Keltainen ammattiliitto

Ay-liikeen alkuaikoina työnantajien yksi toimintamalli työntekijöitä vastaan oli parustaa omia lähinnä rikkurityövoimasta koottuja (keltaisia) ammattiliittoja. Niiden tehtävänä oli toimia varsinaisia työntekijöiden perustamia liittoja vastaan järjestämällä rikkurityövoimaa lakon alaisiin töihin.
Toinen lievempi, mutta vaikuttava keino oli solmia yleistä palkkatasoa alempia työehtosopimuksia näiden työnatajapuolen perustamien ammttiliittojen kanssa ja painostaa siten ammttiliittoja esittämästä palkkojen korotusvaatimuksia. Postin tilanne vaikuttaa kovasta samanlaiselta.
Erikoista on se, ettei mikään osapuoli ole maininnut sen ammattiliiton tai liittojen nimiä, joiden ahlaisemman tason sopimuksien piiriin posti haluaa väkeään siirtää. Mitään tietoa ei julkisuudessa ole ollut siitäkään, ketkä ovat näiden liittojen johdossa. Onko kysymyksessä SAK:n jäsenliitto? Tuskin.
Hyvä olisi tietää sekin, millaisissa olosuhteisa tuollaisia yleistä tasoa selvästi alemmista palkoista ja heikommista työehdoista on sovittu ja ketkä henkilöinä ovat ollet sopimusta tekemässä ja vielä sen allekirjoitaneet. Mitä mahdollisuuksia liiton jäsenillä on ollut vaikuttaa sopimuksen tekoon?
Tässä on selvitettävänä monia arkoja kysymyksiä. Kestämätön on tilanne, että samalla alalla toimii kahden tason ammattiliittoja. Mielestäni ammttiliitot voisivat pitää aiheesta sisäisen seminarin, jossa selviteltäisiin eri liitojen toimintarajoja.
Ne liitot, jotka selvästi toimivat työntekijöiden etujen vastaisesti, pitää erottaa liittoyhteisöstä. Jos tällaista puhditusta ei uskalleta tehdä, heikkenee siinä koko ay-liike. Siihen Suomella ei ole varaa. Siulloin luisuisimme työuhteiden osalta kehitysmaiden tasolle.

viljoh9

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu