Niinistö hukkareissulla

Niinistö on tavannut USA:n presidentin. Normaalisti tämä olisi hyvä uutinen ja vahvistaisi hyviä suhteitamme Amerikkaan. Nyt tilanne on toinen. Trump on ajanut itsensä nurkkaan, jossa häntä ei enää voi pitää luotettavana neuvottelijana, ei oikeastan missään asiassa.

Luotettava Trump ei ole koskaan ollut, mutta ei myöskään niin ahtaalla kuin juuri nyt. Hankkeilla on virkarikossyyte, joka voi johtaa ennen aikaiseen eroon. Tuossa tilanteessa Trumpilla ei ole aikaa eikä oikein mahdollisuuksiakaan keskustella rakentavasti mistään, kuten vaikka kauppapolitiikasta. Kaiken päälle Suomi on USA:n kannalta hyvin pieni tekijä, josta on korkeintaan jonkin yksityiskohdan välittäjäksi. Tällä kertaa mitään välitystehtävää ei ole odotettavisakaan.

Tällaisia valtiovierailuja valmisteella pitkään ennakkoon. Ei ole valmistelijoiden vika, kun ajankohta osoittautuu huonoksi sekä Suomen että USA:n kannalta. Matkaa ei voitu peruuttaakaa, eikä siirtää, joten tässä ollaan ja tilanteen kanssa on vain elettävä.

Niinistölle jää tuomisiksi kertoa, että asioista keskusteltiin hyvässä hengessä, mutta ei mitään konkreettisia tuloksia jo senkään vuoksi, että Suomi on sivullinen esimerkiksi Naton joukkojen siirroista ja harjoituksista Euroopassa, vaikka niihin itsekin osallistuu nimellisellä joukkueella tai tarkkailijana. Sama koskee Ukrainan tilannetta. Niinistön ei pitäisi hämmentää sitä pitkällä kepilläkään. Syyllinen tilanteen sekavuuteen on Trump.

Seuraavaan Suomen presidentin Amerikan reissuun pitää paneutua paremmin. Pitää olla tilannetajua, milloin vierailu kannattaa ja milloin ei. Nyt ainakaan ei ollut sopiva aika.

viljoh9

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu