Nyt ennallistamaan, oli siinä järkeä tai ei

Kun Suomea sodan jälkeen alettiin uudelleen rakentaa, päällimmäisenä oli kolme asiaa: Pitää saada lisää asuntoja, peltoa viljelyyn ja metsiin lisäkasvua. Kaikkiin sopi sama perusratkaisu. Soita pitää raivata ja ojittaa.

Silloin ei ilmaston eikä minkään muunkaan saastumien perään kyselty. Nyt nuo turvepellot ovat ilmaston pilaajia ja samoin entiset suot, joita ojitettiin metsämaiksi. Siten Suomen metsien kasvu saatiin aivan uudelle tasolle. Nyt tuo kaikki pitäisi ennallistaa.

Turvepeltoja voidaan jollakin tasolla viljellä, vaikka niiden pohjaveden tasoa nostetaankin. Metsän osalta asia on toisin. Jos ojat tukitaan, puut kuolevat pystyyn noin parin miljoonan hehtaarin alueelta.

Ojituksissa on ollut ylilyöntejä. Valtaojia kaivettiin järviin ja jokiin saakka, vaikka järkevää olisi ollut jättää ranta-alueille riittäviä valuma-alueita, jolloin vesistöjen pilaantuminen olisi voitu estää. Valuma-alueita kannattaa tehdä edelleen, mutta mitään järkeä ei ole siinä, että kaikki ojitusalueiden metsät tuhotaan.

Luonnon monimuotoisuutta pitää edistää ja säilyttää, mutta se ei edellytä kaiken palauttamista siihen, mikä Suomessa oli tilanne 80-100 vuotta, tai tuhansia vuosia sitten.

Nykyihminen ei ennallistetussa luonnossa pärjää. Siihen tarvitaan luontoon ennallistettu ihminen, sellainen, joita Suomeen jääkauden jälkeen tuli. Suomi oli silloin luonnontilassa.

Sellaiseksi se on nyt tarkoitus muuttaa. Ihmisten pitäisi opetella pyydystämään hirviä, hylkeitä, lintuja, kaloja ja muuta riistaa, ilman nykyisiä ampuma-aseita, tehonuottia ja muita nykyajan kalastusvälineitä.

Ohraa, ruista ja nauriita voisi joillakin yhteisöillä vähäisiä määriä olla. Perunasta ei olisi tietoakaan. Soilta voi syksyisin kerätä lakkoja koko talven ja seuraavan kesän varalle, kuten myös mustikoita ja puolukoita. Säilytys vain on heikkoa ilman sokeria ja hillopurkkeja. Voisi niitä yrittää säilyttää nahkapusseissa kaivoissa ja lähteissä

Kun puuta ja sen jalosteita ei olisi myytäväksi, pitäisi itse valmistaa nahoista vaatteita ja puusta väsätä kaikenlaisia tarveastioita sekä tuohesta kontteja sekä pärekoreja tavaroiden ja eväiden kuljettamiseksi, sekä tuohivirsuja, ettei tarvitsisi paljain jaloin kulkea. Kaikkea sitä haaveillaan. Tehtävä on mahdoton.
Viljo Heinonen

+1
viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu