”Ilmastoviisaat” eivät ymmärrä metsän kasvun merkitystä

Eilisillan MOT-ohjelmassa se jälleen nähtiin. Tutkijoiden ja joidenkin asiantuntijoiksi heittäytyneiden yksipuolista sanomaa siitä, miten hakkuut vähentävät metsien mahdollisuutta toimia hiilinieluna.

Yksi tutkijoista esitteli tieteellisen tutkimuksen, jonka mukaan avohakkuun jälken menee ainakin 15 vuotta ennen kuin alue on palautunut ennen hakkuuta vallinneelle hiilinielutasolle. Tuon ajan alue on hiilinieluna miinuksella, eikä se palaa koskaan takaisia. Menetys on lopullinen.

Tuo on tahallista asia vääristelyä. 15 vuodessa hakatun alueen hiilinielu palaa tasolle, jolla se oli ennen hakkuita. Tältä osin tulos on oikea. Valitettavasti siihen loppui sen tutkijan tietämys. Ei sanakaan siitä, että tuon 15 vuoden jälkeen hakatun alueen hiilinieliominaisuus voimistuu ja jatkuu aiempaa korkeammalla tasolla kymmeniä vuosia.

Ministeri Leppä sentään pääsi oikomaan pahimpia väitteitä. Hän toi hyvin esiin sen, että Suomen metsien hiilinieluominaisuus on kasvanut koko ajan hakkuiden ja hyvän metsänhoidon ansiosta. Hakkuut ovat nyt vuositalolla yli 80 milj. kuutiota. Sen metsät kestävät hyvin varsinkin, kun kasvu on noin 113 milj. kuutiota vuodessa.

Asian ydin on siinä, millä aikavälillä metsien hiilinielua tarkastellaan. Jos tarkastelujakso on kaksi vuotta, on tulos hakkuun jälkeen satavarmasti, että hiilinieluominaisuus on kadonnut. Metsän kasvukierto on 80-100 vuotta. Tarkastella pitää, mikä on metsän koko kasvukierron aikainen hiilinielu. Nykyään se on hakatuilla alueilla kaikissa tapauksissa korkeammalla tasolla kuin käsittelemättömissä metsissä.

Täyttä harhaa on sekin, että suojelualueet ovat hiilinielun pelastus. Eivät ole. Ne jämähtävät kasvunsa päähän ja ovat sen jälkeen hiilinieluina korkeitaan +-0 -alueita. Suojelumetsiin voidaan säilöä hiiltä sen verran kuin sitä on kasvun aikaan puihin sitoutunut, mutta nieluiksi niistä ei ole. Vain kasvava uusi metsä sitoo hiiltä. Parhaimmillan tuo ominaisuus on 20-60 -vuotiaissa talousmetsissä.

Suomen pitää tehdä parhaansa, jotta metsien kasvu ja hiilinieluominaisuus ymmärretään oikein EU:n sisällä. Vaikuttaa, että eteläisissä EU-maissa metsätietämys on erityisen heikkoa ja tätä tietämättömyyttä vielä jotkut suomalaiset vihreät tutkijat vahvistavat. Metsän osalta, jos missä, suolalaisten pitään vetää köyttä samaan suuntaan. Kasvavat hakkuut ja tehostuva hiilinielu ovat yhdistettävissä. Avainsanat ovat metsien uudistus ja hoito.

viljoh9

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu