Koko maa asuttuna: kestämätön unelma

YLE on haastatellut kansanedustajia kansakaisten asumisesta. Valtaosa kannattaa koko Suomen asuttuna pitämistä. Asetelma on virheellinen alun alkaen. Suomi ei ole koskaan ollut täysin asutettu.

Ihmiset hakeutuvat asumaan keskustoihin. Suuntaus on viime vuosina voimistunut. Ei maaseudulla ole töitä koko sille väestölle, jota siellä vielä asuu. Nuoret muuttavat pois työn perässä. Jäljelle jäävät vanhat, jotka asuvat kotitaloaan niin kauan kuin pystyvät ja päätyvät lopulta johonkin hoivakotiin.

Vanhuksillekin olisi parempi, että muuttaisivat, kun vielä itse pystyvät, palvelujen äärelle kuntakeskuksiin. Sitä varten heille pitäisi rakentaa vanhuksille sopivia esteettömia asuntoja. On kestämätön tavoite, että sivukylien vanhukset hoidetaan koteihinsa. Siihen eivät yhdenkään kunnan rahat riitä ja kaikkein heikoimmin siellä, missä vanhusväestön osuus on suuri.

Teollisuutta on maaseudulle turha odotella. Vähänkään enemmän työllistävälle yritykselle, ei riitä työvoimaa. Niinpä yrityksiä syntyy taajamiin ja sinne, missä teollisuutta on jo ennestäänkin. Siellä on myös väestöpohjaa ja työvoimaa.

Erikseen ovat tietenkin ne paikkakunnat, joilta isot teollisuuslaitokset ovat hävinneet. Vastaavia ei tilalle saada kuin poikkeutapauksissa, jollaisena esimerkiksi Googlen suurinvestointeja voi pitää.

Kaiken kaikkiaan koko maan asuttuna pitämistä kannattavat kansanedustajat juoksevat huuhaan perässä. Edellytyksiä siihen ei enää ole. Tietysti mikään ei estä joitakin erityisammattilaisia asumasta missä tahansa Suomen alueella. Sehän on heille vain yksi valinta. Halutessaan he voisivat muuttaa vaikka Portugaliin tai Romaniaan. Se on kuitenkin ihan eri asia kuin Suomen asutuspolitiikka.

viljoh9

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu