Kulmuni nuori menneen ajan mielipiteetön johtaja

Kuuntelin tarkkaan tämän aamuisen (14.9.) ykkösaamun. Haastateltavana on Keskustan uusi puheenjohtaja ja toivo, Katri Kulmuni. Kulmunin esiintyminen oli heikkoa sanojen pyöritystä kautta linjan. Omaa kantaa Kulmunilla ei ollut mistään, paitsi aluepolitiikasta ja siinäkin lähtökohtana oli iänikuinen kotiseudulla viihtyminen ja palvelujen turvaaminen jokaiselle.

Se ei ole nykyaikaa. Väki on jo keskittynyt taajamiin ja kekittyminen jatkuu. Useimpiin maaseutukuntiin ei ole linja-autoyhteyttäkään. Saa sitä pehmosia puhua, miten jokainen haluaa asua ja viihtyä kotoiseudullaan. Niin varmaan, mutta mahdollista se ei ole. Asuntojen hinnat ovat romahtaneet. Omakotitaloja autioituu tai hyvässä lykyssä jää vapaa-ajan asunnoksi.

Kulmuni on elinkeinoministeri, mutta varsinaisia työllistämistoimia hän ei esittänyt yhtään. Ainoa elvytyskeino, minkä hän esitti, oli valtion takuiden lisääminen yrityksille aina 80 prosenttiin saakka. Sellaisenaan ne eivät tuo talouteen mitään. Kyllä kohteena pitää olla yritys, joka toimii terveellä pohjalla ja jolla on myös kasvupotentiaalia. Pelkkä rahan saannin helpotus ei lisää muuta kuin valtion takuumääria ja entistä velkaisempia yrityksiä.

Suorastaan surkuhupaisaa on Kulmiunin kiertely energiaspolitiikassa. Säteilyturvakeskus ei ole vieläkään saanut Venäjältä riittäviä selvityksiä uusimman hankkeen toteuttamiseksi. Omaa kantaa Kulmunilla ei tähän ollut. Hän vetosi säteilyturvakeskuksen tehtävään valvoa, että hanke täyttää turvallisuusmääräykset. Itse hän ei luvannut tehdä hankkeen puolesta mitään, kunhan puheli lisäeneregian tarpeesta, jota voidaan tyydyttää saasteettomilla vaihtoehdoilla. Yksi niistä on ydinvoima.

Puolueensa nousuun Kulmuni sanoi uskovansa, joskaan yksin siihen ei kukaan pysty. Tarvitaan jäsenkunnan yksimielisyyttä. Niinpä niin, mutta mihin toimenpiteisiin? Ainakaan puheenjohtaja ei mitään esille nostanut. Keskustan nousu olisi kovasti toivottavaa, mutta vaikuttaa, ettei Kulmunista ole tulevaisuuden visioijaksi, sellaiseksi kantavien hankkeikkeiden esittäjäksi, joilla Keskustalle tulisi nostovoimaa. Puolue on nyt tuuliajolla.

viljoh9

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu