Liikkumisrajoitusten sijasta pitäisi puhua kohtaamis- ja tapaamisrajoituksista

Liikkumisrajoitus ei sanana kuvaa sitä, mitä hallitus on päättämässä koronan leviämisen estämiseksi. THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kuvasi liikkumisrajoitusten tavoitetta siten, että niillä saataisiin ihmisten väliset kohtaamiset vähenemään ainakin neljänneksen nykyisestä. Samalla se olisi tehokkain tiedossa oleva keino korona-viruksen torjunnassa.

Liikkumista, joka on ulkoilua ja lenkkeilyä ja retkeilyä ei missään tapauksessa ole järkevää rajoittaa. Se tukee ihmisen kokonaishyvinvointia, joka ei vaaranna mitään. Tästä ovat terveysviranomaiset ja eduskuntapuolueet yksimielisiä. Niinpä ihmettelen suuresti, miksi tässä koko kansakunnalle tärkeässä asiassa käytetään nimikettä, joka ei millään tavoin kuvaa sitä, mistä oikeasti on kysymys.

Tietysti voidaan selittää, että ihmisten on pakko liikkua tavatakseen toisiaan. Tapaaminen tapaamisen vuoksi on yleensä tarpeetonta. Jos taas kysymyksessä on lähiomainen, jota pitää määräajoin käydä katsomassa, ei liikkumis- ja tapaamisrajoitus voi koskea hänen lähiomaisiaan, joilla ei tartuntaa ole.

Tältä osin kysymys rajautuu hoivakoteihin. Aivan alkuun vierailut estettiin ja omaisia sai tavata vain lasin takaa. Nyt nuo kohtuuttomat rajaukset on poistettu, enkä usko, että uudemmat liikkumisrajoitukset muuttavat nykyistä toimiva käytäntöä. Liikkumisrajoituksen tilalla pitäisi kyllä käyttää sanaa tapaamisrajoitus. Siitähän tässäkin on kysymys, ei siitä, millä tavoin hoivakotiin saapuu: kävellen, omalla autolla, mopolla tai vaikka taksilla.

Selkeitä tartuntojen lähteitä ovat olleet kotibileet, opiskelijoiden tapaamiset ja muut vastaavat tilanteet, joissa suojautuminen helposti unohtuu. Näitä siis pitää rajata ja myös valvoa, ettei salajuhlia pidetä. Huomattavaa kuitenkin on, että liikkumisen rajoittaminen kuvaa tosi huonosti sitä, mitä pitää valvoa. Se on ihmisten kohtaaminen valvomattomasti, jolloin tartunnat ovat hyvin todennäköisiä

+4
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu