Minä ja sähkön hinta

Johdannaiskaupan suurauksena sähkön tuotantokustannukset ja sähkön hinta ovat kaksi eri asiaa. Varsinaisten tuottajien kustannukset eivät ole nousseet. He tienaavat. Ongelmissa ovat sähkön välittäjät, joilla ei omaa tuotantoa ole. He ovat tehneet asiakkailleen määräaikaisia toimitussopimuksia, jotka ovat nyt rasitteena, kun myyntihinta on vain osa sähkön ostohinnasta.

Oma tilanteeni on nyt se, että minulla on määräaikainen sopimus ensi vuoden elokuun loppuun saakka. Siihen sakka saan sähköä alehintaan. Millä tasolla sähkön hinta on ensi vuoden elokuussa, jolloin sopimuskausi päättyy, sitä ei tiedä kukaan. Se voi hyvinkin olla kominkertainen nykyiseen sopimukseeni verrattuna, ehkä enemmän.

Tilanne on epäterve. Sähkön hinta on saatava vakaammalle pohjalle riippumatta siitä, miten Venäjä rajoittaa kaasun ja öljyn vientiään. Asia pitää ratkaista Euroopan tasolla. Jos jokainen EU:n jäsenmaa päättää itsenäisesti sähköpolitiikastaan, siitä syntyy todella sekava soppa, joka pitää välttää.

Sen olen pannut merkille, että Saksa ainakin yrittää ratkaista ongelmaa massiivisella kuluttajien tuella, joita ainakin yritetään kohdentaa tarpeen mukaan. Kaikki, kuten minä, eivät tukea tarvitse, ei ainakaan vielä.

Toinen keino on leikata, sähkön tuottajien voittoja ja tasoittaa niillä sähkön hintavaihteluja. Pitää päästä vakaampaan tilanteeseen, vaikka sähkön hinta jää pysyvästikin nykyistä korkeammalle tasolle. Vakaus ja ennakoitavuus ovat aivan keskeisiä tavoitteita. Sähkön hinnan ohella siinä samalla vakautuvat myös kaikkien muiden tuotteiden hinnat.

+4
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu