Kerrankin asiallista keskustelua Suomen tilanteesta

Elisillan (5.7.) A-studion keskustelu oli poikkeuksellisen tasokasta. Keskustelijoina olivat Suomen pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaun, Suomen yrittäjien puhnjohtaja Petri Salminen ja professori Mika Maliranta Jyväskylästä. Vetäjänä toimi toimittaja Peri Raivio.

Keskustelusa analysoitiin Suomen talous- ja koronatilannetta. Ilman soraääniä todettiin, että Suomi on onnistunut taudin torjunnassa hyvin ja yritystuet sekä kuntien tukipaketti olivat paikallaan. Koronasta kärsineille yritykseille tuet olivat korvausta tulojen menetyksistä. Niitä pitää jatkaa, joskin hyvin harkiten. Paras tulos saavutetaan sillä, että tuet puretaan asteettain. Älillinen katkaisu aiheutaisi ongelmia. Lopputavoite on kuitenkin se, että terveet yritykset toimivat ilman tukea ja maksavat yhteiskunnalle veroja.

Meri Obstbaun nosti esille sen tosiasian, että kokonaisuutena Suomen talous on kasvanut myös bandemian aikana, mutta tasaista se ei ole ollut. Ravinto- ja matkailuala ovt kärsineet eniten. Suhteessa eniten niitä on myös tuettu. Tuet olisi voitu kohdentaa tarkemminkin, mutta kokonaisuus jää plussan puolelle.

Suomen talous välttyi suurelta pudotukselta ja voi jatkaa lähes siltä tasolta, joka vallitsi ennen koronaa. Ihan yksinkertaista sekään ei ole. Tuotannon rakenne on muuttunut pysyvästi. Sitä pitää tukea. Ne yritykset, jotka ovat menestyneet koronan aikana, ovat niitä, joiden varassa on uusi talouskasvu.

Yksi suuri ongelma on siinä, miten kehittyville aloille saadaan osaavaa väkeä. Sitä ei ole noin vain siirrettävissä aloilta, joilla työvoiman tareve vähenee. Tilanne vaatii sekä kuolutuksen kehittämistä, että ulkomaisen ammattityövoiman siirtymistä Suomeen.

En jatka pitemmälle. Olennaisin muutos on se, ettei keskustelussa käyty hallituksen kimppuun siitä, mistä kaikesta se on keskustelijoiden mielestä toiminut heikosta tai peräti väärin. Keskustelijat todella pyrkivät analysoimaan kokonaistilannetta ja löytämään siihen ratkaisuja. Selaista keskustelun pitää olla. Nälvimisellä pytytään särkemään paljon, mutta ei rakentamaan mitään. Toivottavasti talouskeskutelu kääntyy ja mahdollisimman nopeasti rakentamisen puolelle.

+7
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu