Käynnissä on Marinin ajojahti

Juha Keskinen käy tämän päivän (2.6.) Iltalehden pääkirjoituksessa Sanna Marinin kimppuun kestämättömin perustein. Näin hän kirjoittaa: ”Pääministerillä on valta ja vastuu. Pääminiserin tulisikin kantaa myös vastuu siitä, miten asiat on järjestetty, vaikka hän ei itse niitä olisikaan ratkaissut. Vastuun jättäminen virkamiesten kontolle ei poliitisessa järjestelmässä tunnu oikealta ja reilulta. Pääministeri Marinin aamiaiskohu olisi monessa muussa länsimaassa johtanut vakavaan pohdintaan pääministerin asemasta.”

Keskinen viittaa Ruotsin Mona Sahlinin tapaukseen. Hän joutui eroamaan päivän politiikasta laskuepäselvyyksien vuoksi. Tapaukset eivät ole millään tavoin rinnasteisia. Omat ja valtion rahat eivät Marinilta ole sotkeutuneet keskenään. Toinen ehkä vielä hävyttömämpi viittaus kokee verotusta. Keskisen mukaan ”Kuinka uskottavia ovat pääministerin verolinjaukset ja alan tietämys, jos omakin verotus on noin vierasta ja retuyperällä.”

Retuperällä tässä on vain se, että alivaltiosihteeri Timo Lankinen on luottanut ennen Marinin aikaa vakiintuneeseen käytäntöön, jonka taustalta kuitenkin puuttuu laki, jonka perusteella etuja on myönnetty. Valtakunnallinen verolinjaus on ihan eri asia kuin nyt nostettu kohu ateriaedusta. Nyt asia on verottajan selvitettävänä, kuuluuko ravintoetu ja miltä osin verotuksen piiriin vai ei.

Keskisen vaatimus pääministerin vastuusta asioihin, joihin hän ei ole voinut vaikuttaa on kohtuuton jo senkin vuoksi, että silloinhan minkään ministerin ei saisi luottaa virkamieheen, vaan jokainen ohje olisi tarkistutettava jollakin lakia tuntevalla henkilöllä. Mihin siinä pelkästään välikätenä toimivaa virkamiestä lainkaan tarvittaisi.

Marinin osalta asia on hyvin yksinkertainen. Hän ei ota vastaan mitään verotonta palveulua todettiin ne lain mukaisiksi tai ei.

+19
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu