Niinistöltä ei mitään uutta

Presidentti Niinistöä haastateltiin tänä iltana (26.1.) Lähes tunti MTV:n lähetyksessä. Niinistön sanomiset voi tiivistää kahteen asiaan. Itämeren alueella ei ole tapahtunut mitään niin merkittävää, että Suomella olisi syytä huoleen. Huolestuttavaa sen sijaan on se, mitä tapahtuu Ukrainan rajoilla.

Siltäkin osin Niinistö korosti diplomatian kautta saatavaa ratkaisua. Nato ja USA ovat nyt saaneet valmiiksi vastaukset Venäjän vaatimuslistaan. Vastauksen sisältöä Niinistö ei tiennyt, mutta hän piti selvyytenä sitä, etteivät Nato ja USA peräänny perusvaatimuksestaan, että itsenäiset valtiot päättävät itse politiikastaan, eikä asioista sovita EU:n ja Naton jäsenmaiden yli.

Tilanne on siis ennallaan vaikkapa verrattuna parin viikon takaiseen tilanteeseen vain sillä erolla, että silloin alkoivat tiiviit neuvottelut. Nyt ne ovat päätöksessä ja toisaalta alussa niiden yksityiskohtien osalta, joista USA on valmis neuvotelemaan, kuten paremmasta tiedottamisesta osapuolten välillä sekä sopimuksia erimerkiksi ohjusten sijoittamisesta.

Nähtäväksi jää, miten tilanne tästä kehittyy. Venäjä voi lieventää itse luomaansa jännitystä vetämällä joukkojaan pois Ukrainan rajoilta ja ilmoittamalla paremmin sotaharjoituksistaan, joita on käynnissä tai käynnistymässä monella suunnalla.

Putin yrittää nostaa Venäjän todellista kokoaan suurempaan rooliin. Maapinta-alaa Venäjällä on paljon, mutta ihmisiä sittenkin vain noin 150 miljoonaa ja talous suhteellisen matalalla tasolla. Tämä tiedetään niin USA:ssa kuin Euroopassakin. Venäjä saavuttaisi parhaan tuloksen lopettamalla sotilaallisen pullistelun ja ryhtymällä aitoon yhteistyöhön EU:n kanssa. Se on jo toinen asia, löytyykö Putinilta ja hänen avustajiltaan riittävää kokonaisuuden ymmärrystä.

+5
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu