Miten pitkälle tulevaisuuteen on edes mahdollista tehdä sitovia päätöksiä?

Ennustaminen on vaikeaa, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen. Hallitus teki kehysriihessä päätöksiä, mihin mennessä budjettikehyksen ylitykset loppuvat. Niistä on tarkat vuosiluvut. Sen sijaan vastaavia lukuja ei ole talouden ja työllisyyden kehityksestä. Tätä oppositio on kovasti moittinut, mutta ei sielläkään mitään faktoja ole antaa, ilmaan piirreltyjä lukuja vain.

Hallitus on tehnyt koko ajan yritysten tukipäätöksiä. Niillä on ollut merkittävä vaikutus myös siihen, ettei yrityksiä ole enempää kaatunut, eikä työttömyys ole noussut aivan mahdottomiin. Minusta tärkeimpiä ovatkin juuri tämän hetken päätökset, joilla yrityksiä ja yksityisiä henkilöitäkin tuetaan. Se antaa mahdollisuuden jatkaa sen jälkeen, kun korona hellittää, mitä aika parhaillaan elämme.

Yksi synkkä pilvi EU:n yllä on kehittynyt koronan aiheuttaman lisävelkaantumisen päälle. Se on brexitin aiheuttama taantuma. Britannian lähtö EU:sta heikensi Englannin lisäksi kaikkien EU-maiden talouksia. Suomi selvisi tästäkin keskimäärää paremmin. Taloutemme ei ole miinuksella ja lisäkasvu on jo ovella. Nyt tarvitaan viisautta siihen, ettei kasvun mahdollisuuksia menetetä. Se menetetään varmimmin, kun velkoja ryhdytään lyhentämään lian nopeasti, kun niitä pitäisi käyttää tulevaisuuden investointeihin.

Onko yleensäkään kauaksi tulevaisuuteen tähtäävistä talouspäätöksistä mitään apua. Haittaa niistä voi olla, kun ennakkoon sitoudutaan päätöksiin, jotka ovatkin haitallisia silloin, kun niiden toteutuksen aikaa tulee. Suuren merkitys on päätöksillä, jotka tehdään tässä ajassa ja samalla otetaan tulevaisuus huomioon niin hyvin kuin kussakin tilanteessa on mahdollista.

Minusta hallitus on onnistuntu tehtävässään hyvin, vaikka painolastina on Keskustan poukkoileva kotiin päin vetävä politiikka. Erityisen kirkkaasti se nousi esille turvetuotannon lisätukena. Onneksi se rajautuu määrältään miljoonien tasolle eli ei ihan mahdottomiin. Vastaavia vaatimuksia ovat maaseudun elinehtojen parantaminen. Etätyön lisääntyminen antaa siihen mahdollisuuksia, mutta vain sellaisten töiden osalta, joita voi tehdä missä tahansa, kuten suunnittelua.

Tärkeintä on huolehtia siitä, että Suomen luottokelpoisuus säilyy nykyisellä korkealla tasollaan. Se on otettava huomioon kaikessa päätöksenteossa. Siinä onnistumme, jos ja kun pääsemme mukaan maailmantalouden nousuun. Euroopan väliaikainen taantuma hidastaa kehitystä, mutta ei Suomi siihenkään kaadu.

0
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu