Naisten eläkkeiden korjaustarve

Viime aikoina uutisiin on noussut se, että naisten työeläkkeet ovat keskimäärin noin viidenneksen pienempiä kuin miesten. Syynä ovat alhaisemmat palkat ja se, että naiset ovat miehiä enemmän perhevapailla, jolta ajalta eläkettä ei kerry.

Antti Rinnekin on ollut asialla ja esittänyt jotain siitä, miten tilanne voidaan korjata. Itse en ole tuota lausuntoa lukenut, joten en sen sisällöstä tiedä. Sen sijaan olen lukenut sivukaupalla erilaisia vääritelyjä, miten Rinne on nyt tuhoamassa koko eläkejärjestelmän. Antaa tuon roskan olla. Esitän tässä vain oman mielipiteeni mihinkään nojaamatta.

En pidä hyvänä sitä, että työeläkejärjestelmää muutettaisiin takautuvasti niin, että nille, joiden eläkekertymä on heikompi tuosta vain siirretään osa korkeammista eläkkeistä. Työeläkejärjestelmää pitää muuttaa niin, että perhevapaat katsotaan työssäolon veroiseksi ajaksi ja ne alkaisivat kartuttaa eläkettä muutoksen voimaan tulon jälkeen, mutta ei takautuvasti.

Kyllä niiden, jotka ovat eläkemaksut lain mukaan maksaneet, kuuluu lyhentymättömänä se eläke-etu, jonka he ovat ansainneet. Selkein keino korjata tilanne välittömästi, on saatää valtion maksettavaksi pienten työeläkkeiden jälkeen jääneisyys niin kauan, kunnes uusi eläkekertymäjärjestelmä tilanteen korjaa.

Huomattava on myös se, ettei kyse ole vain naisten työeläkkeistä, vaan kaikkien pieniä työeläkkeitä saavien tilanteen korjauksesta. Monet nuoret ja varsikin pojat syrjäytyvät nykyjärjestelmän vallitessa vuosiksi työelämästä ja se tuntuu heidän eläkkeissään.

Ole tässä sivuuttaanut tarkoituksella kansaneläkkeen. Se ei ole ansiosidonnainen, mutta sillekin pitää luoda joku sopiva indeksi järjstelmä, jolla vähimmäiseläkkeiden taso nousisi elinkustannusten nousua vastaavasti ilman erillisiä päätöksiä.

viljoh9

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu