Kulmuni ajoi järjestettyyn miinaan

Kun luottaa avustajiinsa, eikä valvo, miten itseä koskevat asiat käytännössä hoidetaan, käy, kuten Kulmunille kävi. Hän tarvitsi lisäoppia esiintymiseen. Sitä järjestyi. Vasta jälkikäteen Kulmunille itselleenkin hintalappua myöten sevisi, miten se oli järjestetty.

On vaikea uskoa, ettei Keskustassa tiedetty, mikä olisi ollut oikea menettely. Eihän siihen pyrittykään, vaan horjuttamaan Kulmunin asemaa. Operaatio tehtiin taitavasti. Ainakaan vielä ei ole selvinnyt, kuka tai ketkä olivat järjestelyjen takana. Yleisosoite on avustaja, mutta henkilöstä ei ole tietoa. Se selvinnee poliisitutkinnan aikana.

Kun sitten samaan aikaan julkistettiin puolueiden kannatusluvut, Kulmuni oli tilanteessa, jossa ei ollut muuta mahdollisuutta kuin erota. Tehty rike oli avustajan tekemä, mutta aidosti vastuullinen oli Kulmuni. Puolueen puheenjohtajana hän todennäköisesti jatkaa seuraavaan puoluekokoukseen asti ja ilmoittaa jossain vaiheessa, ettei hae puheenjohtajan tehtävään jatkoa.

Keskustan perusongelma on siinä, ettei puolueella ole yhtenäistä linjaa siitä, mitä tavoitellaan. Jäsenistössä on aika paljon myös niitä, jotka eivät vieläkään hyväksy menoa hallitukseen, jossa Vihreät ovat mukana. Vihreiden ja Keskustan keskinäinen nahistelu on Sanna Marinin aikana vaimennut, mutta ei loppunut.

Keskustassaon jäljellä paljon vanhaa maalaisliittolaisuutta. Toisaalta vahvoilla on myös Sipilän edustama liikemiessiipi. Näiden ryhmien kantojen yhteensovitus on ainakin lyhyellä tähtäimellä mahdotonta.

Vaikuttaa siltä, että Annika Saarikko on nousemassa Keskustan seuraavaksi puheenjohtajaksi. Valinta ei poista puolueen sisäistä jakautuneisuutta. Köyhiä ja syrjäytyneitäkin pitäisi muistaa, mutta toisaalta markkinatalouden kannatus on voimissaan. Siihen liittyy läheisesti ajattelu valtion tukemasta elinkeinotoiminnasta, jota maatalous edustaa.

Kilpailua pitäisi olla. Toisaalta valtion pitää turvata yrittäjien toimeentulo. Se on mahdoton yhtälö. Valtiovallan vahvin tuki ovat itsenäiset voittoa tuottavat ja veronsa maksavat yritykset, eivät ne, jotka toimivat tukien varassa. Siinä riittää Keskustan tulevalle puheenjohtajalle ongelmia pohdittavaksi. Lisäksi kannatus pitäisi saada nousuun.

+3
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu