Niinistö/kansalaisten suojelutarve

Presidentti Niinistön uudenvuodenpuheen osio, jossa hän pohtii Suomen turvallisuutta ja suojelutarvetta joutuu kyllä outoon valoon, kun verrataan, mihin todellisiin uhkiin täällä on viimeksi varauduttu.

Näin Niinistö määritti suojelutarpeen: ”Viime aikojen keskustelu turvallisuudesta johdattaa pohtimaan laajemmin, siis yksittäistapauksista erillään, eräänlaista sivistysvaltion dilemmaa. Lyhyesti kuvattuna kysymys on siitä, miten annetaan turvaa ihmisille, joiden varalta joudutaan sitten turvaamaan muita, siis suojautumaan.
Tästä puolestaan seuraa vaikeita jatkokysymyksiä. Missä määrin yksilön oikeuksien vastapainoksi voidaan asettaa kaikkia koskeva turvallisuus? Tai päinvastoin, voidaanko koko yhteiskunnan turvallisuus vaarantaa asettamalla yksittäisten yksilöiden oikeudet etusijalle?

Pääasian ympärille Niinistö on kasannut pitkät selitykset, mutta pääsanoma on tämä: ”kysymys on siitä, miten annetaan turvaa ihmisille, joiden varalta joudutaan sitten turvaamaan muita, siis suojautumaan.”

Suomen poliisivoimiin on juuri perustettu erityisyksikkö, tutkimaan ja myös saamaan kiinni ihmiskauppaa ja siihen liittyvää huumekauppaa paritusta sekä orjan asemassa olevan työvoiman käyttöä. Useimmat uhrit ovat ulkomaalaisia, jotka on tänne houkuteltu hyvän työpaikan ja palkan toivossa. Totuus on ihan muuta. Heitä käytetään hyväksi monella tavoin. Toimintaa harjoittavat sekä suomalaiset että ulkomaalaiset rikollisryhmät.

Tämä on todellinen uhka, eivät Suomesta turvapaikkaa hakevat ihmiset. Kysymyksessä lienee maailman vanhin rikollisuuden laji, joten aivan olemattomiin sitä ei saa kitkettyä, mutta kiinnijäämisen riski on nyt suurempi. Yhä useampi jää kiinni ja joutuu tuomiolle. Parhaiten rikollisten jäljitys onnistuu kansainvälisellä yhteistyöllä. Suomi on vain yksi kohdemaa, jossa tätä rikollista toimintaa harjoitetaan.

Minusta tuntuu, että emme asu presidentin kanssa samassa maassa. En ryhdy arvailemaan hänen kuplamaailmaansa. Siellä hän oleskelee omassa suojassaan ja kuvittelee tekevänsä tärkeää tehtävää määritellessään varsinaisesta elämästä erillään olevia suojaamistarpeita.

viljoh9

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu