveja työnhakijoita, tämä henkilö ei esitä ja lähtee itsestään selvyytenä olettamuksesta, ettei aktiivi työnhakija etujaan menetä. Näin ei käytännössä ole, vaan olemme tilanteessa, jossa työtön ei voi itse mitenkään vaikuttaa etujensa säilymiseen. Ne menevät, kun määrätyn ajan sisällä ei töihin pääse.

Täysin huomiotta tässä arviossa jää, että työministeri Harakalla on jo 25 toimenpiteen lista, keinoista, joilla työllistymistä edistetään. Työllistämisen aktiivisuus lisääntyy, mutta leikkuri poistuu.

Tulevana vuodenvaihteena leikkurista luovutaan. Ketään se ei ole töihin ohjannut, mutta heikentää entisestään elämisen edellytyksiä työttömiltä. Tässähän on se perusajatus kuin Vartiaisella, että kun etuja tarpeeksi vähennetään, alkaa työ kuin työ kelvata. Palkka on jo ihan eri juttu. Sekin pitäisi saada työantajan sanelun piiriin paikallisen sopimisen nimissä.

Polttoaineiden hinnat nousevat. Sen myötä kasvavat kuljetus- ja lämmitys heijastuvat hintoihin. Se pitää paikkansa. Merkille pantavaa tältä osin on, ettei persu mitenkään tiedosta, millä tavoin kasvavia kuluja kompensoidaan. Ensimmäisenä tietenkin palkankorotuksina, joista parhaillaan neuvotellaan ja toisaalta työmatkakustannusten kompensaatioina. Siinä on sekin mahdollisuus, että yhä useampi työantaja järjestää työmatkat. Se keino on jo käytössä ja kysymys on käytännön laajentamisesta.

Persujen yksi vakiokeino hallituksen toimien moittimiseksi on nostaa budjetista erilleen joitakin heille epämieluisia yksityiskohtia kuten varojen käyttö kehitysapuun ja pakolaisiin sekä uutena polttoaineiden verotuksen nosto. Kokonaisuutena nämä ovat budjetista vain hyvin pieni osa. Pakolaiskysymystä ei voi lakaista maton alle noin vain lopettamalla määrärahat. Toisalta polttoaineiden hintojen korotus on hyvin kohtuullinen ja korvautuu takaisin esimerkiksi pienituloisille perheille parempina tukina.

viljoh9

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu