Metsien suojelun nieluharha
Viime aikoina on ollut laajasti esillä, miten metsien suojelu ja hakkuiden vähentäminen lisää metsien kykyä toimia hiilinieluina. Luonnontilaiset mesät, joihin suojelualueilla yritetään päästä ovat hiilinieluina +-0-alueita. Pustyyn lahoavat puut tuottavat hiiltä ja hidas uudistuminen pystyy sen juuri ja juuri korvamaan. Parhaita hiilinielualueita ovat nuoret kasvavat metsät. Niitä ei synny itsestään, vaan metsien uuditamisen tuloksena.
Jos halutaan metsien hiilinieluominaisuutta lisätä, sen edellytyksenä ovat oikein suunnitellut uudistushakkuut. Mitä suurempi on terveiden metsien lehvästön ja neulasten määrä, sen tehokkaammin ne hiilinieluina toimivat. Jos metsäalue suojellaan ja hakkuut lopetetaan, paranee sen hiilinieluominaisuus hetkeksi, mutta kun puut saavuttavat kasvunsa pään, ei se alue sen jälkeen toimi hiilinieluna, eikä tuota mitään.
Suojelualueet sopivat kyllä virkistyskäyttöön. Sekin edellyttää, että alueelle rakennetaan polkuverkosto, jotta nykyajan cityvihreä pystyy siellä eksymättä ja itseään loukkaamatta kulkemaan ihastelemasssa pystyyn kuolevia puita. Mitä hyötyä on tällaisesta suojelusta? Metsissä on jokaisella oikeus kulkea niin paljon kuin mieli tekee. Hyvinä marja- ja sienivuosina voi joka reissulla poimia marjoja ja sieniä niin paljon kuin kantaa jaksaa. Hyvin hoidettu talousmetsä on ilo silmälle.
Kovasti ihmettelen intoa, jolla varsinkin vihreät ohjaavat metsänomistia lopettamaan avohakkuut, koska ne pilaavat maiseman. Varsinkin auraukset ja laikutukset ovat pahasta. Ne ovat rumia ja haittaavat liikkumista. Ne kuitenkin parantavat ja nopeuttavat metsien uudistumista. Totta on, että heti hakkuun jälkeen alueen hiilinieluominaisuus alenee rajusti, mutta palautuu 15 vuodessa vähintäänkin ennalleen ja nousee sen jälkeen yli aiemman tason.
Mesien monimuotoisuutta korostetaan. Se on hyvä tavoite, jonka toteutumista avohakkuut eivät estä. Lopputulos riippuu täysin siitä, miten hakkuualueita taimettumisen jälkeen hoidetaan. Lehtipuut ovat hyvä leviämään. Riittää, kun jättää niitä alueelle riittävästi. Koivu voi joillakin alueilla olla jopa valtapuu, kuten mänty kuivilla kangasmailla.
Jotkut haikailevat metsämaille kiinteistöveroa. En kannata. Silloinhan metsänomistaa verotettaisiin omistamisen perusteella ja sen lisäksi puun myyntituloista. Kyllä myyntitulon oikean tasoinen verotus pitää riittää. Itse en metsää omista, joten minulla ei ole tässä omaa lehmää ojassa.
Liika suojelu on metsien uhka samoin kuin kansainväliset yhtiöt, jotka parhaillan hankkivat metsäomaisuutta koko Euroopan alueella. Suomessa paras lopputulos saadaan sillä, että Suomen metsät pysyvät suomalaisten omistuksessa.
Noinhan se on kuten blogisti kertoo.
Ikävää on se,että joillain on suuri tarve esittää väärää tietoa metsiemme tilasta.
Ilmoita asiaton viesti
Selkeä ja osuva kirjoitus tästä aiheesta.
Usein kun selittää, että metsätalous on keino hiilen sidontaan, niin alkaa parku monimuotoisuudesta, mikä taas ei kuulu ilmastonmuutoksen torjuntaan muuten kuin että monimuotoisuuden lisääminen vähentää hiilinieluja. Toki metsää voidaan kasvattaa sekametsinä ja eri-ikäisrakenteinenkin metsänhoito onnistuu tietyillä puulajeilla tietyillä metsäpohjilla.
Sitten tässä metsäkeskustelussa osoitetaan yksityisiin metsänomistajiin, jotka eivät ole olleet ongelman lähteinä metsien monotoonistumisessa ja metsäkuvioiden suuressa koossa ja unohdetaan, että meidän demokraattisessa hallinnassa oleva Metsähallitus on suurin metsänomistaja ja voimme demokraattisella päätöksenteolla vaikuttaa sen harjoittamaan metsätalouteen.
Metsärahastot tuottotavoitteineen ovat todellinen uhka.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tule jatkossakaan olemaan metsänomistajilla helppoa.
Värriön yhteismetsä lienee ollut ostajien osalta boikotissa jo vuosia.
Siellä syy on poikkeuksellisesti se,että lahopuuta on liian paljon. Vapaaehtoisesti suojeltu 600 hehtaaria ei auta syrjäkylän ihmisiä edes nimeksi,kun suojelutavoitteet määritellään Helsingin terasseilla viinilasien ääressä..
Miten meidän metsänomistajien tulisi jatkossa elää,että se tyydyttäisi meidän vihreitä ja samalla Greenpeacea?
Ilmoita asiaton viesti
Viljo on täysin oikeassa. Meitä metsänomistajia on paljon ja hyvin monenlaisia. Jo se takaa sen että metsän käsittelytapojakin on monenlaisia. Tästä seuraa väistämättä että myös metsiä on monenlaisia. Tämä jos mikään aiheuttaa sen että metsien monimuotoisuus ei ole katoamassa vaan päinvastoin jos verrataan tilannetta vaikkapa 50 vuoden taakse. Niille jotka inttävät asiasta vastaan olen aina esittänyt kutsun tulla tutustumaan minun vähäisiin metsien mutta tähän mennessä kukaan heistä ei ole huutoon vastannut. Eikä koskaan tule vastaamaankaan koska kyllä he kerrostaloasynnostaan päin tietävät paljon paremmin kuin minä kuinka metsiä tulisi käsitellä.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä niin Juhani.Kun reaaliteetit lyödään pöytään niin loppuu porsastelu.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti porsastelu vain jatkuu koska nämä porsastelijat eivät halua nähdä todellisuutta vaan he edelleen neuvovat sieltä betonikuutiostaan kuinka metsässä pitäisi elää mutta yksikään paskahousu ei vaivaudu tulla paikan päälle katsomaan. Kyllä maalla viisaita ollaan kun merellä vahinko tapahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kutsu on muuten edelleen voimassa ja majoituksen voin järjestää omakustanne hintaan että ei muuta kuin tervetuloa. Ainoa ehto on että voin haastatella videolle kutsuun vastaavan henkilön ja se video on sitten vapaassa levityksessä. Tervetuloa.
Ilmoita asiaton viesti
Eräillä metsäpäivillä muutama vihreä intoutui kehumaan ikimetsässä eläinten polkuja.
Kun osallistujina oli muitakin osaajia,niin oli pakko kertoa,että kyllä eläimet käyttävät kolmannenkin harvennuksen motouria kernaasti hyödykseen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa metsätalous on merkittävä tekijä koko maalle. Monissa eurooppalaisissa maissa on n. kymmenkertainen asukasmäärä Suomeen verrattuna. Jos vaikka metsää olisi sama määrä kuin Suomessa, ei sen merkitys maan koko taloudelle olisi kuin kymmenesosa meidän metsätaloutemme merkityksestä. Eikähän sitä metsää sitten eteläisemmässä Euroopassa olekaan niinkuin meillä. Ovat jo ammoin hakanneet omat metsänsä. Niinpä koko metsämielikuva on erilainen kuin meillä.
Kun suomalaisiin talousmetsiin perätään lisää monimuotoisuutta EU:n suunnalta, tulisi vastapainoksi perätä lisää monimuotoisuutta saksalaisiin vehnäpeltoihin. Rikkaruohoillahan sitä saisi.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos metsäalue suojellaan ja hakkuut lopetetaan, paranee sen hiilinieluominaisuus hetkeksi, mutta kun puut saavuttavat kasvunsa pään, ei se alue sen jälkeen toimi hiilinieluna, eikä tuota mitään.”
Suojelumetsä tuottaa kaikkia niitä ekosysteemipalveluita jotka metsille kuuluvat. Vain tukkipuuta ja sellua se ei tuota.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, en tuota tiennytkään, että metsän tarkoitus on tuottaa ekosysteemipalveluita. Mitä ne lieneekään? Kai niillä tarkoitetaan metsäisiä liikuntakokemuksia. Jos ja kun suojelualueita on vara perustaa vain tätä varten, pitää retkeilijöiltä periä reilu käyttömnaksu, jolla katetaan alueen kunnossapitokustanukset ja hakkuutulojen menetykset sen päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Suojelumetsissä on luontaisesti suuri määrä eläin- ja kasvilajeja. Ne siten ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta, mikä taas kokonaisuudessaan parantaa luontomme sietokykyä häiriötekijöitä vastaan. Lahopuun suuresta määrästä johtuen suojelumetsä on monen ravintoketjun alkupää. Ja vaikka vanhan metsän nielu olisikin hidastunut, on se merkittävä hiilen varasto. Ei ilmasto kasvatusmetsän hiilinielusta mitään hyödy, jos se hiili palaa sellukattilan kautta takaisin kiertoon.
Ilmoita asiaton viesti
Kalevi Härkönen on ainoa, joka ajattelee asiaa niin kuin se on. Metsä ei ole vain teollisuuden puupelto, vaan suurin elinvoiman ehto eliöstölle ja myös sen mukana ihmisille.
Kauan sitten ehdotin ns. ”naturan” perusratkaisuksi sitä, että kuvainnollisesti Suomen päälle levitetään katiskaverkko, jonka langat kuvaavat luonnonkäytäviä koko eliöstölle, linnulle, eläimille, kasveille, mutta myös ihmisille jne. Osa vesitöistä myös mahdollisuuksien mukaisesti. Se sai tietenkin maanomistajat varpailleen. Mutta tähän suuntaan jo mennään ja on pakko mennä.
Avohakkuu on raiskio, jonka tarkoitus on vain sillä hetkellä pullistaa sen aikaisen metsänomistajan lompakkoa. Itse omistaja ei näe sitä uutta metsää täyskasvuisena, jos edes jälkipolvikaan. Se on vain pankkitili, eikä kuulu luonnonjärjestykseen edes osinkaan.
Luke on laskenut poimintahakkuun ja luonnollisen uudistuksen olevan kokonaisuutena pitkällä tähtäimellä jopa 25 % tuottoisampaa kun raiskattu avohakkuumenetelmä. Lasketaanpa metsän marja ym. luonnontuotteet ja virkistysominaisuudet vielä tämän lisäksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Avohakkuu on raiskio, jonka tarkoitus on vain sillä hetkellä pullistaa sen aikaisen metsänomistajan lompakkoa”
Voidaan keskustella, onko 1,5 ha hakkuualue avohakkuu, keskimääräinen metsäkuvio yksityismetsissä. Laajempia avohakkuita on perinteisesti tehnyt Metsähallitus ja -yhtiöt, pullistaen valtion tai osakkeenomistajien lompakkoa. Heikki Karjalainen haluaa syyllistää ja leimata pienmetsänomistajia isompien virheistä, kutein usein katkerat kaupunkiasukkaat tekevät.
Ilmoita asiaton viesti
Vai niin on Luke laskenut.
Jo pitkän Luke on tehnyt niin,kuten päätäntävaltaiset vihreät rouvat ovat oikeaksi nähneet päättää.
Kehoittaisin menemään metsään. Sinne on mentävä se nähdäkseen. On turhaa puhua puupelloista ja raiskioista vain sen takia,että kuulostaa tarpeeksi vihreältä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan meillä noita luontoväyliä, rautatiet, maantiet, sähkölinjat, kaasulinja(t),….
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Vanha lahoava metsä on hiilivarasto, ei hiilinielu.
Ilmoita asiaton viesti
Ja voipi olla vielä niinkin että se vanha lahoava metsä on päästölähde.
Ilmoita asiaton viesti
Mahtaako olla ihan noin, että kuitupuun kaikki hiili vapautuu ilmastoon tuotantoprosessin aikana, eikä sitä selluun jää ollenkaan, eikä ole olemassa keinoa, jolla hiiltä voidaan estää pääsemästä ilmastoon. Missä ovat perustelut?
Ilmoita asiaton viesti
Metsä on aina hiilinielu tilassa tai toisessa. Maataomistamattomilla ei ole olemassa hiilinieluja lainkaan, vaan ovat ns. ilmastopieruja.
Helsinkiäkin lämmitetään vielä tänäänkin yli 90 % tasolla fossiilisilla kivihiilellä ja maakaasulla. Silti punavihreiden suurin intohimo on bensaverotuksessa demareiden ja kepun kumartaen tälle päättömyydelle.
Kivihiilen ja maakaasun verotus 100 % ylös nykyisestä ja vasta sitten mielimään liikenteen verotusta ilmastoperustein.
Ilmoita asiaton viesti
Se haikailtu ikimetsä mitä todennäköisimmin heikentää ainakin alueen eläinten elämisen mahdollisuuksia. Puusto, joka ei enää kasva, varjostaa silti alla olevaa määperää niin, ettei sielä kasva juuri muuta kuin sammalta. Jäniksetkin häipyvät peltoalueiden laidoilla. Siellä riittää syötävää.
Ilmoita asiaton viesti
Eihä kukaan halua kaikkien Suomen metsien olevan ikimetsiä alkuunkaan. Suojeltuja on vain n. 5-8 % laskutavasta riippuen.
Niitä pitää vain olla riittävästi ja kattavasti.
Kaikki mahtuvat Suomen kartalle, mutta painopisteet ja laajuudet pitää määritellä uudestaan .
Ilmoita asiaton viesti
Sankassa kuusimetsässä ei kasva sammalkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Siellä ei kasva mikään muu kuin kuusi ja sekin huonosti.
Ilmoita asiaton viesti
Baden-Badenin ympäristössä on upeita vuoristomaisia sekametsiä, lehtoja, jalopuita jne.. ja kasvat erittäi hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Baden-Baden on sekametsineen hieman eri asia kuin meidän taigan kuusikot.
Hyvänä esimerkkinä itsellä oli sellainen hieman vaikeapääsyinen erittäin sankka kuusisaareke joka oli ollut käsittelemättä vuosikymmeniä. Ei siellä kyllä pohjalla kasvanut oikein mitään. Sitten tein sille sellaisen sopivan yläharvennukaen ja parissa vuodessa alkoi jo metsänpohja vihertää.
Ilmoita asiaton viesti
Tervejärkinen kirjoitus oli, kiitos.
Jos metsäasioissa muutoksia vaativat jotain ymmärtäisivät, he vaatisivat kuusen istutuksen lopettamista. Lämpenevä ilmasto uhkaa kuusikoita kahdella tavalla. Ensinnäkin kirjanpainajakuoriaisen tuhot lisääntyvät. Viime kesänä kaadoin ja kuorin pari kirjanpainajan saastuttamaa kuusta omassa pienessä metsässäni. Toukkia oli tuhottomasti. Myöhemmin kesällä löytyi vielä yksi kirjanpainajan saastuttama kuusii. Kyseessä oli kirjanpainajan toinen sukupolvi. Tietysti sekin sai saman käsittelyn (halkoja riittää) Toivottavasti sain epidemian estettyä. Mutta tuleeko suurissa metsissä joka tuulen kaato korjattua ja savotoissa kolhiutunet puut tarkistettua. Ellei, on epidemia lämpöisinä kesinä todennäköinen.
Toiseksi, lämpimät talvet kuluttavat kuusen energiavaroja, mutta pimeyden takia yhteyttämistä ei tapahdu. Se heikentää kuusia kirjanpainajan hykkäyksiä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Yleensä metsänomistajat tavoittelevat tukkipuuta. Ongelmana on hirvikanta, joka syö mäntyjen ja lehtipuiden taimet. Niinpä jäljelle jää kuusi.
Hirviä on liikaa ja susia on liian vähän.
Ilmoita asiaton viesti
Molempia on liikaa. Susi-kannan kasvatus ei ole ratkaisu hirviongelmaan. Hirvi on vaarallinen saalis sudelle. Siinä voi lähteä helposti henki sudelle. Mutta koska susi ei ole tyhmä eläin se hakee saaliinsa kotieläimistä jolloin riski on paljon pienempi.
Ilmoita asiaton viesti
”Yleensä metsänomistajat tavoittelevat tukkipuuta. Ongelmana on hirvikanta, joka syö mäntyjen ja lehtipuiden taimet. Niinpä jäljelle jää kuusi.”
Kalevi Härkönen ei ole ilmeisesti metsässä käynytkään.
Ilmoita asiaton viesti
Kummallinen johtopäätös, olen toki kaikenlaisia metsiä nähnyt ja itsekin metsää omistan.
Ilmoita asiaton viesti
Toinen kuusikoiden uhka on maannousema. Se lahottaa puut sisältä. Siitä ei pääse eroon kuin puulajia vaihtamalla. Paras vaihtoehto on rauduskoivu. Sitten joskus 80 vuoden päästä alueelle voi istuttaa vaikka niitä kuusia.Tammi on myös hyvä vaihtoehto, yksilajisena ei sekään.
Ilmoita asiaton viesti
Myös Douglaskuusi saattaisi olla hyvä vaihtoehto kotimaiselle kuuselle. Kirjanpainaja ei pysty siihen ja se kestää kuivuutta hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Avo-tai aukkohakkuusta ei kannata kiistellä, molemmat ovat sama asia lukuunottamatta laajuutta ja tuhon määrää.
Jos rehellisiä ollaan kukaan metsänomistaja ei metsäänsä hakkaa kasvattaakseen hiilinielua, vaan kasvattaakseen lompakkonsa paksuutta.
Mutta sen voi tehdä myös metsää ja metsäpohjaa säilyttävällä tavalla puhumatrakaan maisemasta.
Ilmoita asiaton viesti
Jo yhden puun poisto on aukkohakkuu. Metsänomistaja tekee metsälleen mitä haluaa. Vai käykö sinulle, että tulen sosialisoimaan hevosesi. Hiilinielu on suurimmillaan kun istutusmetsä pääsee parhaaseen kasvuvauhtiin (n. 20-30vuotisena). Luonnontilainen metsä ei tee sitä missään vaiheessa. Ilman hyvää metsänhoitoa Suomessa olisi reilusti alle puolet metsiä kiintokuutioissa mitattuna nykyisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö tuo kommenttisi ymmärtää niin,että metsänomistaja hakkaa metsäänsä aukon lisätäkseen hiilinielua.
Keskustelussa lienee ainakin kahden kerroksen väkeä.
Ilmoita asiaton viesti
Tasokas metsänhoito toteuttaa molemmat. Se lisää hiilinieluja ja tuottaa omistajalleen myös rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Se selittää vielä lisää avohakkuita- vain nopea raha.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kuin kotonani oikeassa metsässä lähes päivittäin. Se on kuin toinen kotini. Ikimetsä, hyvin hoidettu sekametsä, mäntykangas, Pyynikiharju-Teivaalanharju- siis päivittäin joku näistä.
Moottorisahan panin naftaliiniin mutettuani Porvoon metsistä ja hevosmetsuri Åfeldtin kädenjäljistä Tampereelle. Näissä kommenteissani ei ole asenteellisuutta, vaan vakavaa asiaa.
Ilmoita asiaton viesti